烹飪搵食

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

日日為仔仔/囡囡之飯盒而傷腦筋, 各位有為小朋友準備飯盒既靚媽, 可以分享吓今日帶咩餸嗎?
2/1 - 西蘭花炒牛柳.
3/1 - 蒸肉餅+炒白菜仔.
用時間黎減少傷痛.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Decem 於 08-1-3 11:11 發表
日日為仔仔/囡囡之飯盒而傷腦筋, 各位有為小朋友準備飯盒既靚媽, 可以分享吓今日帶咩餸嗎?

亞仔今日先開學

3/1 - 秀珍菇+甘荀炒雞柳+粟米飯
4/1 - 梅菜蒸肉餅+火腿絲炒娃娃菜+紅米飯

子爵府

原文章由 Decem 於 08-1-3 11:11 發表

我都好想快d可以為小朋友準備飯盒呀:mrgreen:

但我一定唔會比d腸仔,魚蛋,燒賣呢d佢食帶羅,唔係不如訂飯盒..
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

http://blog.yam.com/jazzychiu

你可參考下召藥師呢個網呀,好正呀

男爵府

健朗媽咪
D餸好健康呀! :loveliness: 我想問粟米飯係點煮架?我兩個小朋友好鍾意食粟米架! 有時我會整半條粟米比佢地帶返學校食.

Honney
你囡囡係咪就黎讀小一喇! 好其待你既愛心飯盒,一定和你d包包一樣咁美味!
我都係盡量唔用d制過既食物架,不過有時小朋友鍾意食咪煮小小比佢地食囉!

Kellyly
我睇咗啦! 真係幾正!
Thanks.

今日既飯盒
4/1 臘腸炒豆苗+蒸水蛋+紅米飯.
用時間黎減少傷痛.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Decem 於 08-1-4 10:08 發表
健朗媽咪
你D餸好健康呀! :loveliness: 我想問粟米飯係點煮架?我兩個小朋友好鍾意食粟米架! 有時我會整半條粟米比佢地帶返學校食.

Honney
你囡囡係咪就黎讀小一喇! 好其待你既愛心飯盒,一定和你d包包一樣咁美味!
...

粟米飯其實係煑飯ga時侯加d粟米粒一齊煮, d粟米粒我係用新鮮粟米, 刨d粟米粒出嚟, 放入冰格慢慢食, 仲可以加埋d紅蘿蔔粒一齊煮都得ga

南瓜都可以用嚟煑飯, 將d南瓜切粒, 加埋d米一齊煮, 煑好後將d南瓜同飯撈埋,d飯會有少少南瓜ga橙橙地色, 望落好似好靚咁

男爵府

原文章由 健朗媽咪 於 08-1-4 10:15 發表

粟米飯其實係煑飯ga時侯加d粟米粒一齊煮, d粟米粒我係用新鮮粟米, 刨d粟米粒出嚟, 放入冰格慢慢食, 仲可以加埋d紅蘿蔔粒一齊煮都得ga

南瓜都可以用嚟煑飯, 將d南瓜切粒, 加埋d米一齊煮, 煑好後將d南瓜同飯撈埋,d ...

粟米飯原來咁易整架. 等我試吓先. 係呢你用咩刨刨d粟米粒出嚟架. 我係好白痴咁一粒粒"me"出嚟架!
不過南瓜佢地就係唔食既
用時間黎減少傷痛.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

阿囡昨天才放完假返學, 呢2日天氣好凍,我怕凍又懶得分開煮, 所以都是用飯煲煮有味飯, 飯餸一take過

今日帶咩餸:
3/1 梅菜肉餅飯
4/1 金菇冬菇粒肥牛飯

大宅

3/1 蕃茄薯仔碎牛肉飯+沙糖桔
4/1 白汁青椒雞肉飯+木瓜

男爵府

原文章由 晴B媽 於 08-1-4 11:53 發表
阿囡昨天才放完假返學, 呢2日天氣好凍,我怕凍又懶得分開煮, 所以都是用飯煲煮有味飯, 飯餸一take過

今日帶咩餸:
3/1 梅菜肉餅飯
4/1 金菇冬菇粒肥牛飯 ...

好提意,等我下星期試吓先
用時間黎減少傷痛.

男爵府

原文章由 snow123 於 08-1-4 12:04 發表
3/1 蕃茄薯仔碎牛肉飯+沙糖桔
4/1 白汁青椒雞肉飯+木瓜

.原來BK咁多愛心飯盒既
用時間黎減少傷痛.

子爵府

原文章由 Decem 於 08-1-4 10:08 發表
健朗媽咪
你D餸好健康呀! :loveliness: 我想問粟米飯係點煮架?我兩個小朋友好鍾意食粟米架! 有時我會整半條粟米比佢地帶返學校食.

Honney
...

yes,下年升小一:mrgreen:

我尋天才將三條粟米起粒,只要你用筷子打直起了一行,其它的就很快可以用手脫的了
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Decem 於 08-1-4 10:29 發表

粟米飯原來咁易整架. 等我試吓先. 係呢你用咩刨刨d粟米粒出嚟架. 我係好白痴咁一粒粒"me"出嚟架!
不過南瓜佢地就係唔食既

我用刀仔逐行剧落嚟, 不過第一行d粒粒就注定唔完整la

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 Honney 於 08-1-3 18:33 發表

我都好想快d可以為小朋友準備飯盒呀:mrgreen:

你真係貪得意..............小學要煮6年呀! 朝朝要晨咁早煮, 到時煮到你唔想煮

子爵府

原文章由 晴B媽 於 08-1-4 14:56 發表

你真係貪得意..............小學要煮6年呀! 朝朝要晨咁早煮, 到時煮到你唔想煮

我唔係貪得意,我可以煮比呀囡不足幾開心呀,我整足三年茶點都係咁啦!

我送飯唔駛晨咁早煮喎!

男爵府

原文章由 Honney 於 08-1-4 15:04 發表

我唔係貪得意,我可以煮比呀囡不足幾開心呀,我整足三年茶點都係咁啦!

我送飯唔駛晨咁早煮喎!

Honney,

你囡囡真幸福 ah...!
好懷念 你同Monogram 個私房菜, 重有好懷念你個醬燒骨..!

男爵府

原文章由 晴B媽 於 08-1-4 14:56 發表

唔只六年,囡囡今年中二都要食我煮既飯盒. 不過都有唔想煮果日既:cry: ,唔煮果日就比錢叫佢地各自買學校d飯盒喇.
用時間黎減少傷痛.

子爵府

原文章由 mango22 於 08-1-4 16:32 發表

Honney,

你囡囡真幸福 ah...!
好懷念 你同Monogram 個私房菜, 重有好懷念你個醬燒骨..!

HI,好耐無見啦!:mrgreen:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

今日唔使晨早煮飯! 不如入黎吹吓水啦
Honney
你同Monogram 個私房菜入唔到呀! 好想找高速煲既食譜呀!真係好有用架.thanks
用時間黎減少傷痛.

首頁
12345...12

尾頁

跳至