跳至

首頁

尾頁

子爵府

我仲未幫豬仔買保險,事緣豬爸本來有個朋友(識咗好多好多年,但我對佢印象麻麻)可唔可分享吓妳哋幫bb買d咩類型保險呢, 我想比較吓,謝謝

公爵府

原文章由 EMILYYWN 於 08-1-26 14:23 發表
我仲未幫豬仔買保險,事緣豬爸本來有個朋友(識咗好多好多年,但我對佢印象麻麻)可唔可分享吓妳哋幫bb買d咩類型保險呢, 我想比較吓,謝謝 ...

我買了人壽$3775, 醫療$2468, 基金保險(每月供)

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 EMILYYWN 於 08-1-26 14:23 發表
我仲未幫豬仔買保險,事緣豬爸本來有個朋友(識咗好多好多年,但我對佢印象麻麻)可唔可分享吓妳哋幫bb買d咩類型保險呢, 我想比較吓,謝謝 ...

YY同謙謙各有一份永明$2340/年-醫療住院,謙謙上年camp過$11xxx,只欠$265,勁快一星期有錢收,另外謙謙有一份盈科$1170/月-教育基金為期最少供三年,因有人同我哋講小朋友只須買E療,大人C咗先真正保障到小朋友,所以C6有人壽,我就無買

子爵府

好媽媽勳章

我幫傻B買咗人壽及醫療,年供7千幾蚊, 份人壽供10年就供完, 上次傻B入院claim咗次大槪兩星期度就攞到錢

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 醜樣豬 於 08-1-26 15:41 發表

YY同謙謙各有一份永明$2340/年-醫療住院,謙謙上年camp過$11xxx,只欠$265,勁快一星期有錢收,另外謙謙有一份盈科$1170/月-教育基金為期最少供三年,因有人同我哋講小朋友只須買E療,大人C咗先真正保障到小朋友,所以C6有 ...

班長係claim唔係camp, 乜去露營都有錢攞架

子爵府

咁多位

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 babycanny 於 08-1-26 17:32 發表

班長係claim唔係camp, 乜去露營都有錢攞架

SORRY SORRY

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 醜樣豬 於 08-1-26 18:58 發表

SORRY SORRY

罰你返傻瓜星半個月

王國長老

原文章由 babycanny 於 08-1-26 19:06 發表

NONONONONONONO...........

子爵府

呀........................................

原文章由 babycanny 於 08-1-26 19:06 發表

罰你返傻瓜星半個月

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 EMILYYWN 於 08-1-26 19:19 發表
呀豬保重呀呀呀........................................

放心啦傻瓜星四季如夏架...........

王國長老

原文章由 babycanny 於 08-1-26 19:29 發表

放心啦傻瓜星四季如夏架...........

頭先邊個隻腳

大宅

我都係買咗無幾耐咋!
承軒軒

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

?-(?-(?-(?-(
你想講咩? 埋唔到尾咁喎...

大宅

由於我同c6一早同manulife買份家庭保險, 包括人壽, 危疾, 住院等等, 有咩事我地互相有依靠, 但亞女需要唔同大人, 所以有以下決定:-

1) 人壽 - 沒有同亞女買, 因為c6認為大人不會依靠小朋友, 到佢大咗為其他人(配偶)先自己去買:tongue:
2) 危疾 - 暫時沒有同亞女買, 不過都遲d都可能會買, 因為睇政府專科排好耐, 無事都變有事
3) 住院 - 有, 加埋亞女入去, 只不過係加多少少錢
4) 門診 - 沒有同亞女買, 因為我地都無買
5) 教育基金 - 沒有同亞女買, 因為問過幾個相熟不同公司agent, 都話市面教育基金無作為, 巧立明目, 係好保守得個供字, 利益不高, 不如自由選一些適合基金, 受益人都可以落亞女名咪一樣 , 我最後同new york life 買咗一般基金, 當亞女教育基金同埋自己退休基金

其實要聽多d問多d, 選一些適合自己需要, 要配合埋長遠財務安排, 千萬唔好心急, 如果唔係供供下先發覺唔岩會好唔低兼輸錢架! 希望幫到手

子爵府

我唔係咁想搵嗰位朋友買,想聽吓妳哋嘅意見啫:D

原文章由 小倩 於 08-1-26 22:58 發表

?-(?-(?-(?-(
你想講咩? 埋唔到尾咁喎...

