在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人黎咗一個星期左右, e+有咗第二胎, 下個月生囉.
第一次請工人, 對多咗個人仲未慣...
平時你地會點相處呢?
你地會唔會好放心出街, 等佢湊小朋友呢?
因為佢係新加坡做過, 煮餸都ok, 變咗我e+係屋企乜都唔使做...有d悶...
bb出咗世, 我唔係咁得閒, 可能會好d.

別墅

Hi..me too..first time with a philippino maid, I used to live in Shanghai with 2 maids, 1 lived in with us and 1 for cleaning. When we first moved back in Oct, I wondered if I really want someone to live with us anymore. But I have a twin girls at 2 years old, very very difficult for myself to handle both and do all the house work and cook. So I decide to hire a maid but she live out. It's better to us as we have help everyday and I just handle 2 girls at night...still a bit difficult. Where do you live? I live in Tung Chung...cheers.

原文章由 天使兒 於 08-1-23 12:32 PM 發表
我工人黎咗一個星期左右, e+有咗第二胎, 下個月生囉.
第一次請工人, 對多咗個人仲未慣...
平時你地會點相處呢?
你地會唔會好放心出街, 等佢湊小朋友呢?
因為佢係新加坡做過, 煮餸都ok, 變咗我e+係屋企乜都唔使做... ...

大宅

不過如果係hk請工人一定係要同住唔可以俾佢地係出面訓的. 係犯法o架, 上海就可以咁做. 我都係全職媽媽又有請工人, 我覺得對住佢地無問題吖, 你只須要叫佢早上6點幾要起身做家務, 你起身之前佢要完成晒清潔d o野, 你起身後佢就可以吸塵沬地煮早餐俾你,煮午餐俾你, 工人來時個幾日佢係同我一齊食午餐的, 後來佢怕我哦佢, 所以佢自己食 晚餐就一早同佢講明唔會同佢食,咁午餐後佢就ironing, 摺衫,收衫, 再準備晚餐, 之後煮晚餐同洗碗沬地就其他佢未做好d o野, 咁就一日了. 所以你都無乜時間見到佢, 你又好舒服o架.

原文章由 mingger 於 08-1-23 13:08 發表
Hi..me too..first time with a philippino maid, I used to live in Shanghai with 2 maids, 1 lived in with us and 1 for cleaning. When we first moved back in Oct, I wondered if I really want someone to ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

我住深井架, 好彩我有天台...夜晚佢做晒野就返上去.
夜晚變返自已時間...都幾好架.
之前我老公都唔想請工人架, 不過佢話有咗第二個, 冇人幫既話第時就一人抱一個出街, 咁好辛苦架bor...
我話你鍾意咪請囉...

原文章由 mingger 於 08-1-23 13:08 發表
Hi..me too..first time with a philippino maid, I used to live in Shanghai with 2 maids, 1 lived in with us and 1 for cleaning. When we first moved back in Oct, I wondered if I really want someone to ...

大宅

我都要佢早d起身整理自己, 之後幫我帶大仔返學...
之後我會瞓番, 我老公就9點先起身...中間佢做乜我唔理...叫佢食早餐同抺地架.
到我地起身佢就煮早餐, 之後都係收拾間屋...
但佢黎咗一個星期好似d野做晒咁囉.
當然keep住每度地方都要一星期清潔一或二次既, 但今晚8:30pm佢就做晒d野...
咁係咪做晒d野, 你地就由得佢瞓或返房呢?
我怕佢會習慣咗...話晒黎咗一星期.

原文章由 fion2504 於 08-1-23 14:15 發表
不過如果係hk請工人一定係要同住唔可以俾佢地係出面訓的. 係犯法o架, 上海就可以咁做. 我都係全職媽媽又有請工人, 我覺得對住佢地無問題吖, 你只須要叫佢早上6點幾要起身做家務, 你起身之前佢要完成晒清潔d o野, 你 ...

大宅

我係日日都叫佢清潔o架, 佢咁早完成, 佢叫佢每日沬兩次地啦, 我你一早沬一次, 用地水同清水過水. 晚飯後佢就要用清水沬飯廳一次, 同佢講, 因為飯後會好dirty o架, 所以衫都一定要ironing, 每逢raining後窗都好dirty, 叫佢要成日沬o架, 廚房一定要日日沬, oven, 微波爐都係要用完就沬, 床單每星期都要換, 日日都要沬塵, 包括所有門, 廚房廁所都要日日清潔, 雪櫃都要叫佢地得閒沬下, 如果你個細b都仲未出世, 佢就要更加注意家居清潔, 同佢講對nb來講, 清潔係好重要的. 如果佢有做晒所有事, 佢應該唔可以咁早做完o架喎. 我之前bb未出世, 我就特登晚飯遲d食, 食時又食耐d, 咁佢洗完碗就叫佢cut生果, 咁攪攪下, 8點幾才食, 佢都要10點到才收工, d工人太早收工, 日後遲少少都唔鍾意o架, 你自己諗下啦.

