嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日囝囝打針,依家發燒38.4,食左退燒水一個鐘了,仲未退燒,好擔心呀!
請問駛唔駛去急症室呀?

大宅

38.4 有冇103度, 103度要塞patpat藥, 如果都唔退, 就要去, 或許你可以試下用一盤溫水, 浸水降溫, 浸到水開始涼好上水

別墅

唔該晒!好彩有你回覆.
依家囝囝已經退左了,依家37.5.頭先好驚呀!

原文章由 熙媽咪 於 08-1-26 22:35 發表
38.4 有冇103度, 103度要塞patpat藥, 如果都唔退, 就要去, 或許你可以試下用一盤溫水, 浸水降溫, 浸到水開始涼好上水

別墅

今日去打針後都冇發燒,剛剛洗完白白後,食完奶就發燒,真的好擔心.
仲有佢一陣會唔會退燒水的藥力過左後又會燒番架?

原文章由 熙媽咪 於 08-1-26 22:35 發表

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唔使太WORRY...你BB幾大呀 ? 正常38.5只不過係比平時高少少...40.5對BB黎講先叫高燒..要即刻去醫院...不過我可以話你知..其實去到醫院都係要等BB自己慢慢退..太高既話..D姑娘咪同佢降溫...自己晌HOME都做到..比多D水佢飲...隔半個鐘就比D..佢唔飲濕下口仔都好...唔好同佢著得太多衫呀...半夜會燒返都唔出奇架...你要留意下...但其實打針之後既燒好少可會好高架...不過就可能會持續2-3日..時有時無咁...記住佢一有汗就要同佢換衫OR整返乾..唔好比佢攝返呀...果陣仲麻煩...
下次臨打針之前既一星期...比佢飲D紅蘿蔔竹庶馬蹄水..連續幾日比佢當水飲...幾好架...
我BB6個月打2隻脾同今次打一歲針之前既2星期我已經比佢隔日飲...D媽咪話呢2枝針都好犀利...會令BB好唔舒服...SO FAR我BB2次都無FEVER...好似平時一樣...呢D就算你BB而家FEVER都可以比佢飲...等佢個人燒都唔會咁辛苦咯...無壞既....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

別墅

多謝你呀!我係新手媽咪,真的好擔心架!
之前囝囝打左2次針都冇事,今次天氣又冷,又要去打針,都想過唔去打架,但又驚唔打仲痳煩.依家囝囝又升回38.4.又退又升.今晚唔駛瞓了.

原文章由 家家公主 於 08-1-26 23:04 發表
唔使太WORRY...你BB幾大呀 ? 正常38.5只不過係比平時高少少...40.5對BB黎講先叫高燒..要即刻去醫院...不過我可以話你知..其實去到醫院都係要等BB自己慢慢退..太高既話..D姑娘咪同佢降溫...自己晌HOME都做到..比多D水 ...

複式洋房

bb打完針係好易微燒,升下降下咱咁,我bb4個月打5合1加肺鏈同食輪狀,微燒4日,上上落落,仲成日扭計,搞到成家冇覺好瞓!不過幾日後回復正常,胃口仲好咗,所以你唔好擔心,好快冇事!

[ 本文章最後由 fook06 於 08-1-27 17:13 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至