子爵府

THANKS iamchingching~:)

原文章由 iamchingching 於 08-1-27 00:22 發表
由於我同c6一早同manulife買份家庭保險, 包括人壽, 危疾, 住院等等, 有咩事我地互相有依靠, 但亞女需要唔同大人, 所以有以下決定:-

1) 人壽 - 沒有同亞女買, 因為c6認為大人不會依靠小朋友, 到佢大咗為其他人(配偶 ...

珍珠宮

以下喺我少少嘅意見:
1) 人壽 - 沒有同亞女買, 因為c6認為大人不會依靠小朋友, 到佢大咗為其他人(配偶)先自己去買 **我都有同亞仔買,無錯..大人喺唔會依靠小朋友,但喺早啲幫佢買定會平好多,等佢大個自己覺得唔夠再加!
2) 危疾 - 暫時沒有同亞女買, 不過都遲d都可能會買, 因為睇政府專科排好耐, 無事都變有事 **我都未買,原因喺依家買同15歲前買嘅價錢都差唔多!
3) 住院 - 有, 加埋亞女入去, 只不過係加多少少錢(咁即喺幾多呀??我個仔一年要二千幾喎)**我都有買,仲要覺得喺必須一定要,因為如果要等政府可能要好耐(少問題),同埋私家陪床會好啲(上次亞仔入政府做手術,只得一張椅),仲要加埋住院現金至得架!
4) 門診 - 沒有同亞女買, 因為我地都無買**我都無買,暫時覺得用途唔大,因為要$2xx/月,仲要限住睇網絡醫生,啲網絡醫生通常開啲藥會差啲,要靚藥又話要加$
5) 教育基金 - 沒有同亞女買, 因為問過幾個相熟不同公司agent, 都話市面教育基金無作為, 巧立明目, 係好保守得個供字, 利益不高, 不如自由選一些適合基金, 受益人都可以落亞女名咪一樣 , 我最後同new york life 買咗一般基金, 當亞女教育基金同埋自己退休基金 **絕對贊成,因為通常都要成十幾年先可以回本(因加咗人壽成份落去),到要讀書時可以攞得番嘅可能同放喺銀行差唔多,所以我都喺買101基金產品,無保險成份嘅,靈活彈性大啲!

6) 意外保險---因為小朋友唔知危險,可能成日跌親,預計唔到為之意外,可以claim番醫療費用!

其實要聽多d問多d, 選一些適合自己需要, 要配合埋長遠財務安排, 千萬唔好心急, 如果唔係供供下先發覺唔岩會好唔低兼輸錢架! 希望幫到手

珍珠宮

點解嘅??你覺得佢唔可靠老實??
邊個負責俾錢??如果喺c6..佢會唔會覺得好難推朋友呢??如果唔喺你就真喺要好有point先band佢喎,費時c6唔開心啦!
我覺得呢樣嘢最緊要睇個agent喺唔喺啲負責任嘅人,唔好有事嘅時候搵唔到人,其次就要搵間有實力嘅公司!

原文章由 EMILYYWN 於 08-1-27 02:00 發表
我唔係咁想搵嗰位朋友買,想聽吓妳哋嘅意見啫:D

子爵府

佢喺宏利做嘅(好似係),我覺得佢好現實,試過幾次年尾可能要交數,豬爸又唔識推,幫佢買咗,:tongue: 呢樣係我生完之後,一次談話中無意講咗出嚟:tongue: ,豬仔份單佢一直SELL我買埋基金+保險(月供約$3000),我話唔想買基金,到而家6個月喇,都無CALL我哋:tongue:
份單係豬爸供嘅,但我諗佢都有少少唔滿意,因為係佢叫我上嚟問吓GA
唔該晒妳哋呀

原文章由 朗仔媽 於 08-1-29 23:46 發表
點解嘅??你覺得佢唔可靠老實??
邊個負責俾錢??如果喺c6..佢會唔會覺得好難推朋友呢??如果唔喺你就真喺要好有point先band佢喎,費時c6唔開心啦!
我覺得呢樣嘢最緊要睇個agent喺唔喺啲負責任嘅人,唔好有事嘅時候搵唔到人,其次就要搵間 ...

首頁

尾頁

跳至