想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

人地話想生bb要量體温,要一早未去小便就量,想問問有無話早上幾點量好?又想問問如果我睡睡下,例如︰兩三點要去小便,咁我就去小便前量可以嗎?
另外,想問問如果真的中了(即身體剛受孕成功),但自己仍未知,若真的趺倒,bb沒有了,咁個人會有d乜徵狀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 fifi2309230 於 08-1-26 21:12 發表
人地話想生bb要量體温,要一早未去小便就量,想問問有無話早上幾點量好?又想問問如果我睡睡下,例如︰兩三點要去小便,咁我就去小便前量可以嗎?
另外,想問問如果真的中了(即身體剛受孕成功),但自己仍未知,若真的趺倒,bb沒有了,咁個人 ...

量體温應該係起床前,你平時几點鐘起身呀?即起碼睡眠時間超過6小時后。

男爵府

大鑊,原來要6小時,有時半夜急尿,我就量左先,有時要上班,只睡得四五小時我又量。咁近日天氣好冷,體温會否低d?有冇參考幾多度都或許bb?(因為我係低温族,有時體温低至35.7都有。)

[ 本文章最後由 fifi2309230 於 08-1-28 22:16 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

人嘅正常體溫係36.7度,以此為界,如果你連續14天都高于36.7度的話,就好大可能已Bingo了。

如果你有時低至35.7度,很有可能果日係排卵日呀。。。傻豬!開工播種啦!

男爵府

原來低温果日係排卵日,我今個月又錯過了。:cry:

男爵府

我再番睇自己的記錄,原來我係在低温果日努力左,不......隨後幾天的體温也是36.6,即是又唔得。

男爵府

總知你每朝早差唔多時間量就得架啦.

大宅

朝早起身時量就 OK 架喇 (放支探熱針喺床邊, 早上探, 最好 DAY DAY 都係差唔多時間就最好)

原文章由 fifi2309230 於 08-1-26 21:12 發表
另外,想問問如果真的中了(即身體剛受孕成功),但自己仍未知,若真的趺倒,bb沒有了,咁個人 ...

男爵府

咁這幾天也是36.6係咪又失敗?

大宅

sorry呀真係唔識, 究竟係口探定陰探

侯爵府

原文章由 fifi2309230 於 08-1-30 21:04 發表
咁這幾天也是36.6係咪又失敗?

其實唔一定 36.7 或以上先係高溫期既. 只要發現體溫keep住無下跌而又多過14日, 甘就 好大機會 bingo. 36.7 係 set 出里 個 average 唧!!!

因體溫一下跌幾度, 即係又里 m 囉!!

好似我甘排左卵就 in between 36.6 - 37.x 左右, 一里m 個日就一定 下跌到返去 36.6 or even lower.

侯爵府

原文章由 manabcd 於 08-1-30 21:28 發表
sorry呀真係唔識, 究竟係口探定陰探

陰探?? 你指耳探呀!!!

男爵府

我用最傳統的探熱針探。

男爵府

Day21 36.8
Day22 36.7
Day22-24 36.6
日日咁趺,好似睇股票咁,心都趺!:-|

首頁

尾頁

跳至