婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然知道老爺奶奶重男輕女,但係咁實在太離譜......

最近,個兩位移咗民,十幾年來,一直唔肯當我係人而係奴隸妹仔嘅老爺奶奶居然叫我個女(即係佢地個孫女)"不如去死" ......

原因係佢地唔鍾意我生女(喂,生女生仔,好似係男方嘅因素),又唔鍾意我同老公淨係掛住BB,唔記得買月餅同禮物寄俾佢地.....
聽到老爺講個句"不如死咗好過"時,我真係想斬人

我大肚時佢地已經好多嘢講,又叫我唔好開刀要自然生(當時醫生已經確定我一定唔可以自然生),話咁就可以生多兩個;又要揸主意同BB改名;又話要我地請工人同租間大屋俾佢地番香港"幫手湊BB",獅子大開口咁要我地一個月俾2萬佢地湊B(我成頭家一個月都係幾千開支)......

結果,一知道係B女,馬上縮到無晒影,又藉口腳痛腰痛咳血胃癌(全部都係假嘅)唔番得香港。我大肚9個月,頭3個月個個禮拜打電話來遙控我地要做乜做乜,照B超之後,知道係女,就無同我講個一個電話。

好啦,生咗之後,照例中國人做爺爺嫲嫲,應該有D小禮物或者利是,雖然我唔貪佢地嘅利是,而係好想佢地俾D祝福BB。

點知,佢地居然話,外國人唔興俾呢D利是 ,又話佢地個邊嘅BB玩具同衫都係made in China,"搞唔好你BB唔鍾意著唔鍾意玩,而且反正香港都買到,就唔好寄啦".....(不過,唔知點解,佢地又識得叫我逢過年過節要俾利是或零用錢佢地個男孫(我大伯個仔))

最離譜係,因為中秋節時我坐緊月,寄少咗一次嘢(佢地新舊曆生日、新年、聖誕、中秋、復活節奉旨要問攞禮物,仲係唔貴唔要),而聖誕節又真係好忙,所以用錢取代禮物,佢地馬上就發癲,係電話勁罵我老公點解我地咁不孝(雖然我地係唯一一個會俾家用嘅子女),最後仲話"生女生成咁,不如死咗好過".......

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 08-1-23 13:00 編輯 ]

子爵府

嬲都多餘啦,你等佢分身家咩,生仔又點呢???咪多一封利事咁大把,又唔會成日見既,嬲黎都無謂打電話黎咪當佢唱歌,哦哦哦就得啦,咁小事都唔開心,比我真係不值一提啦.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩~~~你6299簡直唔係人,痴孖根架!!
重男輕女不特止仲要睇錢睇得咁重!
寄少一次野俾佢地就發癲咁講野!
反正佢地喺外國,電話一打黎就cut線囉!唔通仲o係個電話度慢慢俾佢鬧呀?

[ 本文章最後由 晞玥 於 08-1-23 13:56 編輯 ]

男爵府

原文章由 A.C.C. 於 08-1-23 12:51 發表
雖然知道老爺奶奶重男輕女,但係咁實在太離譜......

最近,個兩位移咗民,十幾年來,一直唔肯當我係人而係奴隸妹仔嘅老爺奶奶居然叫我個女(即係佢地個孫女)"不如去死" ......

原因係佢地唔鍾意我生女(喂,生女生仔,好似係男方 ...

咁你老公點睇先?
唔心淡咩佢?

係,我一定乖機脫離關係呀
其實你生女未仲好
唔駛佢地係到煩你

仲有呀,點解奶奶個媽唔去死
佢都生左個賤女(你99)

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

大宅

睇完你篇文,
.

寄個炸彈過佢啦.

子爵府

真係理佢地都多餘,你又唔係等佢地養,最好佢地唔好返黎la,個囡有你錫就夠架la,仲有呀你唔好怕佢地jack,反正依嫁係你地寄$$畀佢,又唔係佢寄$$畀你地,唔使睇佢面色la,畀我就

大宅

原文章由 pollybell 於 08-1-23 13:50 發表
嬲都多餘啦,你等佢分身家咩,生仔又點呢???咪多一封利事咁大把,又唔會成日見既,嬲黎都無謂打電話黎咪當佢唱歌,哦哦哦就得啦,咁小事都唔開心,比我真係不值一提啦. ...