原文章由 天使兒 於 08-1-23 21:05 發表
我都要佢早d起身整理自己, 之後幫我帶大仔返學...
之後我會瞓番, 我老公就9點先起身...中間佢做乜我唔理...叫佢食早餐同抺地架.
到我地起身佢就煮早餐, 之後都係收拾間屋...
但佢黎咗一個星期好似d野做晒咁囉.
當然k ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

男爵府

本身我比左個表佢,因為我長時間都係到...有d野可能一星期一次我會要佢3日一次!咁地方清潔d麻,加上佢咁得閒~~~1個月一次個d叫佢1星期一次囉!!!反正佢得閒麻~~~~

我工人一早6:30起身一定係刷牙洗面,因為我個仔係要同我訓既關係,老公係訓聽既!之後我要佢清潔廁所/廚房,等我老公起身就開始好快手抺地(用毛巾),之後準備早餐比我仔仔食(煲粉or pancake...)仔仔起身佢多數同佢去廁所洗面等等就比野佢食,等佢食完佢就開始抺屋企其他地方!中間佢又會再整野比我個仔食,早上佢都整2樣野佢食既....11:15(我起身)佢就整飯/面比仔食囉~~食完佢就去廚房洗野!之後12:00佢整我仔返學既野,同埋換衫~~~之後我就要佢送我同仔仔去停車場!之後佢係屋企我唔知佢做咩o家!!!!因為到個仔放學我都唔返去睇佢既,就算係屋企我都係係房上網訓下咁!我買晒野佢整黎食lunch~其實我寫晒要佢做咩....重知早上我要佢做既一定要做晒先!其他佢下午整囉唔理o家啦,佢3:45出門口要去學校等我個仔放學,佢接左之後我揸車就去到學校接左之後就走(我唔係屋企食飯)係我姐姐到食埋,佢去到我姐姐到就睇小朋友同佢沖涼囉!
我個人比較冇所謂既,佢黎左我屋企一個月only...我同佢講好晒你做野ok做好晒我唔理你傾電話好咩都好(有小朋友一齊唔可以講電話)!!!!!!!!!!!!

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

男爵府

原文章由 fion2504 於 08-1-23 11:05 PM 發表
我係日日都叫佢清潔o架, 佢咁早完成, 佢叫佢每日沬兩次地啦, 我你一早沬一次, 用地水同清水過水. 晚飯後佢就要用清水沬飯一次, 同佢講, 因為飯後會好dirty o架, 所以衫都一定要ironing, 每逢raining後窗都好dirty, ...

講得好o岩用完廚房cooking一定要大清潔一之好次抺返個地,煮食爐唔要有油污,垃圾筒要check下如果有水溜左出黎叫佢洗下佢,唔係有小強~
出門飯廳地下都要抺多次啦~~~d衫見未iron好就叫佢iron,10:30我就唔叫工人做野啦,佢訓唔訓我唔理!!!
fion講得好好

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

大宅

之前見有d媽咪話比個時間表佢, 我都整咗個...但見d工作都係差唔多, 所以諗住睇定d先囉.
e+印姐姐6:45am, 刷牙整理佢自己..佢瞓天台我有鎖門, 7:05am我起身先開門比佢落番黎.
我叫醒仔仔, 著衫果d佢做...7:30am送仔仔返學...
返到屋企我叫佢自己食野跟住做daily清潔:用手抺地, 收拾整理sofa...之後我同老公起身先煮早餐...但我老公返工彈性, 有時10:00am先起身. 我都唔知印姐姐係度做乜架.
我老公返工後佢就又清理個廳囉...有時見佢抺厠所...我都叫咗佢日日抺..
12:00要預備lunch, 12:40pm接仔仔....1:00pm食lunch...
之後我同仔仔做功課或玩或瞓覺...都見佢搵野抺...
但好幾次我5點左右醒咗都見佢係kitchen度囉.
我成日叫佢整下個天台佢又唔做...因為想佢整好d, 佢可以瞓入房度..
5點係kitchen就攪到7點食飯.
8:00pm收野...洗碗...
我老公都話唔好比佢覺得咁早可以休息, 佢話咁快就可以休息, 第時佢點捱.

