論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

大家好,今天收到Agent電話講我剛到我家2天的印傭或會被send back, 因工人到步後到領事報到後查到我2年內炒了5個工人可能現在會bad list 我。所以有機會不被剛到2天的工人在我家工作。但之前被炒的5個我都沒有不良的紀綠,只是她們工作表現而炒的,咁辛苦先等到來,如果真的要send back 工人怎辨?同埋乜都批晒而來了香港,也可把工人send back

大宅

咩抄左5個工人就被black list 架咩........唔係化....你在幾多個月內抄左5個工人先....我見我同事舊年都玩左3-4個la bor............

別墅

如果幾個工人被炒後到領事館投訴同一樣的東西,例如個個都投訴你,很晚才讓她們睡覺,或者唔比飯她們食,領事館都會black list你啊,我個朋友都比菲領事館black list 左啦。

大宅

原文章由 tungfsps 於 08-1-27 00:18 發表
大家好,今天收到Agent電話講我剛到我家2天的印傭或會被send back, 因工人到步後到領事報到後查到我2年內炒了5個工人可能現在會bad list 我。所以有機會不被剛到2天的工人在我家工作。但之前被炒的5個我都沒有不良的紀 ...

吓?! 咁 d agency fee 點計呀??????? 係咪領事館俾返????? 佢地冇嘢吖??? 收晒水先話 blacklist ?????
佢都幾愛佢d国民噃......

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 sweetwingwing 於 08-1-27 11:06 發表
如果幾個工人被炒後到領事館投訴同一樣的東西,例如個個都投訴你,很晚才讓她們睡覺,或者唔比飯她們食,領事館都會black list你啊,我個朋友都比菲領事館black list 左啦。 ...

係呀,如幾個工人都去投訴過您同一樣/幾樣野,佢地係會blacklist您的,仲有呀,如幾個工人都去投訴僱主ungerpaid佢地,如領事個面向HK投訴,HK更有可能會包埋機票返黎協助佢地去告個僱主架.

大宅

個agent有冇吹水呀, 黎左先話遣返, 有冇可能呀, 有問題佢當初又批, 好似唔合埋喎﹗

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

乜而家印尼領事館都有僱主黑名單咩? 點解香港政府唔整個外傭黑名單呀!:tongue:

民房

我都唔明為何工人到了香港先話可能bad list我,我在2年內炒5個工人,之前工人不是unpaid 或其它只是工人問題而炒,不知現在agent 玩乜,好奇怪bad list 是新工人到了香港才審查後,說你不合格而新工人有可能會被遣返,咁當我炒佢呀?人工及機票怎計?有冇人指教,好煩呀。

男爵府

咁當初又批工人??????????
你唔自己打去有關既政府部門問清楚?
我唔知打去邊啦,有咩自己傾好!
一陣比agent搞搞下搞死左~自己問下係唔係有件事件先,先再問agent~~comfirm下麻!

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

公爵府

你不如自己打去印尼領事館問下: 有什麼原因會令在職的印印被send back?! 順便睇下個Agent係咪玩野!:evil:

男爵府

如果係咁, 係咪check埋香港入境署, 睇佢哋點回應? 批咗工人嚟到香港至send back, 好唔合理喎, 係咪可以去平機會告佢架, 炒工人係有問題至炒, 唔係同錢有仇, 樓主, 你問清楚先, 唔好比agent玩番你轉頭

民房

好多謝你們的題點。

別墅

原文章由 tungfsps 於 08-1-28 23:00 發表
好多謝你們的題點。

我想問下而家你件事搞成點呀?係真有其事定係agent老點??

民房

回覆 #7 DoReMi媽媽 的文章

shall we do it?

首頁

尾頁

跳至