婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以前我都幾憎奶奶.因為佢好識做戲同對人講人話.對鬼都會講鬼話.都幾無品.結咗婚成日都覺得好似無咗個仔咁.佢講啲說話唔係有骨直頭係有刺.我一同個死佬講佢阿媽.隻死佬即刻變臉比一個好唔滿意態度對住我 跟住我就唸 嘅然奶奶咁鍚佢個仔.而我老公又咁縱容我奶奶.咁樣都唔係辨法所以我唸到先死而後生尼個方法......... 首先....先對我奶奶好啲先打好啲關係.間中打电話返去問候吓佢...陪佢吹吹水.....:loveliness: 日子耐咗 終於比我打動咗佢..而家有講有笑 有時仲甲埋一唱一喎咁吋我老公吖 仲成日煲咗靚盪就叫我返去食飯啦 唔會打比佢個仔啦:) 所以只要大家攞個心出嚟對人 一定會成功 咁先可以和睦共處 從而曾進咗倆公婆嘅感情

[ 本文章最後由 tonton_922 於 08-1-10 01:15 編輯 ]

伯爵府

對有d99嚟講係無用架...

大宅

認同year媽= =''
我果件極品
我都試過好似你咁努力搞好關係
但係好左之後,佢地講d說話仲難聽,成日話呢樣唔岩果樣唔岩
又話我唔識煮飯唔識湊仔
嘿,我而家湊到個仔不知幾好,肥肥白白,老公都生性左
佢地d刺真係插得死人
我放棄左la而家~
到我放棄左唔理佢地,佢地知再講d我唔岩聽ge說話就唔會比佢見我個仔,佢地而家先收口渣~不過可惜丫,我仔而家見親佢地都唔理佢地ge,佢2公婆比錢我仔買野食我仔連錢都掉埋~哈~心都涼~
早知今日 何必當初:tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

原文章由 giraheiyear 於 10/1/2008 03:08 AM 發表
對有d99嚟講係無用架...

無錯~ 依招唔係個個都work 既!

樓主你個case 就緊係值得高興飲得杯落啦!
亦証明咗你99係個仲"有得救"既人,未算衰到貼地~
但好可惜世界上大部份既6299都係怪獸...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我好慶幸我老爺奶奶係一對超好既人..
佢地好錫我地..
我d朋友都話我好命,本身自己屋企人又錫,老爺奶奶又錫...希望可以好落去la...

珍珠宮

我99都好好的~ 見親我都笑到四萬咁口, 以前冇工人既時候, 食完飯都唔準我洗碗, 話我返工辛苦, 唔洗埋D碗, 我整蛋糕比佢食, 佢一定食兩件以上(平時外边買既蛋糕佢唔食), 淨係对我係咁~ 對其他新抱唔係咁架~ 唔多理佢地架~

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

tonton_922,

我認同你的做法呀。
人心肉做, 如果是拎個真心出來對99, 點同都令對方改變態度。

新抱見99黑面, 新抱又報復的黑面, 只會惡性循環。

大宅

我未同bf 結婚,宜家已經唔太鍾意佢阿媽
其實我地平時無乜兩句,但有問有答,又唔係有咩爭拗,但係我唔太鍾意佢個人囉,我諗佢唔知的。

因為佢呢,又爛口又爛賭又迷信,仲教到個似足佢,成日同個仔講「屬狗今日有橫財」叫佢去買馬/六合彩,又買紅底橫佢著,諸如此類…
有時bf 坐係度,我叫佢時拍下佢膊頭,佢就成個跳起來咁濟,黑我面話唔「老黎」,仲話係阿媽教0既

仲有呀,同bf 傾計時,佢漏咗口風,畀我知道佢阿媽背後成日話我「果個肥妹」;又話唔知個仔點解同我一齊,兩人大纜扯唔埋;又話因住我屋企人會睇唔起bf (因佢屋企好窮)…
我聽到無表示,廢事bf 以後小小心心,有嘢唔同我講,但超唔開心,如果真係結咗婚,我會同99保持超遠距離,bb更加唔會比佢湊,廢事比佢教壞晒~

大宅

原文章由 tonton_922 於 08-1-10 00:08 發表
以前我都幾憎奶奶.因為佢好識做戲同對人講人話.對鬼都會講鬼話.都幾無品.結咗婚成日都覺得好似無咗個仔咁.佢講啲說話唔係有骨直頭係有刺.我一同個死佬講佢阿媽.隻死佬即刻變臉比一個好唔滿意態 ...