男爵府

原文章由 天使兒 於 08-1-23 11:41 PM 發表
之前見有d媽咪話比個時間表佢, 我都整咗個...但見d工作都係差唔多, 所以諗住睇定d先囉.
e+印姐姐6:45am, 刷牙整理佢自己..佢瞓天台我有鎖門, 7:05am我起身先開門比佢落番黎.
我叫醒仔仔, 著衫果d佢做...7:30am送仔仔 ...

你叫佢日日夜d訓囉,反正你要煮飯既叫佢全面清潔廚房先訓你話驚有小強囉~d碗洗完抺完等一陣先放入櫥櫃,因為抺完都有d濕叫佢等30分中先放返入去<---係真會有味o家咁快放返入去!
加上校服我叫佢用手洗o家,我地2公婆未沖涼佢唔準沖先過我地,我地叫先可以沖!返學鞋日日抺一次o家~~~
天台d野你同佢講你聽日好執好晒佢,你執好我上黎check~
我同工人講完佢好快執好!

大宅

我之前都以為自己係麻煩僱主黎, 點知唔係囉...今晚同老公講完佢都話我要同佢講10:00pm我地先鎖門.
d碗同煲我都同佢講過架啦..但e+係櫃度攞出黎都有d濕架.
不過今晚我冇比佢好過, 佢8:30pm諗住攞晒d衫上去就休息或洗完先瞓我唔知啦. 但我冇鎖門, 我仔仔好鍾意上去玩, 我就上網等仔仔上去攪住佢..
攪咗佢大半個鐘佢落番黎同仔仔坐係廳度玩一陣...我就話佢知, 佢sat可以放假, 同法定假日冇薪放假果d野...9:45pm先放佢上去...:mrgreen:

原文章由 咪落地 於 08-1-23 23:47 發表
你叫佢日日夜d訓囉,反正你要煮飯既叫佢全面清潔廚房先訓你話驚有小強囉~d碗洗完抺完等一陣先放入櫥櫃,因為抺完都有d濕叫佢等30分中先放返入去

男爵府

um .... 重知唔可以太早10:00都ok,不過我好多時個工人都11:00先訓係佢唔訓我叫佢做下野先,因為真係有野整!
hahaaaa我老公好中意10:30又食野所以好多時佢洗埋先訓囉!

大宅

我老公都鍾意食宵夜, 但就11:30pm先叫我做囉.:tongue:
我e+成日同佢講我生完細b坐月你就知.

原文章由 咪落地 於 08-1-24 00:01 發表
um .... 重知唔可以太早10:00都ok,不過我好多時個工人都11:00先訓係佢唔訓我叫佢做下野先,因為真係有野整!
hahaaaa我老公好中意10:30又食野所以好多時佢洗埋先訓囉! ...

男爵府

原文章由 天使兒 於 08-1-24 12:10 AM 發表
我老公都鍾意食宵夜, 但就11:30pm先叫我做囉.:tongue:
我e+成日同佢講我生完細b坐月你就知.

我覺得你早返小小食叫工人洗埋先訓囉!
hahaaa我大肚都日日食碗半面先訓o家~~~可以做下運動就唔怕!加上生完先keep囉,我大肚成日要食野,食好多好多!
我差唔多訓啦,聽日同你傾過!
有咩可以再問我地喎hehe~:loveliness:

大宅

我都想, 但佢最早果次先係11:30pm, 我地係夜鬼黎.
好難話早食架嘛...而且冇理由想個工人洗埋先早囉...
我今日叫佢收拾天台間房, 佢今晚應該冇咁早囉...:mrgreen: :mrgreen:

原文章由 咪落地 於 08-1-24 00:24 發表
我覺得你早返小小食叫工人洗埋先訓囉!
hahaaa我大肚都日日食碗半面先訓o家~~~可以做下運動就唔怕!加上生完先keep囉,我大肚成日要食野,食好多好多!
我差唔多訓啦,聽日同你傾過!
有咩可以再問我地喎hehe~:loveliness ...

複式洋房

My maid has been with us for 5 years. I resigned after my second baby delivered. She is mainly take care of my elder son who is 6 years old and do the housework. I take care of my nb baby. My maid also takes care of the nb when I am out or do revision with my son.

原文章由 天使兒 於 08-1-24 15:56 發表
我都想, 但佢最早果次先係11:30pm, 我地係夜鬼黎.
好難話早食架嘛...而且冇理由想個工人洗埋先早囉...
我今日叫佢收拾天台間房, 佢今晚應該冇咁早囉...:mrgreen: :mrgreen:

...

