跳至

首頁

尾頁

禁止發言

男爵府

食奶...試下用杯餵...或者用欣欣隻richdell....可能ok...至於食粥...sorry幫唔到~

原文章由 Sum107 於 08-1-26 23:40 發表
今個月開始欣欣已瞓得唔好(吽牙呱),今個星期連食嘢都好大問題,包括奶和粥.
今個星期每次食粥都係食左幾啖就大喊,係好淒涼嗰隻,原本坐high chair 食,最終要抱喺大脾餵,仲係食吓大喊吓,要不停-係不停唱歌氹佢食,好辛 ...

男爵府

醒目開學勳章

欣欣除左吽牙之外﹐仲有冇第d唔舒服?
因為我豬仔先排都係﹐明明見佢好肚餓﹐好猴擒攞左支奶﹐但啜左2oz都唔夠﹐就喊晒。食粥又係要抱住食﹐都係食半碗。
但豬仔係因為唔舒服﹐有d喉嚨痛﹐同埋可能鼻仔塞。
如果鼻塞﹐飲奶吸唔到氣咪喊囉
而家好番晒﹐肯飲番奶奶哪
(不過夜晚都係成日醒)
唔知欣欣都係同一case﹐你留意下啦

原文章由 Sum107 於 08-1-26 23:40 發表
今個月開始欣欣已瞓得唔好(吽牙呱),今個星期連食嘢都好大問題,包括奶和粥.
今個星期每次食粥都係食左幾啖就大喊,係好淒涼嗰隻,原本坐high chair 食,最終要抱喺大脾餵,仲係食吓大喊吓,要不停-係不停唱歌氹佢食,好辛 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

出牙仔係咁架, 我個女而家出緊上面2隻牙又變返食親粥都喊哂口. 比d 時間啦, 過多1-2星期就會無野, 唯有小食多餐同埋得閒就比d 冰凍牙膠佢咬下.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可能係d粥粥熱令d牙肉唔舒服,試下唯有唔好咁熱至餵。
原文章由 jeje 於 08-1-27 12:08 發表
出牙仔係咁架, 我個女而家出緊上面2隻牙又變返食親粥都喊哂口. 比d 時間啦, 過多1-2星期就會無野, 唯有小食多餐同埋得閒就比d 冰凍牙膠佢咬下.

禁止發言

別墅

欣欣會唔會想食d有口感的食物 , 如:爛飯 , 字母粉 , 餅餅.....
我覺阿囝呢排食爛飯好似食得多過之前粥仔 , 可能佢哋吽牙仔所以牙痕對冇口感的食物冇興趣 , 妳試吓會唔會好d !

複式洋房

如果情況無好轉,不如請教下驌醫生,安心啲嗎

禁止發言

複式洋房

my son case is he eat half bowl congee will start non-stop moving so make me cannot feed him , so I use a Micky Mouse colourful cup fill up the congee to feed him , he like the cup very much so he face to me and play the cup ! Then I can feed him the balance half bowl congee. You can try.

複式洋房

一係等欣欣餓啲先食,不停比佢爬,比佢坐車車,不停郁,等佢覺得餓,可能會有食慾架!!這方法可行嗎?

大宅

原文章由 Sum107 於 08-1-28 09:50 發表
d粥由熱變到雪咁凍都唔食呀,同埋奶同粥凍左佢都唔食,要求好高...
其實我都有懷疑佢係呼生痱滋之類所以唔想食,但我望入佢個口又好似無嘢呀,同佢用牙刷刷牙仲鬼咁開心,應該唔會牙肉痛呱.
好頭痛,點解揍呢個女好似咁難 ...

其實都唔係嘅, 我諗尼度每位媽媽都有佢嘅難處, 好似我咁, 我個囡成日醒, 想唔理佢我又未做到, 最慘係0630我又要起身返工, 都已經成4個月了, 果種感覺簡直想死, 到最近先有dd起色, 唔好咁易氣餒呀, bb嘅人生先剛剛開始, 日後重有大把煩野等住來, 或者欣欣都係暫時性嘅唶, 你知喇, d bb一時一樣, 不如你試試其他媽媽嘅方法睇下點!

複式洋房

我個B仔係唔食粥,所以佢已經食緊飯仔,之前粥仔佢係只肯食幾啖,但食粥仔佢就肯食一碗,我99溝埋蘋果味既米糊落D飯仔度的話,仲話B仔可以食兩碗..BB仔就係咁奇怪...

但連奶都唔飲..會唔會出牙仔唔舒服?

有冇俾過其他野佢食,試下麪包..普通白麪包我個B仔就已經1好鍾意..

再唔得既都係見下醫生好D...

大宅

我亞囡都係咁,由出世到而家都好開胃,未試過厭奶!!
哩個星期唔知係咪吽緊上面隻門牙呢,無晒胃口!!
朋友教我去買鈣水俾佢飲,等佢出牙出得舒服D!
而我就發現左亞囡肯食Babyfood,所以而家暫停左煲粥煲飯!每次食一樽Babyfood!
同埋如果佢飲剩好多奶既話,我就用黎開糊仔,都迫到佢食一大半既!
真頭痛......
原文章由 post-it 於 08-1-29 23:48 發表
我個B仔係唔食粥,所以佢已經食緊飯仔,之前粥仔佢係只肯食幾啖,但食粥仔佢就肯食一碗,我99溝埋蘋果味既米糊落D飯仔度的話,仲話B仔可以食兩碗..BB仔就係咁奇怪...

但連奶都唔飲..會唔會出牙仔唔舒服?

有冇俾過其他野 ...

禁止發言

大宅

律律呢排上面出緊4隻牙,早餐吾肯食糊仔,要轉食爛飯,我好估惑,吾想晒左d糊仔,放少少糊仔係d爛飯度,佢照食,仲好開心.

希望d BB出牙順利喇!

禁止發言

大宅

律律今早連粥仔都吾係好想食,咬住果匙吾放,我比左隻牙膠佢咬,佢先肯食晒成碗.BB出牙真麻煩.

原文章由 Sum107 於 08-1-31 10:50 發表

昨晚食爛飯都唔得,食左幾啖已喊得好淒涼,最終食左糊仔...都唔知咩事,昨晚9度應該最好瞓,點知佢由4點醒到7點,都唔知佢係扭咩?

禁止發言

首頁

尾頁

跳至