你就好啦! 99都受lee招,最緊要係佢都知適可而止。
我都試過用lee招,但我99就变本加厲,以為我lee个新抱想討好佢,巴結佢,仲"dun"起99款,覺得係順理成章。我試過常打电話問候佢,同佢傾計,咁之後佢就事無大少都打电話比我,唔会打比我老公,由奇佢想知我老公嘅嘢,就唔会問佢,時常想我做佢條"針",爆老公D料比佢知。
後來我見係咁就打少咗电話比佢,咁佢慢慢feel到,先致打少咗电話比我,有事都係打比佢个仔先

男爵府

原文章由 mkt 於 10/1/2008 10:29 AM 發表
因為佢呢,又爛口又爛賭又迷信,仲教到個似足佢,成日同個仔講「屬狗今日有橫財」叫佢去買馬/六合彩,又買紅底橫佢著,諸如此類…
有時bf 坐係度,我叫佢時拍下佢膊頭,佢就成個跳起來咁濟,黑我面話唔「老黎」,仲話係阿媽教0既

:lol :lol :lol :lol

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都絕對相信呢招唔係對個個99都有用!
有d 99係冇得救
所以唔駛晒心機捱眼訓!:tongue:

大宅

真的有D奶奶是唔得的.
我奶奶就好好,但我媽既奶奶.即是我嬤
脾氣臭到衰到沒人有.比呢D好多奶奶更甚...
我媽咪有些少抑鬱都是她搞成.
講埋就多羅羅...她永遠是眼生在頭上.
邊個有錢親邊個...
她就覺得她以前做新抱既是要挨,所以就要我媽辛苦.我媽輕鬆D都唔抵得.
我媽撐起成頭家,從來沒對我媽好過.
雖然我媽憎她,但都會對她好.
我嬤成日認叻,咁老啦...
永遠是自己對,別人錯.
過年家人打馬吊,她都可以好毒咁罵你...
嘿...真的太多了..
雖然我都唔鍾意她,但都會尊重她.
成90歲人....但一樣會暗罵我媽咪.
話我媽咪鄉下妹歎世界..
她咪又是大陸落來...
不過嬲完就算...老人家....

大宅

原文章由 carylce 於 08-1-10 12:27 發表
真的有D奶奶是唔得的.
我奶奶就好好,但我媽既奶奶.即是我嬤
脾氣臭到衰到沒人有.比呢D好多奶奶更甚...
我媽咪有些少抑鬱都是她搞成.
講埋就多羅羅...她永遠是眼生在頭上.
邊個有錢親邊個...
她就覺得她以前做新抱既 ...

唔知將來我兩個仔都會這樣想呢:lol:

大宅

首先恭喜樓主妳的成功, 但唔係個個99識得分是非黑白. 明白感受及接受新抱的好意.:-|

我結婚初時, 自問將個心交出來, 對我99好好, 覺得做人新抱係要尊敬99夫家的. 我對99仲好過對自己亞媽, 但換來既係我99即擺晒99款, 當我妹仔又駛又喝. 我無錯仲要打電話或當住一大班親戚面前喂罵, 姑奶, 大伯, 長輩成日單單打打, 仲要受埋99認為可愛乖巧既寶貝孫仔女既白眼, 當我透明完全唔尊重我.

而家唔係粵語殘片時代, 咁咪教曉我要自強發惡, 將我的真心好意用來對我的家人及對我好的朋友.

珍珠宮

回覆 #14 kantanjin 的文章

bingo!!
同我99一模一樣!!

我結婚初期, 又係對99好過對阿媽, 結果呢, 佢就得寸進尺, 成日借D E鬧我(其實係佢自己唔開心, 但就搵我黎發洩!), 我對佢好, 佢病左我照顧佢, 佢一好返就同全世界講話我冇理佢! 幾HURT呀! 果幾日佢直頭當我係賓賓, 指指點點要我做呢樣果樣, 我都唔計較, 諗住等佢休息多D快D好返(其實都係傷風感冒姐), 結果到佢好返原來係咁對我! 真係HURT到我以後都唔想再理佢! (我老公佢親耳聽到99點樣亂UP野, 所以佢都好嬲99架, 仲叫我以後佢病左, 唔洗理佢咁多, 求期打個電話上去就算!)

唔知係咪佢對我D態度, 連2歲幾的孫仔都知道, 大巴大巴COM落大伯娘(即係我)度, 係唔須要道歉, 只要一扁咀, 大伯娘仲會呵返氹返(因為最高領導人落ORDER丫麻), 仲有野食! 所以個靚仔完全唔尊重我, 成日兜巴COM埋黎, 我想教好佢, 話佢聽唔可以打人, 佢一扁咀, 99就即時叫我同佢個金孫道歉! 真係火滾! 明明我係受害者, 仲要同佢道歉? 冇野呀佢!

唔洗講, 我99無論係我背後定面前, 都會用D好難聽既字眼(即係粗口啦!)黎稱呼我!

