自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我係討厭佢地的,真係唔同佢地做同胞呀!
攪到醫生無位生仔!
納稅人d錢要同佢地養仔!
佢地一有 d乜災物災就剩係黎搵香港人捐錢!
生了個問題BB,又黎呢到搵人捐奶粉/錢!
仲要周圍都見到佢

香港幾時變了善堂?
知唔知香港人好慘呀!:-(
邊個可憐下我地d真正香港人呀??-(

PS:我有感而發的,唔好係到嗌交

[ 本文章最後由 小咪媽 於 08-1-26 21:54 編輯 ]

大宅

係無好感囉~

男爵府

仲有講野鬼咁大聲,又高音,好刺耳:-|

大宅

都唔係全部都衰嘅!一百個之中都有一個半個ok嘅!

禁止訪問

子爵府

本來都無話超級唔鐘意
但差D比個大陸婆殺死後
我憎到佢地C

複式洋房

搵香港笨!!!!!
eg: 工作, 福利, 錢. 男人....................................

複式洋房

原文章由 Wingtung-MaMe 於 08-1-22 23:12 發表
係無好感囉~

冇錯la./
難以啟齒、難能可貴。呵呵

伯爵府

原文章由 asaygnin 於 08-1-22 23:22 發表
都唔係全部都衰嘅!一百個之中都有一個半個ok嘅!

agree~~~
大b駿逸細b駿晞

侯爵府

原文章由 小咪媽 於 08-1-22 22:25 發表
我係討厭佢地的,真係唔同佢地做同胞呀!
攪到醫生無位生仔!
納稅人d錢要同佢地養仔!
佢地一有 d乜災物災就剩係黎搵香港人捐錢!
生了個問題BB,又黎呢到搵人捐奶粉/錢!
仲要周圍都見到佢

香港幾時幾了善堂?
知唔知香港人 ...

仲有大左同d仔仔女女掙野做,但d大陸人又冇文化、無知識,咁唯有以賤價搶工做lo~
d樓淨係起比d新''疑''民,hk d小市民焗住一係租人貴屋住,一係節衣宿食買貴樓住...
.................................................................................

禁止訪問

侯爵府

原文章由 yeah-c9 於 08-1-22 23:44 發表
搵香港笨!!!!!
eg: 工作, 福利, 錢. 男人....................................

唔係淨係男人,仲有...女人...

禁止訪問

子爵府

到到都有衰人
不過遇到大陸"衰"人就最多:tongue:

男爵府

我個次去op,個d人去完toilet唔洗手不突止,仲要唔沖厠!我咪大大聲話佢地無教育羅,同胞~~影衰晒d香港人...宜家諗返起,個時真係唔怕俾人打
我間廠係大陸,d人真係反轉豬肚就係C架!所以都無咩朋友

大宅

我都好唔鍾意d大6人, 其實佢地响hk既生活已經
好好, 成日都唔知足, 要完一樣又一樣, 好似我地
hk人欠佢地咁, 查實响大6, 大把有錢人(比hk人
更更更有錢), 但佢地就醒, 唔會幫自己同胞。
(因為我做既時候識好多呢d極有錢既大6人, 佢
地黎hk買車又買樓, 仲要係現金唔係供ga, 仲要
係大部份hk人都買唔起果d)

民房

大陆人唔係人呀?你真係小家!

男爵府

曾經因工作關係, 跟內地人接觸過, 亦因為小朋友緣故, 認識了一些新移民的家長和小朋友, 可能是我好彩, 真正跟自己接觸的都不太差, 家長亦很有心機放在小朋友身上. 至於身邊朋友就真係聽過有不好的個案, 所以, 過份標籤似乎不太好.

對於那些思想和行為都有問題的內地人, 我反而是有少少同情佢地, 因為多數都係d30幾40歲的人, 佢地係兒童至少年時期, 應該讀書明理的日子, 就日日諗批鬥, [文化大革命]真係害人不淺, 佢地有好多顯淺的道理都唔明白, 亦唔理解, 而我地對[文革]的認識又好有限, 因為當年英國值民地政府辦學的唔會教, 而家回歸後, 免得過都唔好提, 兩地的分岐不是三朝兩日可以解決到.

我真係好唔想見到大家都係地球村的人, 對某一類人的成見, 係深到令自己痛苦囉!

對人無益, 對己有害, 何苦呢!

p.s. 以上純粹有感而發, 並不是想搵交嗌, 樓主不喜, 我可隨時取消內容.

[ 本文章最後由 dian 於 08-1-23 00:09 編輯 ]

大宅

原文章由 danielho 於 08-1-23 00:04 發表
大陆人唔係人呀?你真係小家!

我覺得我地呢D唔係叫做小家囉,我相信冇人會比D外人用晒自己本身應有既福利仲笑笑口歡迎人掛

大陸人係人,不過我都係依然咁憎大陸人囉

大宅

原文章由 dian 於 08-1-23 00:07 發表
p.s. 以上純粹有感而發, 並不是想搵交嗌, 樓主不喜, 我可隨時取消內容.

我唔介意!ops:" />

只不過今日女女被人撞倒,膝頭瘀晒,我好心痛
(連訓覺都要就住:-( 好陰公!)
(我女2歲,撞我女個小朋友約6-7歲,係個大陸/新移民黎架 撞倒人sorry都無句,仲要話我女唔睇路撞佢個仔,抵我女跌親喎係佢個仔一枝箭咁跑,唔睇路呀 )

而剛剛又係BK到見到有人幫大陸人叫人捐錢/捐奶粉,仲周圍crow n個post,所以頭先咪又係有感而發囉

[ 本文章最後由 小咪媽 於 08-1-23 01:14 編輯 ]

首頁
12345...7

尾頁

跳至