論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新工人剛來10天, 家務ok, 初時小叭唔肯俾佢餵奶餵粥做乜都唔肯. 不過呢兩日就都叫做可以肯俾工人餵早奶同半夜喊時拍番佢訓...不過"林"訓前個一餐奶就一定唔肯俾工人餵, 一定推開佢, 要我放個奶樽入佢口才肯飲, 又唔肯俾工人換衫同放佢落床訓. 平時中午時我特登係房唔出來, 扮無人係家到, 佢就一定由此至終勁喊.....真係攪佢唔掂, 要出番來俾佢睇到媽媽才ok. 加上自從新工人來了之後小叭晚上就喊多左, 仲要係喊好耐個種....一定要睇到有人係到陪佢才肯訓(之前係放佢係床自己就可以訓天光的), 唔知係咪佢怕啊媽唔要佢呢? 因為多左一個陌生人

想請問大家......一歲bb要幾耐才可以完全跟個新工人呢? 我個工人都叫有用心去try的, 不過小叭只要啊媽, 連啊爸有時候都唔要, 喊到九彩咁啊. 我現在每天都唔可以出去, 因為佢一見我唔到就勁喊...今天工人餵佢食粥,我係房, 小叭都只可以食一半, 仲係一路食一路喊個種, 到我頂唔順出來餵佢, 佢就成bowl食晒, 叫工人同佢換衫又死都唔肯.....咁點算好啊......要幾耐才ok啊:-( :-(

[ 本文章最後由 fion2504 於 08-1-11 00:14 編輯 ]
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

翡翠宮

我亞B係0701,個零月前新姐姐剛來唔跟ka,成日痴我,於是我就真係出街等佢倆相處下.自然陪養到感情,姐姐肯花時間同佢玩加上成日喂BB食snack(雖然似收買),姐姐已搞到佢好痴佢.

其實BB好simple,見邊個多就跟邊個ka la.

我放晒手比佢ka la.宜家好鬼free.

p.s. 初時亞B一見我出門口就喊ka la,試多幾次習慣左就得!

[ 本文章最後由 canies 於 08-1-11 00:53 編輯 ]

珍珠宮

關鍵要睇下你夠唔夠狠心
我BB係工人、爸爸同我之間,最唔跟我,佢知姐姐、爸爸係屋企,佢會扭,但星期日姐姐出左門口,爸爸行開左,佢無選擇又會好聽我話,又肯食野,但爸爸一出現,隻手點都要掂住爸爸,到姐姐返到屋企,佢又會要姐姐……
所以你唔好心軟,例如佢喊左半個鐘,你跟住理佢,下次佢會喊夠45分鐘,你索性俾佢見住你出門口,同佢say bye好過:mrgreen: ,等佢知道扭係無用既……

大宅

多謝大家的意見. 不過佢真係喊到好勁o架喎.....你地有無擔心俾新工人單獨同佢相處啊? 你知啦, 如果個bb係咁喊, 做啊媽我都會覺得佢好煩, 做打/丙佢啦, 更何況係一個剛來同佢無感情的工人, 會唔會知我真係出左去就唔理佢o架or打佢o架, 所以我好擔心, 現在都只係自己係房扮出街咋 . 咁想請問如果真係要狠心, 你地d啊b用左幾多日到可以攪掂呢?

原文章由 canies 於 08-1-11 00:49 發表
我亞B係0701,個零月前新姐姐剛來唔跟ka,成日痴我,於是我就真係出街等佢倆相處下.自然陪養到感情,姐姐肯花時間同佢玩加上成日喂BB食snack(雖然似收買),姐姐已搞到佢好痴佢.

其實BB好simple,見邊個多就跟邊個ka la.

...

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

伯爵府

樓主,如果bb悟會 ~ 喊, 係可以見到媽媽,佢就會一路喊,而工人一路都同bb建立唔到感情。

所以妳一定要狠心腸一點,3日就可以攪店。因為bb一餐兩餐食少d係無事,當佢知道新工人係照顧佢日常既人,bb就會慢慢好過來(因為bb唔知呢個係replace黎家嘛!緊係會痴住妳啦。)

晚上哭既問題,就係因為日間情緒太波動引致。所以越快解決日間問題,bb就會好快唔晚上哭了。

大宅

我都覺得佢可能日間d情緒太波動, 咁晚上就成日喊了. 我今日出左去半日, 之後回來就入左房唔俾小叭見到,咁我係只cam到都見小叭玩得好開心同無喊過, 只係當佢見到我時就勁喊要我了. 不過都已經係一個好開始了.

原文章由 mylulu007 於 08-1-11 10:24 發表
樓主,如果bb悟會 ~ 喊, 係可以見到媽媽,佢就會一路喊,而工人一路都同bb建立唔到感情。

所以妳一定要狠心腸一點,3日就可以攪店。因為bb一餐兩餐食少d係無事,當佢知道新工人係照顧佢日常既人,bb就會慢慢好過來(因為bb唔知呢個 ...

首頁

尾頁

跳至