自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

護 士 放 工   醫 生 拒 接 受 求 診

有 私 家 診 所 醫 生 因 護 士 收 工 , 無 人 為 病 人 登 記 , 拒 絕 為 一 名 發 高 燒 的 女 嬰 作 初 步 檢 查 , 只 寫 紙 轉 介 到 急 症 室 , 被 女 嬰 母 親 指 摘 冷 酷 無 情 。
林 女 士 的 女 兒 11 個 月 大 , 於 大 除 夕 當 晚 發 高 燒 , 在 家 量 度 得 體 溫 為 攝 氏 104 度 。 當 時 接 近 晚 上 8 時 , 她 即 在 網 上 查 閱 附 近 仍 開 診 診 所 資 料 , 見 屯 門 豐 商 場 的 徐 近 明 醫 生 醫 務 所 仍 開 業 , 於 是 致 電 查 詢 , 診 所 護 士 稱 只 要 她 趕 及 8 時 半 前 到 達 , 仍 有 醫 生 診 症 。 她 8 時 20 分 到 達 診 所 , 惟 當 時 護 士 已 收 工 , 診 所 內 只 有 醫 生 。
林 女 士 不 滿 地 說 , 醫 生 指 因 他 不 懂 倉 頡 輸 入 法 , 未 能 開 電 腦 取 閱 資 料 , 拒 絕 為 其 女 兒 檢 查 , 只 能 免 費 為 她 寫 紙 轉 介 到 急 症 室 就 診 。 她 氣 憤 地 說 , 「 唔 識 得 打 字 、 開 電 腦 , 都 可 以 幫 病 人 睇 症 先 ! 成 個 醫 生 度 , 基 本 檢 查 都 冇 幫 我 個 女 做 , 就 叫 我 走 。 」

護 士 下 班 無 法 登 記被 投 訴 的 徐 近 明 醫 生 醫 務 所 函 覆 , 該 醫 務 所 平 日 下 午 的 開 診 時 間 為 下 午 3 時 半 至 8 時 半 。 林 女 士 當 日 到 達 該 醫 務 所 時 已 過 診 症 時 間 , 當 值 護 士 已 下 班 , 無 法 為 其 女 兒 登 記 應 診 。 醫 生 已 建 議 林 女 士 帶 女 兒 到 醫 院
急 症 室 求 診 。
根 據 香 港 醫 務 委 員 會 的 「 香 港 註 冊 醫 生 專 業 守 則 」 , 提 及 醫 生 須 緊 記 其 首 要 責 任 在 於 保 障 病 人 生 命 , 以 及 須 本 人 道 責 任 為 病 人 急 救 , 除 非 他 確 保 已 有 他 人 願 意 並 能 夠 為 病 人 施 行 該 項 急 救 。 病 人 如 對 醫 生 的 專 業 操 守 有 不 滿 , 可 致 電 28735131 與 醫 務 委 員 會 秘 書 處 聯 絡 。 檔 案 編 號 : 0103012

醫 學 資 訊 : 高 燒 抽 筋 應 即 處 理兒 科 專 科 醫 生 馮 宜 亮 表 示 , 兒 童 發 燒 至 攝 氏 104 度 屬 高 溫 , 應 即 時 替 其 降 溫 , 例 如 用 和 暖 水 或 抹 身 、 服 用 退 燒 藥 , 並 立 即 帶 其 看 醫 生 , 以 找 出 病 因 , 對 症 下 藥 。
馮 醫 生 續 指 , 普 通 的 發 燒 不 會 令 腦 部 受 損 , 不 過 若 涉 及 腦 膜 炎 或 出 現 抽 筋 症 狀 , 便 應 即 時 處 理 , 否 則 會 「 燒 壞 腦 」 。

珊瑚宮

好媽媽勳章

男爵府

原文章由 manicheung 於 08-1-27 10:19 發表

咁衰既...點做醫生呀............冇醫德
[

珍珠宮

吓!唔係化???? ?-( ?-(
原文章由 小魚兒正正 於 08-1-27 10:26 發表

咁衰既...點做醫生呀............冇醫德

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

唔好怪個醫生

可能個醫生平時係靠個護士的知識才可做醫生

無咗個護士佢就等同白痴姐

佢有自知之明

我們都唔好怪佢
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

個e生好pk ar!!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

男爵府

太可惡啦

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

以前阿仔細個時都試過,一次又係發燒,晚上8:45去到間醫務所,個姑娘話醫生準備走啦,唔睇症啦,我話可唔可以問下醫生呀,佢點都話唔得,咁我唯有走啦,好彩附近重有另一個醫生重未打佯,先至有醫生睇。

我心諗,我以後都唔會幫襯佢囉。點知過左一段時間,見佢間診所關門大吉,聽人講話佢返去醫管局做醫生喎。佢咁既服務態度,又唔係名醫,點會有生意呀,執笠都係遲早既事。

侯爵府

BK Milk勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

伯爵府

我遇過一個醫生。我同個仔去登記睇醫生!由於某種理由未來得及同個仔落去睇!到差不多我帶個仔落去的時候.個醫生打電話比我問我還未帶個仔落去?是否太......!?我就話原先我登記左但回家時個仔訓番現在我帶佢落來啦!當我帶個仔到診所時其實仲有好多等緊!我從來未遇過一個心地咁好咁有醫得既醫生 一個有咁多病人等緊佢睇既生仲可以關心埋登左記冇來睇既人!不過我地唔係第一次睇佢:lol

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

haha

haha :;pppp:

男爵府

回覆 #16 hkgigi 的文章

:-P ?-(

禁止訪問

民房

能夠遇到一個好醫生真係好難得,所以我同囝囝都一直唔轉醫生,就算早兩年搬咗屋都要返轉頭搵返睇開嗰個!:loveliness:
原文章由 哈哈媽咪 於 08-1-27 12:54 發表
我遇過一個醫生。我同個仔去登記睇醫生!由於某種理由未來得及同個仔落去睇!到差不多我帶個仔落去的時候.個醫生打電話比我問我還未帶個仔落去?是否太......!?我就話原先我登記左但回家時個仔訓番現在我帶佢落來啦!當我帶個 ...

侯爵府

首頁

尾頁

跳至