:cry: 佢分我身家就差不多.....
因為佢地自從退休離開香港之後,就塞咗個細仔(我叔仔)俾我老公"照顧",係我地屋企白吃白住兩年,當時仲要養埋叔仔兩隻狗,最後,因為叔仔嫌我無日日放工煮晚飯佢食,奶奶心疼佢無熱飯食(咳....我叔仔成30幾歲人......),所以申請埋佢去移民。
(以上嘅說話係奶奶親口當我臉同我老公講)

依家叔仔+姑仔+兩老都無收入/唔肯搵野做,除咗攞外國嘅"生活津貼"同"失業救濟",就指意我地俾嘅家用。

其實都預咗佢地對囡囡冷漠,但係,因為我細個時,爺爺嫲嫲好錫我,所以一直幻想(睇怕真係幻想)如果我個女一樣有爺爺嫲嫲錫就好啦,所以一直希望佢地可以BLESSING囡囡,就算係寄粒石仔過來,我一樣會好開心同珍惜,點知,BLESSING就無,詛咒 就有:-(

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 08-1-23 15:08 編輯 ]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

成家都係廢人!你叔仔三十幾歲人仲要人養服侍佢,仲要養埋佢兩隻狗,痴線!
好彩你老公冇遺傳到你6299 d野~
佢地移晒民仲好,唔駛眼冤唔駛激氣,又唔駛養多條廢柴!!
真係祝佢地早日歸西!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 A.C.C. 於 08-1-23 15:06 發表

因為佢地自從退休離開香港之後,就塞咗個細仔(我叔仔)俾我老公"照顧",係我地屋企白吃白住兩年,當時仲要養埋叔仔兩隻狗,最後,因為叔仔嫌我無日日放工煮晚飯佢食,奶奶心疼佢無熱飯食(咳....我 ...

唔使咁上心喎, 再嘈追佢攞返d養仔費(叔仔個筆)添呀
女女有爸媽婆婆公公錫咪得囉!!

男爵府

原文章由 雨果 於 08-1-23 14:39 發表
睇完你篇文,
.

寄個炸彈過佢啦.

哈哈哈 笑死我

不過acc,其實你都可以寄冥通銀行既$$俾佢丫
還掂佢用得著

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 clementying 於 08-1-23 03:52 PM 發表

哈哈哈 笑死我

不過acc,其實你都可以寄冥通銀行既$$俾佢丫
還掂佢用得著

大宅

唔洗唔開心,當年我生大女時,我99話"生女好呀,第日做雞"當時都有d唔開心,但好快無事 lu.我d女出世,佢地都無比利是呀,係個細女嗰次我 62 懶好咁比左封利是佢,懶緊張叫我袋好,唔好跌左,好衰唔衰我樣樣都唔跌,真係跌鬼左佢封利是,咪同我老公講"死 la~我跌左你老豆封利是呀.".佢話一百蚊咋,跌左有佢 la~車~~~我重以為係封大利是,千千聲添.一舊水咁大把咋.我個 fd 重講笑話"唔係你財唔入你袋,可能人地本身就唔想比."

我大女 16yrs,細架 11 yrs,有時 d 同學都問佢地點觧成日堤公公婆婆,但又唔提阿爺阿嫲架?佢两個衰野答人地"同佢地唔係好熟咋."

只不過依家佢两老見到身邊 d 兄弟姊妹成日提自己 d 孫點點點,佢地又羨慕,咪黎同我 d 女打關係 law~ 但我 d 女唔係咁 so 佢地 wor~

上次我 99 無厘頭問我大女"你第日出黎做野唔唔會比錢嗲吔媽咪?"(佢成日都講錢,我都無諗過呢個問題,佢咁早同我諗.)我個女答佢"會,緊會 la~.....重有,"佢聽到重有,我個女話佢笑得好燦爛問重有咩呀?跟住阿大小姐話"重有我會比公公婆婆."嘩~~~~佢即時好失望話"你咁乖呀~~~你公公婆婆咁錫你,你真係要孝順佢地呀" "係呀.佢地錫我,我不嬲都知丫.我重 plan 左第日出第一份糧請嗲吔媽咪飲茶,再請公公婆婆飲茶,又再請太婆(我婆婆)飲荼架."

你唔好將呢 d 唔開心野放係心度 la~ BB有你同你 honey 錫咪得 law~佢地付出幾多,第日未收番幾多 law~

[ 本文章最後由 Koey0729 於 08-1-24 02:45 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

超..你唔駛理佢la..最憎d人重男興女... 仔好巴閉咩..又冇身家分:;pppp: ..
其實女仲好啦..起碼會幫亞媽多d..仔結左婚就幫人地亞媽lu..
仲有呀..外國d benefit好好ga..唔似hk得果雞碎咁多援助ga..
好似我呢邊咁,d 老人金有800euro一個月..(hk都唔知有冇hkd$800)..

