自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

美國有研究指,兒童7歲前打遊戲機會損害腦部發展。專家建議家長不應讓孩子7歲前接觸電腦遊戲。

日前於拉斯維加斯舉行的消費者電子展覽高峰會中,與會的科技專家認為,7歲以下的兒童腦部發育未完全,過早打機會阻礙腦部發展。教育心理學家Jane Healy引述有研究結果顯示,兒童長時間玩快速的動作遊戲會令集中力變差,「大部分遊戲只是鬥快按滑鼠,兒童只會練成『逃走或打架』的本能反應,沒有考慮以分析解決問題。」美國的Joan Ganz Cooney's Centre測試了超過300種電腦遊戲、玩具、電腦教育軟件等,發現只有兩款電子遊戲能改善兒童學習能力。

大宅

thanks for sharing

禁止訪問

大宅

好難唔比佢接觸,除非大人唔玩,唔用,仲要屋企無就有機會啦!只要唔比佢認識到有這種玩意存在就可以避免!不論遊戲機或電腦!

大宅

接觸電腦, 玩msn, 上bk 又唔係打機....
我真係見唔少小朋友在食市內只顧著打機唔食飯: 要工人餵, 就算係自己食, 都只係食兩口就趕住去打機, 一 d 都唔健康, 完全沒有社交可言!
不過到自己小朋友大 d, 真係要想想辦法先得...

原文章由 貓姐 於 08-1-26 09:53 發表
講就係咁講唧, 得先得傢
宜家d小朋友, 未出世已經接觸電腦, 媽咪玩msn, 玩online game, 上bk, 佢咪一齊囉

伯爵府

好難唔接觸喎.......

大宅

原文章由 米奇BB 於 08-1-26 16:20 發表
好難唔接觸喎.......

咁就要睇你有冇決心la!接觸唔緊要,但真係要教。我地等個仔成6年級先比部nds佢玩下,仲要係無打鬥game,同埋要開條件幾時先玩得/玩幾耐!6年級之前淨係都玩賽車game,其他都無囉!

複式洋房

睇父母點囉.

我囝囝就快7歲,真係無咩打過機,好間中親戚朋友吃飯見到別的孩子玩,會比佢玩5-10mins,幾年前有親戚送來一部,比我丟了!

佢一起玩開果d朋友仔都係無機打.
e班小朋友真係比較專注,好喜歡閱讀課外書&成績較好的.我相信有關係的.

學校都有d網上家課,我要佢30mins內完成,要佢知道開親電腦都係有目的,唔好係野都按去玩下睇下.其實我個仔唔算好聽話果隻,但係e样野就因為我睇得好緊尚算自律.
無法,因為見過好多孩子比遊戲机/上網害得無心向学&性格孤僻.希望此關守得住.

洋房

我囡囡5歲多都不是太喜歡的,都係喜愛閱讀!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

thanks

大宅

而家的小朋友真的是機不離手!!!!!!!!!

男爵府

用電腦唔代表「打機」嘅。
我個仔5歲之前我都唔俾佢用電腦,後來佢好想攪我就教佢打字,開個word俾佢打野,佢好中意亂打,我就每次教佢打幾個英文字,打完就俾佢亂打5分鐘。
後來再教佢畫圖,d小朋友知道可以用電腦畫圖畫都會好開心,而家佢讀小一,就陪佢做網上功課,有時開個youtube俾佢聽下歌,所以佢至今都未試過「打機」。
不過最重要係家長唔好俾佢睇到你上網玩game。

複式洋房

其實,無論使用電腦係玩遊戲,上網,或者係任何用途,都會上癮,仲不論老少男女。

首頁

尾頁

跳至