在職全職

跳至

首頁
12345...31

尾頁

民房

我想問下大家知唔知送bb去育嬰園有咩手續?
我個bb岩岩出世幾日, 仲未有出世紙, 可唔可以去申請呢?

大宅

你點解唔搵d 姨姨湊呀,我覺得佢o甘細個帶佢去育嬰園,好容易比其他小朋友傳染傷風感冒,比姨姨湊就一對一,又細心,你不妨考慮下

侯爵府

好媽媽勳章

直接打去問啦~
佢地會幫你排隊, 如果有位會叫你帶文件(dad, mum,bb針card)上去, 臨返學前去西醫度出一張bb既健康証明(好簡單) 就ok.
未有出世紙, 可以用你名留位先, 現在d育嬰園好full嫁, 快d打去問!!! :lol:
原文章由 Cyruslee 於 07-11-22 13:38 發表
我想問下大家知唔知送bb去育嬰園有咩手續?

侯爵府

好媽媽勳章

育嬰園其實真係幾好嫁....

原文章由 mandylau01 於 07-11-23 00:27 發表
你點解唔搵d 姨姨湊呀,我覺得佢o甘細個帶佢去育嬰園,好容易比其他小朋友傳染傷風感冒,比姨姨湊就一對一,又細心,你不妨考慮下

男爵府

原文章由 Cyruslee 於 07-11-22 13:38 發表
我想問下大家知唔知送bb去有咩手續?

先搵目標育嬰園電話, 打去問會唔會有位先, 如有他們會要你去報名留位, 出世紙可以遲一點

男爵府

原文章由 mandylau01 於 07-11-23 00:27 發表

BB三個月開始在育嬰園, 照顧很好, 她好開心

民房

因為我怕d姨姨會教得個bb唔好..

民房

唔該晒大家~~我會打去問下先!!!
如果我個bb,個幾兩個月就送去育嬰院,會唔會太細??

男爵府

唔會, 一至六個月BB是獨立照顧, 不容易惹到細菌

民房

原文章由 YuiYeeMa 於 07-11-23 17:47 發表
唔會, 一至六個月BB是獨立照顧, 不容易惹到細菌

咁都ok wor!!
我今日打左去育嬰院啦.
佢地好好咁,仲問我係唔係想餵人奶

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Cyruslee 於 07-11-23 13:03 發表

Hi Cyrulsee

2個月bb是不會太細. 我見過剛滿月bb都放在育嬰院. 再加上他們個個都好經驗的姑娘, 一定會照顧足夠.

公爵府

畀面勳章

bb細就放落去育嬰園, 其實好架, 因為佢未跟人嘛, 你等到佢認得晒人, 又跟人個時先放落去, bb好難適應架

原文章由 小虎與點點 於 07-11-24 00:15 發表

Hi Cyrulsee

2個月bb是不會太細. 我見過剛滿月bb都放在育嬰院. 再加上他們個個都好經驗的姑娘, 一定會照顧足夠.
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

複式洋房

cyruslee

你好呀 我個bb而家2個月 明天就開始返育嬰院了..
我由開始決定俾bb返嬰院 到真係去報名 到報完名之後嗰幾個星期
其實好爭扎 好似好對唔住個b咁..但係我要返工 無計啦..
後來同個朋友傾呢件事 佢哋話好多人會將bb放在嬰院 而且d姑娘又pro 俾d學習語言剌激又多 又會同佢玩 喺屋企一對一都唔會做咁多呢d嘢啦 加上大機構 有信心保證 要信得過人哋先得..

就係咁 我而家都說服咗自己 安心俾bb返育嬰院了..
明天就返 心情唔知點解 有d緊張呢..可能係怕自己起唔到身

原文章由 Cyruslee 於 07-11-23 13:03 發表

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你亞b返o左第一日育嬰園, 點呀? 佢有冇扭計呀? 我十二月都會放亞b去育嬰園...

原文章由 sallyboris 於 07-11-25 08:55 發表
cyruslee

你好呀 我個bb而家2個月 明天就開始返育嬰院了..
我由開始決定俾bb返嬰院 到真係去報名 到報完名之後嗰幾個星期
其實好爭扎 好似好對唔住個b咁..但係我要返工 無計啦..
後來同個朋友傾呢件事 佢哋話好多人 ...

大宅

好多都要親身經歷過....唉睇你捱唔捱我 住啦...因為佢入到去...一定會病架...你要帶佢睇醫生...發燒唔番得學你都要搵人湊啦...唔通佢唔番學你又請假咩...不過返左一個月又爭扎過啦...仲知就好煩啦...彷且初生個d都唔會教到佢好多野<我覺得>,好多都係1對8,唔理得咁多...

複式洋房

我想問下你地d育嬰園資料係邊度可以搵到?!

我見社署網站有個幼兒服務, 有好多分區 "幼稚園暨幼兒中心", 我想問下呢d 幼兒中心, 係咪就係你地講既育嬰園呀?

Thanks!

民房

原文章由 mandyhaukk 於 07-12-11 09:59 發表
我想問下你地d育嬰園資料係邊度可以搵到?!

我見社署網站有個幼兒服務, 有好多分區 "幼稚園暨幼兒中心", 我想問下呢d 幼兒中心, 係咪就係你地講既育嬰園呀?

Thanks! ...

幼兒中心好似只收2 歲以上小朋友

複式洋房

原文章由 Cyruslee 於 07-12-11 12:30 發表

幼兒中心好似只收2 歲以上小朋友

我睇過社署個網站, 佢話幼兒中心照顧 0至兩歲小朋友

複式洋房

回覆 #1 Cyruslee 的文章

Hello, 我的女女只有1歲零9個月, 從她出世第一天起便由bun bun照顧, 但我已換了三個姐姐, 因他們很多嘢都不懂, 換片至喂奶都要教很多次, 常常忘記, 很污濁, 很懶惰, 終於未等新印傭來, 便炒了, 無辦法唯有送個女去育嬰院, 最初真是很擔心, 因女女平時非常痴身,但很意外中,約2星期後,我發現她可以自己玩,跟到老師的程序, 但她上學一星期後便腸胃炎,柯足一星期, 好彩得到老師釋心照顧, 剛剛康復了, 但至少可學習介片, 講嘢,團體生活及不用擔心給工人打

複式洋房

原文章由 namnamli 於 07-12-11 15:13 發表
Hello, 我的女女只有1歲零9個月, 從她出世第一天起便由bun bun照顧, 但我已換了三個姐姐, 因他們很多嘢都不懂, 換片至喂奶都要教很多次, 常常忘記, 很污濁, 很懶惰, 終於未等新印傭來, 便炒了, 無辦法唯 ...

我想問下你, 你間育嬰院收費幾錢一個月呀?????

你係邊度搵到育嬰院既資料?!

可以回覆我嗎?! Thanks.

首頁
12345...31

尾頁

跳至