自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

這世上有幾多人因為人們一句話"應該生孩子了"而去生孩子呢?有冇想過自己有冇耐性教好佢?生孩子唔難,養孩子只要令他開心舒適就可,教養好一個孩子真係一種挑戰~而世上有些父母時常用藉口話要番工,放工後疲倦要娛樂而放棄同孩子相處的時間,到孩子長大了不用你倍伴時就後悔莫及,或自己年老時孩子不再理我照顧我,但係幾人會反省自己付出過多少時間給孩子?愛是要付出才會得到愛,自己都沒有愛過孩子,孩子又怎會學懂愛父母?世上有幾人懂身教,教好自己等於教好孩子,如果人人學懂怎樣教孩子,我想世界會多一点好人少一点壞人吧~(同意或唔同意的請留言,我想知大家的看法,Thank you)

[ 本文章最後由 Nightcat 於 08-1-26 17:06 編輯 ]

大宅

原文章由 Nightcat 於 08-1-26 17:00 發表
這世上有幾多人因為人們一句話"應該生孩子了"而去生孩子呢?有冇想過自己有冇耐性教好佢?生孩子唔難,養孩子只要令他開心舒適就可,教養好一個孩子真係一種挑戰~而世上有些父母時常用藉口話要番工,放工後疲倦要娛樂而放 ...

絕對同意! 初時諗住生兩個....宜家真係唔敢諗. 一個已經要我老命..... 生多個又驚分薄大嗰個,又驚教得唔好將來亞大更大負擔....所以都係算數了....:cry: :cry:

伯爵府

我都十分同意,依家我2個小朋友好易呷醋,尤其係細女,攪到我都好頭痛,"教"真係一個好大既學問.........

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 姑姑 於 08-1-26 17:32 發表

絕對同意! 初時諗住生兩個....宜家真係唔敢諗. 一個已經要我老命..... 生多個又驚分薄大嗰個,又驚教得唔好將來亞大更大負擔....所以都係算數了....:cry: :cry: ...

Me too, I have one daughter who is now 5.5 years old. I need to spend lots of time to do homework and play with
her. Also, I have to plan for her future since all the
children are well-equipped. Being a working mom, I really feel one is enought?-(

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

無錯
有錢就可以生,養
但教就多多錢都不可以

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

同意呀, 我細個時就唔係mami揍, 所以同mami感情比較生疏! 由於自己經歷過, 知道弊處o係邊, 到我自己生左個仔, 就辭職都要自己揍返!

原文章由 Nightcat 於 08-1-26 17:00 發表
這世上有幾多人因為人們一句話"應該生孩子了"而去生孩子呢?有冇想過自己有冇耐性教好佢?生孩子唔難,養孩子只要令他開心舒適就可,教養好一個孩子真係一種挑戰~而世上有些父母時常用藉口話要番工,放工後疲倦要娛樂而放 ...

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

絕對認同!因為要教好自己嘅仔女真係好難,因為唔係自己一家人閂埋門嘅事,而係成個社會嘅環境影響最大!
依家社會生活太過緊張,兩公婆都要為層樓而奔波勞碌,試問放工仲邊有咁多體力同心情去教去陪小朋友?! 佢地有時間陪,就會轉以物質去滿足小朋友囉~但小朋友就會因此唔太懂珍惜擁有嘅嘢...又或者因為平日冇人會去聽取佢地嘅心事,而沉迷虛擬世界,電腦(MSN...)去同人傾計,令家人嘅關係日漸疏離...
所以,我覺得現今社會嘅父母面對最大嘅問題係冇時間去照顧小朋友!

禁止訪問

別墅

--

大宅

環保接龍勳章

好同意, 我覺得而家一個都已經夠多野要教佢了, 頭都大埋, 有時0念, 生多個, 唔係只睇錢夠唔夠, 自己兩公婆有冇心機耐性先為最最最重要丫~

大宅

環保接龍勳章

你講得好好, 小朋友真係分得出咩先至係父母的關心咖, 尤其佢地一路一路大時......

原文章由 polly1120 於 08-1-26 22:49 發表
vicky, 從你張相就知道小朋友幾難教.. :lol (講笑)
其實我覺得生小朋友最緊要懂得犧牲, 呢個世界無教唔好的小朋友。
今日在樓下撞到一對夫妻, 佢地都係教師, 十分忙, 放學後又要留校改功課, 一日大約只有一至兩小時 ...

伯爵府

好媽媽勳章

完全同意呀
不過.........真係@_@
有時教到好累
但有時又會好開心

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意,2個重難教
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

子爵府

黎緊細b出世, 我都有d驚驚地, 因為大b細時工人湊好naughty, 佢2歲時我轉做半日, 而家5歲叫做乖d, 出年小一, 我就全職湊佢地, 希望細B唔好太難教啦.
好彩我hb好有耐性教細路, 如果得我一個教, 我實唔會同佢生第2個.

水晶宮

好媽媽勳章

小朋友真係好難教,
但我屋企果兩隻小魔怪,一個4歲幾,一個歲幾,佢地大家都鍾意模仿對方.
近排,可能哥哥o係學校表現好左,我地每日讚佢o既次數多左,依家佢見妹妹曳o既時候,佢都會話,你睇下,哥哥都冇咁......
而妹妹見到哥哥乖時,佢都自自然咁乖起上黎.

有時佢地一齊曳都真係幾令人頭痛.

佢地大家會互相影響,呢個惰況比起之前只教哥哥一個更容易同輕鬆.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

別墅

十分同意和應同

禁止訪問

男爵府

我冇受人影響,好知自己所能付出及清楚自己和c6的性格,所以→→→唔生

絕對認同做父母,尤其是媽媽,是很偉大的。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前跟本係想像唔到, 教一個細路要花好多心機, 時間, 所以一個夠晒數

首頁

尾頁

跳至