嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢未滿月已經習慣將個頭仔拎向右邊訓, 就算我地將佢拎去左邊都好, 唔夠 1 min 佢又會自己拎番向右, 到而家兩個半月大佢直頭唔會拎去左邊訓, 但同佢掃風時將佢 par 響我膊頭佢又肯拎去左邊喎 @@ 今日去健康院時問姑娘佢話冇問題, 但佢 d 態度又好 full 衍咁, 係咪真係冇事架???

別墅

你最好用會有聲響既搖鈴吸引bb頭仔多點望向左邊,同埋唔好抱慣一邊,要兩邊平均抱下,因我bb同你一樣,出世時習慣向右,因怕佢食奶後嘔奶,所以瞓時亦會將佢頭仔側向右,點知發現bb頭唔識望左,之後要做物理治療糾正,而家仲要繼續做:;pppp:

大宅

咁佢條頸係咪都可以兩邊擰先? 如果唔係, 你留意下冇成日擰o個邊頸會唔會有個硬塊, 有的話, 要細細個做物理治療架.... 如果唔係會變做梗頸四
如果擔心的話, 去睇私家check下

大宅

o下!!! 我尋晚就係試過用搖鈴睇下佢會唔會轉頭, 但佢只係對眼望向左, 個頭仔都係冇擰呀!
你 bb 幾大呀?

原文章由 sukilan 於 08-1-26 12:27 發表
你最好用會有聲響既搖鈴吸引bb頭仔多點望向左邊,同埋唔好抱慣一邊,要兩邊平均抱下,因我bb同你一樣,出世時習慣向右,因怕佢食奶後嘔奶,所以瞓時亦會將佢頭仔側向右,點知發現bb頭唔識望左,之後要做物理治療糾正,而家仲要繼續做:; ...

大宅

我同佢掃風果時佢個頭就可以擰向左囉, 只係訓響度果時就只會向右... 死啦, 我好擔心!!!!!!!!!!!

原文章由 jutaubing 於 08-1-26 12:29 發表
咁佢條頸係咪都可以兩邊擰先? 如果唔係, 你留意下冇成日擰o個邊頸會唔會有個硬塊, 有的話, 要細細個做物理治療架.... 如果唔係會變做梗頸四
如果擔心的話, 去睇私家check下 ...

別墅

我bb而家6個月大,發現頸有問題時係一個月大,去健康院時2個月大,姑娘話無問題,之後去急症轉介兒科專科等左個幾月,再由專科轉介物理治療,頭尾等左差不多4個月,物理治療師話遲,咁你盡快帶bb去見e生

別墅

我個啊b都係拎去右邊睡覺的
所以他個頭有小小咩咩地
我有時睇住他睡,就將他打側去左邊睡
日頭都係中意望右多過望左
都唔知點解會係甘~

大宅

原文章由 tonimaow 於 08-1-26 11:54 發表
佢未滿月已經習慣將個頭仔拎向右邊訓, 就算我地將佢拎去左邊都好, 唔夠 1 min 佢又會自己拎番向右, 到而家兩個半月大佢直頭唔會拎去左邊訓, 但同佢掃風時將佢 par 響我膊頭佢又肯拎去左邊喎 @@ 今日去健康院時問姑娘 ...

你應該帶BB去睇私家儿科醫生.如果佢覺得有問題佢會轉介你去排期睇專科.當你去排期時醫生會睇你的醫生信.佢覺得嚴重時會打電話提前通知你早的見醫生.跟左排期做物理治料.又係睇下嚴唔嚴重先

我仔仔又係咁.不過佢係手指公.頭尾兩個月多就見治潦師.佢而家都仲要做

複式洋房

我個bb在2個月大時, 比私家醫生話, 佢條頸仔成日拎去左邊, 令到右邊變得好硬, 要立即轉介去瑪嘉烈骨科, 等左個半個月,終於見咗骨科醫生, 之後, 再轉介去見物理治療師做物理治療,現在已經做了2次物理治療, 情況已經有所好轉, 但物理治療師話越早發現問題,越早做治療, 會對bb好好多, 因為bb的身體比軟, 做起治療bb不會太辛苦, 越遲身體的柔軟度就會大大減低, 做治療時, bb會好痛, 哭鬧得很厲害

[ 本文章最後由 wdec07 於 08-1-27 20:13 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 tonimaow 於 08-1-26 11:54 發表
佢未滿月已經習慣將個頭仔拎向右邊訓, 就算我地將佢拎去左邊都好, 唔夠 1 min 佢又會自己拎番向右, 到而家兩個半月大佢直頭唔會拎去左邊訓, 但同佢掃風時將佢 par 響我膊頭佢又肯拎去左邊喎 @@ 今日去健康院時問姑娘 ...

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1267257&page=1#pid20817103

首頁

尾頁

跳至