自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問有冇人知道, 在農曆年期間到台灣, 是否那邊也一樣過年, 並且大部份店舖都因過年而未開市, 以致沒有什麼地方可以購物及遊玩呢?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我好多年前試過一次年初四過去....的確, 好多店舖都關門了啊....夜市亦開唔晒....

到e+我都覺得唔算真正去過....好想再去呀! 好想去夜市食勻咁多種美食呢~
Childhood is journey, not a race.

複式洋房

謝謝回應 :-P
那是否不要過年期間去好呢? 店舖要到年初幾才會如常開市呢? 請問有冇其他人知道? 唔該

原文章由 是是但但 於 08-1-26 18:58 發表
我好多年前試過一次年初四過去....的確, 好多店舖都關門了啊....夜市亦開唔晒....

到e+我都覺得唔算真正去過....好想再去呀! 好想去夜市食勻咁多種美食呢~ ...

別墅

好媽媽勳章

我記得大百貨公司一定會開..
但食市唔一定全部開!
夜市都係!!比較出名的要做生意都會開:-P
你會去邊玩?
(PS:我住台灣 )

[url=http://i34.tinypic.com/2mfdyqg.gif[/img][/url]

複式洋房

謝謝你呀 :-P
我預備過年跟團去台灣 - 陽明山公園、淡水、九份、漁人碼頭、故宮、北投水都溫泉會館。但聽朋友說農曆年期間很多店舖都關門, 所以不要這段時間去, 但我們只有這個時間有假期, 所以想問清楚一些。因為我們試過一次去馬來西亞, 剛巧遇著當地過年時間, 很多店舖都沒有開門, 沒有東西賣, 成條街道冷清清, 令我們覺得十分無癮囉

你住台灣, 希望你能比些意見我, thanks

原文章由 agnes520 於 08-1-26 19:14 發表
我記得大百貨公司一定會開..
但食市唔一定全部開!
夜市都係!!比較出名的要做生意都會開:-P
你會去邊玩?
(PS:我住台灣 )

別墅

好媽媽勳章

你去個D地方..過年個時好多人去玩架:-P
台灣過年又唔會好似HK咁條街冷清!
會熱鬧過HK!
你放心啦!唔會買唔到野,RO冇街行!
因為台灣人放假都會出去玩仲會人迫人TIM架!
[url=http://i34.tinypic.com/2mfdyqg.gif[/img][/url]

複式洋房

謝謝你, 那可否話我知那裡有多些店舖可買東西, 及那裡有多些夜市可吃東西呢, 最好過年期間仍有營業的呢, 謝謝

PS. 什麼是 "RO冇街行!"

原文章由 agnes520 於 08-1-26 19:32 發表
你去個D地方..過年個時好多人去玩架:-P
台灣過年又唔會好似HK咁條街冷清!
會熱鬧過HK!
你放心啦!唔會買唔到野,RO冇街行!
因為台灣人放假都會出去玩仲會人迫人TIM架! ...

大宅

是,我年初一去過,悶到傻,大部份店舖都因過年而未開市,條街好靜呢.香港叫有氣氛la.

複式洋房

真的嗎? 那要到年初幾才好些呢? 請問是否不要在過年期間去呢?

原文章由 gusi 於 08-1-26 22:16 發表
是,我年初一去過,悶到傻,大部份店舖都因過年而未開市,條街好靜呢.香港叫有氣氛la.

大宅

原文章由 晴天公仔 於 2008/1/26 11:00 PM 發表
真的嗎? 那要到年初幾才好些呢? 請問是否不要在過年期間去呢?

當時我係去台北,條街好靜,你問我幾時好?起碼都初四,不過就算d鋪頭開左,條街都好靜,唔夠香港熱鬧…

首頁

尾頁

跳至