而呢排, 我真係忍無可忍, 我唔會反擊(免得佢執住又話我冇家教!), 但我亦唔會再對佢好! 本份野我做, 但本份以外, 想我再煮多次野比佢食? X就有得佢食!

反而呢排大家相安無事, 而家睇下今次過年, 係咪又搵我黎出氣?!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我99, 只要佢講咩, 你咩都OK, YES, 咁佢就好開心, 對你好好..... 如果你逆佢意...慘囉....有排鬧.....佢真係超霸道同要話晒事.....

以前後生又未結婚, 多數都會有一兩唔同意佢, 咁佢又唔高興....而家,我精咗啦, 咩都OK, 好呀..之後先算....咁佢又好happy wor..

不過我最憎佢周圍個d三姑六婆朋友...成日俾說話我聽 (有時俾埋我媽咪聽) ...又話我好好彩, 好好命, 搵到個好老公, 好99, 要好好珍惜, ..... 我都唔算差啫, 話晒都名校, 大學畢業...我知我外家冇男家咁富貴, 我又唔係咩醫生律師, 但我屋企都叫衣食無憂, 我爸媽都已經退休, 仲可以印印腳周圍去; 而我99, 為咗支持佢嘅"排場"生活, 日日都做到冇停手....... 仲有, 班三姑六婆唔知我99 D "朗嚟"野, 梗係話好架..... .....

我有同老公講班三姑六婆成日俾說話我聽, 不過佢話我多心, 人地唔係睇唔起我wor

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我都好羡慕樓主!起碼守得雲開見月明.
我由拍拖一開始等我分析下,除咗初戀之外,其他男友的媽媽,都係99格!縱使我做足本份,怎至討好佢
A男友亞媽:成個細路女咁,打牌要特登輸比佢,未到中秋(我諗新歷8月左右)我買盒潮州月餅返嚟食,佢同街D人講話我買盒月餅自己收埋食.最後我買咗5盒月餅+過節錢比佢先冇事,喺大陸食飯當正咁多人面撞隻碗埋嚟要我夾餸比佢(語氣極衰,好似喝狗咁)...
B男友亞媽:我同佢同居,佢亞媽買咗層樓比佢住,一直都冇乜執(好...亂)我上到去住,日日幚佢執.又煮飯比佢個仔食,佢亞媽都睇得出過改變(因為當時呢個男友又唔執屋仲要養埋狗又唔教隻狗去厠所)點知到分手時,比我知道佢話要換鎖.咁你屋企你自己嘅事,而我都脫苦海!
到宜家老公個亞媽:第一次食飯已經鬧我,心諗第一次見,你好歹都做吓樣.之後唔鐘意佢個仔夾餸比我,又成日比說話我聽.
宜家結咗婚,有時都會探我口風.想知我老公搵幾多,之後開口話無錢.所以我宜家唔會答佢.佢眼中佢個仔就啱哂,人哋個女就錯哂.又迷信..
我相信世間一定有好多好99.
但世間一定還有更多擺款的99.我都試過對佢好.但換來就係佢有咩唔滿意就開口插我.
到最後佢宜家唔夠胆插.因為我會用返同一樣嘢去對佢,佢迷信,我就叫佢拎數據出嚟.佢幚佢個仔,我就話佢.
宜家未好囉!河水不濫井水.
爆愛車縫作

子爵府

恭喜曬

原文章由 tonton_922 於 08-1-10 01:08 發表
以前我都幾憎奶奶.因為佢好識做戲同對人講人話.對鬼都會講鬼話.都幾無品.結咗婚成日都覺得好似無咗個仔咁.佢講啲說話唔係有骨直頭係有刺.我一同個死佬講佢阿媽.隻死佬即刻變臉比一個好唔滿意態 ...

子爵府

你99真係 :evil: 佢以為咁樣係鍚個孫?細時5教,大時實有人幫佢教,個個肯俾佢大巴星咩.你老公有無見過個細路打你,你99對其他新抱有無咁衰?

原文章由 小寶貝兒 於 08-1-10 14:02 發表
bingo!!
同我99一模一樣!!

我結婚初期, 又係對99好過對阿媽, 結果呢, 佢就得寸進尺, 成日借D E鬧我(其實係佢自己唔開心, 但就搵我黎發洩!), 我對佢好, 佢病左我照顧佢, 佢一好返就同全世界講話我冇理佢! 幾HURT呀! ...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 晴B媽 於 08-1-10 09:27 發表
tonton_922,

我認同你的做法呀。
人心肉做, 如果是拎個真心出來對99, 點同都令對方改變態度。

新抱見99黑面, 新抱又報復的黑面, 只會惡性循環。
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

首頁

尾頁

跳至