懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在差不多36周,我近日的血壓開始偏高,上壓過140多d,下壓過100多d。會唔會對bb有影響,駛唔駛入醫院?

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 katowen 於 08-1-26 15:14 發表
現在差不多36周,我近日的血壓開始偏高,上壓過140多d,下壓過100多d。會唔會對bb有影響,駛唔駛入醫院?

我同你一樣, 而家35週. 自廿幾週開始已經血壓高, 成日出出入入醫院, 加左2次藥, 不過因為個胎越黎越大, 加左藥都冇乜效, 而家度數同你差唔多: 140-160/90-100. 我都打算下星期返醫院喇.

你有冇食開藥架? 如果冇, 你都最好返醫院啦, 血壓高本身就唔係好大問題, 但係會影響BB吸收同MAMI既肝腎功能, ESP. 如果你被驗出有尿旦白.

所以你都要入院, 等佢地同你抽血驗小便. 如果有咩問題, 起碼第一時間同你拎左BB出黎先, 母子平安最緊要呀!

大宅

原文章由 Teresa 於 08-1-26 15:33 發表

我同你一樣, 而家35週. 自廿幾週開始已經血壓高, 成日出出入入醫院, 加左2次藥, 不過因為個胎越黎越大, 加左藥都冇乜效, 而家度數同你差唔多: 140-160/90-100. 我都打算下星期返醫院喇.

你有冇食開藥架? 如果冇, ...

謝謝妳Teresa,我除了血壓高外,沒有蛋白尿也沒有腳腫。2月4日廣華醫院約了我回醫院拆子宮頸繩,然後mon下血壓。1月22日產檢時醫生幫我抽了血驗。我怕我是子癇前症呢!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 katowen 於 08-1-26 16:37 發表

謝謝妳Teresa,我除了血壓高外,沒有蛋白尿也沒有腳腫。2月4日廣華醫院約了我回醫院拆子宮頸繩,然後mon下血壓。1月22日產檢時醫生幫我抽了血驗。我怕我是子癇前症呢! ...

MAKE SURE你冇尿旦白同埋血報告OK就一定唔洗驚. 我前後入左5次院, 做左5次CHECK UP同MON血壓, 而家SO FAR SO GOOOD!

男爵府

原文章由 katowen 於 08-1-26 15:14 發表

唔駛怕,我上胎都係35week 開始高血壓, 加上旦白尿同腳腫, 廣華等到37week同我催生順產左呀b出來, 而家你都36week了, 沒有大問題, 而且要加埋旦白尿同腳腫先可以叫係妊娠高血壓~

複式洋房

原文章由 zozo2005 於 08-1-28 16:33 發表

唔駛怕,我上胎都係35week 開始高血壓, 加上旦白尿同腳腫, 廣華等到37week同我催生順產左呀b出來, 而家你都36week了, 沒有大問題, 而且要加埋旦白尿同腳腫先可以叫係妊娠高血壓~ ...

我上星期去檢查, 量到血壓高, 上壓140+/下壓85+, 俾醫生捉左我住一晚院mon血壓, 上到病房訓定, 血壓就冇咁高, 醫生話如果真係血壓高係會持續都高. 不過最叻係收我入院個護士長, 佢問我咩事要入院, 之後睇我個record, 佢話佢地係睇下壓多d, 如果下壓唔係高, 通常訓定血壓就會低返! 但我擔心血壓愈來愈高, 因為剛剛有bb既時候血壓係比而家低d!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 qualala 於 08-1-28 16:50 發表

我上星期去檢查, 量到血壓高, 上壓140+/下壓85+, 俾醫生捉左我住一晚院mon血壓, 上到病房訓定, 血壓就冇咁高, 醫生話如果真係血壓高係會持續都高. 不過最叻係收我入院個護士長, 佢問我咩事要入院, 之後睇我個record ...

係呀! 下壓重要過上壓架.

我之前入院, 都係上壓超標而下壓合格. 不過而家35週幾, 下壓都失守喇 (90-100), 私家醫生話到左我呢個STAGE直至生, D血壓都唔會再降架喇....

男爵府

唔怕唔怕,
我個時36week係醫院訓床半個鐘再量血壓都160-170/90-100
有醫生睇住唔怕既~~
最緊要睇住有冇旦白尿同腳腫情況~

首頁

尾頁

跳至