跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

請問各位媽咪點餵bb食藥水?我試過用針筒同匙羹餵,佢都好抗拒,唔肯開口,郁黎郁去,餵o左又bu出來,又喊得好厲害,怎麼辦?:-(:-(:-(

[ 本文章最後由 avisf 於 08-1-13 23:44 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我用醫務所俾既針筒. BB喊都照俾佢食, 如果佢bu出來, 唯有逐少逐少唧係佢咀角.

原文章由 avisf 於 08-1-13 23:27 發表
請問各位媽咪點餵bb食藥水?我試過用針筒同匙羹餵,佢都好抗拒,唔肯開口,郁黎郁去,餵o左又bu出來,又喊得好厲害,怎麼辦?:-(:-(:-(

大宅

我o個個都係呀...佢會勁喊囉...但係我就等佢喊o個時..小小地放入佢口入面囉..

子爵府

好媽媽勳章

我個b仲要次次食親藥水都反胃, 嘔返哂啲藥水出來, 都唔知好唔好俾佢食過

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

雖則唔啱, 但不失為一個好方法~
我通常溝奶 (touchwood 2兄弟都係奶痴), 就算食剩都有80%入肚 :-| 好過夾硬來嘔返出嚟

男爵府

原文章由 VVW 於 08-1-14 07:10 發表
我個b仲要次次食親藥水都反胃, 嘔返哂啲藥水出來, 都唔知好唔好俾佢食過

我亞囡都係, 次次反胃, 呂嘔番出黎, 但我媽咪用匙羹餵又ok~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

公爵府

用針筒等她喊在咀角噴落去, 唔可以在舌面餵藥, 一定bu出來, 但晴晴好聰明, 現在喊但唔會張開口, 仲死命ling頭, 我自己一個餵藥我會狠心d一次過餵, 但有其他人在場, e.g. C6 , 99, 62 就多多聲氣, 仲越幫越忙

子爵府

When CY was younger, I used either syringe and spoon. Recently when I feed him with 保嬰丹 by spoon, he is very cooperative. Now, I do not need to force him, once he sees the spoon and the tissue, he opens his mouth automatically.

大宅

我通常餵之前同謙謙講,甜甜呀,好味ga,跟住我就將針筒放入佢個口喥,咁就食lu,但其實我都唔知佢係咪真係識聽

別墅

睛靈勳章

原文章由 小倩 於 08-1-14 09:07 發表
雖則唔啱, 但不失為一個好方法~
我通常溝奶 (touchwood 2兄弟都係奶痴), 就算食剩都有80%入肚 :-| 好過夾硬來嘔返出嚟

下一餐佢唔係食奶,係食粥仔,等我撈落粥仔度試o下先.希望成功.

Thanks!

別墅

睛靈勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-1-14 10:39 發表
用針筒等她喊在咀角噴落去, 唔可以在舌面餵藥, 一定bu出來, 但晴晴好聰明, 現在喊但唔會張開口, 仲死命ling頭, 我自己一個餵藥我會狠心d一次過餵, 但有其他人在場, e.g. C6 , 99, 62 就多多聲氣, 仲越幫越 ...

我o尋晚想趁佢食奶食到之際,係咀角噴落去都唔成功呀:-(
可能發現d味突然唔同,連藥水連奶吐番哂出來,仲醒番晒,勁喊:-(

本來佢要食三種藥水,但每次食完一種,都已經餵唔倒另外兩種,而第一種都唔知食唔食倒一半,睇o左醫生同無睇都差唔多.

公爵府

原文章由 avisf 於 08-1-14 11:55 發表

我o尋晚想趁佢食奶食到之際,係咀角噴落去都唔成功呀:-(
可能發現d味突然唔同,連藥水連奶吐番哂出來,仲醒番晒,勁喊:-(

本來佢要食三種藥水,但每次食完一種,都已經餵唔倒另外兩種,而第一種都唔知食唔食倒一 ...

我第一次餵藥已經好dim
以前見媽媽餵得多
但我會試食那一隻藥好味d, 那一隻難食:tongue: , 好味的食先
其實晴晴一見支針筒有嘢就喊定先:-(

別墅

睛靈勳章

我第一次餵藥已經好dim
以前見媽媽餵得多
但我會試食那一隻藥好味d!那一隻難食:tongue: , 好味的食先
good idea,我又試o下先.

其實晴晴一見支針筒有嘢就喊定先:-(
我個仔都係:cry:

珍珠宮

我個仔食藥我會喺餵奶之前俾佢食藥,跟住食哂藥就即刻餵奶..唔知佢喺唔喺太為食定肚餓,所以全部照單全收
我會將所有藥水倒落個杯,然後用匙羹一羹羹餵
會唔會啲藥水太難飲呢??因為我個仔第一次食藥都無問題,但喺第二次因為醫生放假,所以睇第二個醫生,但嗰次食藥就唔喺咁合作,第三次之後睇番之前個醫生,食藥又無問題!
咁我記得我家姐個仔都有呢種情況出現過,我家姐就話如果喺專科兒科醫生開啲藥會好啲,不過唔知真唔真?!

子爵府

我會將所有要食的藥水倒落碗仔再no埋一齊餵, 好食+唔好食的都一齊了, 應該會平均d.
諾諾依家食藥都好乖, 食得耐唔想食先郁下air下, 但保嬰丹就要我"鍊"住個口, 等佢o咀bu唔到

公爵府

原文章由 朗仔媽 於 08-1-14 13:24 發表
我個仔食藥我會喺餵奶之前俾佢食藥,跟住食哂藥就即刻餵奶..唔知佢喺唔喺太為食定肚餓,所以全部照單全收
我會將所有藥水倒落個杯,然後用匙羹一羹羹餵
會唔會啲藥水太難飲呢??因為我個仔第一次食藥都無問題,但喺第二次因為醫生 ...

兒科專科醫生開啲藥會是甜d, 果汁味:lol:

公爵府

原文章由 高比 於 08-1-14 13:29 發表
我會將所有要食的藥水倒落碗仔再no埋一齊餵, 好食+唔好食的都一齊了, 應該會平均d.
諾諾依家食藥都好乖, 食得耐唔想食先郁下air下, 但保嬰丹就要我"鍊"住個口, 等佢o咀bu唔到 ...

保嬰丹d藥咁臭, 我都bu出來:tongue:

大宅

我阿B touchwood咁耐都係試過一次發燒要食藥水, 個次我試過d藥水甜甜地, ok呀, 用針筒餵阿B個時, 同佢講糖水黎架, 好好味, 跟住用少少掂下佢個咀, 跟住就逐少逐少餵佢, 佢食得好開心呀,....跟住個幾次佢見到個針筒就擘大口啦

別墅

睛靈勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-1-14 16:59 發表

兒科專科醫生開啲藥會是甜d, 果汁味:lol:

我都係帶囝囝睇兒科專科,佢都唔肯食.:-(

別墅

睛靈勳章

多謝各位媽咪意見.

今日用o左好多方法,囝囝都唔肯食,最後用凡小倩的方法,溝d藥落奶,終於肯飲o勒!

首頁

尾頁

跳至