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 Koey0729 於 08-1-24 02:38 發表
唔洗唔開心,當年我生大女時,我99話"生女好呀,第日做雞"當時都有d唔開心,但好快無事 lu.我d女出世,佢地都無比利是呀,係個細女嗰次我 62 懶好咁比左封利是佢,懶緊張叫我袋好,唔好跌左,好衰唔衰我樣樣都唔跌,真係跌鬼左 ...

甘佢ah 媽生佢 .佢係咪做雞養大你c6架?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Koey0729 於 24/1/08 02:38 發表
唔洗唔開心,當年我生大女時,我99話"生女好呀,第日做雞"當時都有d唔開心,但好快無事 lu.我d女出世,佢地都無比利是呀,係個細女嗰次我 62 懶好咁比左封利是佢,懶緊張叫我袋好,唔好跌左,好衰唔衰我樣樣都唔跌,真係跌鬼左 ...

哈哈你女女好搞笑呀"得"到你99無野好講la:mrgreen: :mrgreen:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

A.C.C.

你都唔好唔開心la,佢地唔係h.k咪好囉唔洗對住佢地.
佢打黎咪由得佢響唔聽(我都係咁,而家直頭將個電話close左個聲,我唔知電話響過:mrgreen: ).
佢要鬧既咪話唔知響過洗理佢地.
佢地都痴既.

男爵府

唔使理他們的。我都很明白,刻盡婦道,唸住唔想個老公難做,又唔係一齊住,總之可以就的咪就law,費時將時間攪大。我都係咁..但我忍左我99十年有多,她都係一點都無變過,天真的以為時間耐左,她會知道我係真心對她好。但我覺得呢一招唔係個個99work的。有人會覺得我們做新抱的係應份的,係份內事。如果個仔有些微野講,就會話係個老婆教壞個仔,個衰新抱詐嬌迫她個仔話她。真係有病的。

所以我覺得既然無求於她,那就隨心所做。基本的禮儀我做足俾她,因為她始終係我老公的亞媽,個女的亞麻。但其他不合情理和過份的要求,我就會當時運高睇唔到,聽唔到。你都話無野分俾你,我6299有的,但我已經決定他們喜歡分的咪分law,唔分的咪算law。我唔想為左日後分產的野而無左自我。我會做人做得唔開心的。

所以退一步海闊天空。有人係唔知足,但唔代表你要用盡你所能去滿足他們無理的要求。做左本份,那就唔好再理她講什麼,喜歡的就聽她的電話,唔喜歡的咪話家下忙緊,得閒再打番俾她law。久而久之,如果她係識趣的,她自然知道應該點樣做,唔識的,咪由得她law。其他人點講你,你唔使理她的。最緊要對得住天地良心。其他的三姑六婆講是非,你理得她地,你又唔係日日見到她們,又唔係同她做人世。最緊要係你身邊人的支持和諒解。

原文章由 A.C.C. 於 08-1-23 15:06 發表

因為佢地自從退休離開香港之後,就塞咗個細仔(我叔仔)俾我老公"照顧",係我地屋企白吃白住兩年,當時仲要養埋叔仔兩隻狗,最後,因為叔仔嫌我無日日放工煮晚飯佢食,奶奶心疼佢無熱飯食(咳....我 ...

珍珠宮

原文章由 Koey0729 於 08-1-24 02:38 AM 發表

嘩~~你個女好叻女呀~
我都好想訓練我個女第時好似你女女咁
"窒"到個八婆一棟冇都,哈哈~ :lol

大宅

原文章由 Koey0729 於 08-1-24 02:38 發表

你奶奶真係極品 ......都痴痴地嘅,個孫做雞,佢會好光榮咩??-(
不過,佢呢句說話千祈唔好俾你囡囡知道,細路女聽到會好唔開心.....

你兩個囡囡都好幽默,請飲茶個段真係幫你乜仇都報晒 。老爺奶奶成日以為自己係長輩,所以就算唔係咁錫D孫女,孫女一樣會"尊敬"佢地,其實,係無可能嘅 。唔好以為對小朋友唔駛"培養感情",小朋友一定知邊個有心錫佢,邊個得個樣話錫佢。

我已經準備好,第日BB大個咗,如果佢問起點解太婆公公婆婆大姨細姨表舅父四姨婆六姨婆七姨婆N個舅公......等等同埋隔籬屋個伯伯都有俾出世嘅禮物或利是,但唯獨是爺爺嫲嫲無,我會答"囡囡,爺爺嫲嫲住個度好荒僻架,唔只無禮物賣,D小朋友連衫仔都無得著,所以你要好好珍惜自己D玩具:mrgreen:

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 08-1-24 11:14 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至