跳至
[2008年] 請問..

首頁

尾頁

複式洋房

q1)如果我穿水,咁駛唔駛用m巾墊住 ...仲駛唔駛著under呀?
q2)咁見紅...d血係好多?-( ?..or只係好小?-( ...個份量有幾多呀??
q3)入院到e院係咪唔俾 著under o架??
q4)咁係唔係要自己換3...定係有人幫自己換呀??
q5)如果作動o既時候得我一個人 ..(除o左我老公之外)我應該幾時通知我其他屋企人??....我驚到時個個o黎哂..但係我都未生得 ..

真係唔該哂..呢d問題我都唔係咁好意思問e生...
有你o地真係太好~

[ 本文章最後由 hazelyo 於 08-1-26 22:15 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

1) 我同事話如果穿水,先用M巾墊住先。如果用M巾,我想點都要穿under呀!

2) 如果見紅,我想無論多定少,你都會驚到即刻去醫院啦!不過我聽人講,如果只係見紅未穿水,可以沖個涼食d東西先去醫院都可以。

3) 點解唔可以著under?

4) 你講緊在醫院內駛唔駛自己換衫?呢個真係唔知。

5) 如果你唔知自己是否真的生得,老公又不在身邊,老公又唔可以即時回來自己身邊,不妨先想定一個到時可以幫自己的人(如自己家人/奶奶),到時只係打給他/她叫佢陪你入院,但唔駛叫其他人住。到醫生confirm你真的要生先叫佢幫你找其他人來醫院。

複式洋房

原文章由 Freesia_cat 於 08-1-26 22:20 發表
1) 我同事話如果穿水,先用M巾墊住先。如果用M巾,我想點都要穿under呀!

2) 如果見紅,我想無論多定少,你都會驚到即刻去醫院啦!不過我聽人講,如果只係見紅未穿水,可以沖個涼食d東西先去醫院都可以。

3) 點解唔可以著under?

4) ...

ar~~唔該哂呀 ~~因為我係第一胎...身邊又無其他朋友生過bb...响呢d真好~~有唔同媽媽解答...真係放心哂~~

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我都係第一胎呀!我都不過係聽人講而已...... 我都無實戰經驗!Heehee!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 hazelyo 於 08-1-26 20:07 發表
q1)如果我穿水,咁駛唔駛用m巾墊住 ...仲駛唔駛著under呀?
q2)咁見紅...d血係好多?-( ?..or只係好小?-( ...個份量有幾多呀??
q4)咁係唔係要自己換3...定係有人幫自己換 ...

我都係陀第一胎, 只能講下我到時會點, 同埋睇過 d 咩資料...

1. 當然會用m 巾和 under. 到時乜都用頂住先咁入院. 如果穿得勁, 連m巾都擋唔住.

2. 人人唔同, 有人係少少流啡咁開始.

3. 未生的話就唔 sure. 生左初初就唔俾, 之後就得. 如果響醫院, 我唔知會點, 聽聞醫院入面唔俾著 under, 生完都唔俾, 只能夠用扣的產婦衞生巾, 醫生檢查個傷口都方便 d.

4. 唔知...我諗要自己換...

5. 自己去決定,或者你同你老公傾掂先. 我會叫我老公一齊入院, 否則會搵阿媽幫拖, 必要時咪自己入院先. 其實一早 call晒人都冇用, 政府醫院日日等3個鐘探病時間, 每次2個人入去, 黎齊晒都冇用. 如果係私家生, 得閒黎一個人就仲煩, 你都要休息啦.. 所以你事前最好同家人夾定, 生左至好黎探你, 或者到你返左屋企時至探你.

男爵府

原文章由 hazelyo 於 08-1-26 18:07 發表

q4)咁係唔係要自己換3...定係有人幫自己換 ...

以我所見...入院後当然係換医院既3...(多数都不会即時可以上産房)...之後等個度数開倒差不多,姑娘会比件3你自己着(後面是OPEN的,有幾條縄0既),不過姑娘会協助你的,可能係果個MOMENT 便需除左條UNDER!
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

首頁

尾頁

跳至