跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女, 2個月, 全人奶, 一日換14片或以上嘅尿片, 正唔正常? 同書講5-6次尿尿, 差咁遠架? 真係買尿片都買到傻 .

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我bb一日約7條片..

大宅

好媽媽勳章

係您自己換得太多尿片.

1) 有大大=立刻換
2) 尿尿=可以3-3.5 hrs 一塊片

我bb一日約7條片 (用huggies)

原文章由 zoe98chan 於 08-1-26 01:00 發表
我個女, 2個月, 全人奶, 一日換14片或以上嘅尿片, 正唔正常? 同書講5-6次尿尿, 差咁遠架? 真係買尿片都買到傻 .

[ 本文章最後由 pauline6 於 08-1-26 09:59 編輯 ]

大宅

應該每次餵奶時換, 所以每日食6-7次奶, 會換6-7次尿片

別墅

睛靈勳章

我BB都係一日約7條片.
原文章由 bullbullma 於 08-1-26 13:52 發表
應該每次餵奶時換, 所以每日食6-7次奶, 會換6-7次尿片

大宅

原文章由 pauline6 於 08-1-26 09:58 發表
係您自己換得太多尿片.

1) 有大大=立刻換
2) 尿尿=可以3-3.5 hrs 一塊片

我bb一日約7條片 (用huggies)

" 尿尿=可以3-3.5 hrs 一塊片" 無可能, 她痾少少都要換, 唔係就喊到你換為止, 訓訓下痾咗都要喊醒 , 等我換完先再訓過, 唉!

大宅

原文章由 bullbullma 於 08-1-26 13:52 發表

我喂人奶, 她一日吃成10幾餐, 可能咁, 痾10幾次囉.

大宅

原文章由 shirleywc 於 08-1-26 17:14 發表
我BB都係一日約7條片.

真好, 我個b都唔知幾時可以咁, 真係節省好多片片.

別墅

睛靈勳章

你BB係米過敏呢?正常吾會換14次尿片wow.
原文章由 zoe98chan 於 08-1-26 17:20 發表

" 尿尿=可以3-3.5 hrs 一塊片" 無可能, 她痾少少都要換, 唔係就喊到你換為止, 訓訓下痾咗都要喊醒 , 等我換完先再訓過, 唉!

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-1-26 07:26 發表
我bb一日約7條片..

我都想她咁:cry:

大宅

原文章由 shirleywc 於 08-1-26 17:24 發表
你BB係米過敏呢?正常吾會換14次尿片wow.

我有去荷花買果d防尿敏感墊係尿片上, 但都無用.

複式洋房

你個b真係好誇張喎!
我個仔都好敏感,每次痾完都會喊一喊,但係等條片吸收咗就冇事,所以都係一日換6-7次!

大宅

原文章由 jimmyada 於 08-1-28 09:46 發表
你個b真係好誇張喎!
我個仔都好敏感,每次痾完都會喊一喊,但係等條片吸收咗就冇事,所以都係一日換6-7次!

我有試過扮嘢開一開尿片, 之後貼返( 其實d尿已衫尿片吸收同埋痾得好少 ), 但她呆咗一陣, 轉頭即喊, 唉! 唔理佢, 她就喊到你理為止囉.

別墅

好媽媽勳章

原文章由 zoe98chan 於 08-1-26 01:00 發表

唔駛 , 有我陪你. 我阿b一日都14片或以上嘅尿片, 本來飲奶前換片, 但大部分時間佢在飲奶時柯臭臭. 一有臭臭無論多與少, 都要即刻換. 而且佢每天有6~7次大小臭臭. 真係好擔心.

洋房

haha, my bb no response even all PAT PAT are stool
lazy BB like sleeping

珍珠宮

一日食5餐奶,所以基本上換5次,再加1-2次大大,所以一般而言,平均一日用7條片

洋房

我囡囡每日食7至8餐人奶,每次餵之前會睇下需唔需要換片,有時要,有時唔駛,所以一日都係換7至8條片到啦!
歡迎参觀蝦米媽咪嘅blog -- 小婦人日記
http://hk.myblog.yahoo.com/Tabo-KCW

大宅

原文章由 DaisyDaisy 於 08-1-28 10:46 發表

唔駛 , 有我陪你. 我阿b一日都14片或以上嘅尿片, 本來飲奶前換片, 但大部分時間佢在飲奶時柯臭臭. 一有臭臭無論多與少, 都要即刻換. 而且佢每天有6~7次大小臭臭. 真係好擔心. ...

你係唔係喂人奶呀?

別墅

好媽媽勳章

原文章由 zoe98chan 於 08-1-28 17:54 發表

你係唔係喂人奶呀?

不是先 . 我阿b食明治. 阿b剛打完五合一, 打算今個星期打肺染加食輪狀時, 要問吓醫生.

首頁

尾頁

跳至