大宅

天使兒

我又係超怕小強, 我工人剛來時, 我同佢講講下o野, 見到有一只小強, 嚇到我死啊. 我同佢講, 我一定唔可以接受有小強, 所以你一定要用完所有o野之後一定要沬同洗, d碗洗完我係先滴乾d水先, 後才抺的, 沬完就要放入櫥櫃, 同佢講明一定唔可以放出面過夜, d衫又係, 晚上一定要晒番係屋內, 日頭又要卦番出去. 如果你叫佢所以衫都要ironing, 佢應該無咁快完成o架啊 . 我個工人一星期要刷一次皮鞋, 其它鞋就要用毛巾沬, 玩具日日沬or洗. bathroom d邊都一定要刷o架. 大閘,大門, 房門, 窗台窗花,床下低,sofa,sofa低.......keyboard....都要沬, 每日叫佢煲湯, "鄧"燕窩(有排攪o架)俾佢食, 你7點食飯吖麻, 叫佢9點才cut生果俾你食. 因為你之前太full食唔落, 天台個地都要日日刷......不過你都要成日check住喎...我都成日走去呢d點下, 個到點下, 睇下有無塵o架. 其實如果佢做晒亦都可以8點收工, 佢就真係好叻

原文章由 咪落地 於 08-1-23 23:47 發表

你叫佢日日夜d訓囉,反正你要煮飯既叫佢全面清潔廚房先訓你話驚有小強囉~d碗洗完抺完等一陣先放入櫥櫃,因為抺完都有d濕叫佢等30分中先放返入去

大宅

係呀, 我有時又唔想做c佢嘛...
下午見佢應該冇野做, 同佢講點樣整個天台...叫佢將出面d野收晒入間房裡面...佢又做得好快囉.
5點落番黎等7點煮飯...都唔知叫佢做乜好...:-| :-|
我會再努力要求佢再做多d架啦.

原文章由 fion2504 於 08-1-24 17:01 發表
天使兒
我又係超怕小強, 我工人剛來時, 我同佢講講下o野, 見到有一只小強, 嚇到我死啊. 我同佢講, 我一定唔可以接受有小強, 所以你一定要用完所有o野之後一定要沬同洗, d碗洗完我係先滴乾d水先, 後才抺的, 沬完就 ...

伯爵府

天使兒,
您個姐姐做得手快梗係好啦
不過做得好唔好架?

好多姐姐只係抺表面您睇到d 地方架咋
您得閒check 下d lung lung la la
e.g. 洗手盤同浴缸去水位個com d 邊位
坐厠背後d 位, 厠所d 牆磚同天花
電製個頂條邊
呢d 位好多姐姐唔理架
仲有d 浴簾, 一星期都要拆出嚟洗一次

您有new born, 個地真係要一日抺2次啦
toy 要日日抺, 一星期要大洗一次
去完街d 鞋都要日日抺完至入櫃
雪櫃就一見d 餸同生果蛋清得8899, 就叫佢大抺
廚房同電視櫃d 櫃筒一星期抺一次
d 衣架日日long 出去都有塵架嘛, 一星期又抺一次
d 大抺0既嘢輪流嚟比抺, 佢真係可以日日都好唔得閒

仲有, 買多d cook book 比佢
叫佢整d 以前您想食, 又懶整0既餸菜
多d 煲湯同涼茶, 燉嘢
等佢唔好咁快整哂咁得閒

生果都切到冇哂核, 一粒粒入口
有車就叫佢洗車, 車內同車外日日洗同吸

大宅

我個印姐姐做野真係好快, 當然好唔好就要check住囉.
唔得既, 佢下次都一定會做好d..
所以我同老公都覺得佢做得快, 早d休息都唔理佢囉.
我都有check d lung la架...問題都唔算大...佢又真係每件野攞起黎抺...當就唔記得件野個底都要抺囉.
佢黎咗十幾日就連雪櫃都抺好囉...
車我都有叫佢洗, 但用咗先洗囉...我老公都覺得ok...
我見其他媽咪教dinner後抺多次地, 我又覺得真係好乾淨.
因為佢每日仔仔返學後, 會抺地...到dinner後真係會又有d 塵同dirty...仲叫佢抺kitchen個地...e+真係覺得冇say囉

原文章由 ymc2727 於 08-1-25 01:30 發表
天使兒,
您個姐姐做得手快梗係好啦
不過做得好唔好架?

好多姐姐只係抺表面您睇到d 地方架咋
您得閒check 下d lung lung la la
e.g. 洗手盤同浴缸去水位個com d 邊位
坐厠背後d 位, 厠所d 牆磚同天花
電 ...

首頁

尾頁

跳至