夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

平時出糧,係...逢每月1號 and 15號 (出cash)
但由07年9月份開始,已經冇出糧比我(足足半年)
要我成日問fd借 或者自己家人借 (我覺得好瘀)

每次我問親佢都....一定揾藉口 (十萬過藉口)
(例如:老闆入左院 or 他上左大陸 or 未見倒老闆.....等)
總之他....唔比$我啦!(我連病都冇$ look)
我已經有很大壓力啦! (比人追債)
(租費,水電煤,nox tv,電腦費,小朋友學費,生活費.....等)
他可以不理我有冇得食~~
(佢平時已經好夜返或者唔返屋企上大陸job)

有時,小朋友想食d乜? (就住d $用)
我比唔倒好的生活佢,我自己都唔想! (最須c6)

依家我只得100蚊用:-( (點算好?)
我唔想再問人借$$
我打過電話比他,他可以反問我:「咩事?做緊野!」
他根本逃避....唔比$$我和小朋友生活費
就嚟新年,他冇比$我唱利是及冇比$生活費我
連小朋友一張厚少少被,都冇$買!

請問大家,我可唔可以搵社工幫忙? (解決生活費)
或者請教下我如何?
thanks

[ 本文章最後由 bobo721 於 08-1-27 01:36 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

靠自己吧,點解有手有腳唔做野,明知你老公唔理你,你再問佢攞有咩用呢,出去工作,仔女比人湊吧啦

民房

你唔食,個小朋友都要食.
你打電話俾社會福利署啦,話佢地知你現在處境,佢地有緊急援助架.
天氣咁凍,小朋友點算呀?暖d嘅被都無呀

別墅

甘都得??快d搵社工,過完年就去搵做啦!

http://hk.myblog.yahoo.com/cherry1213lee

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你唔好再旨意你老公啦..
你試下去社會福利署問下la...

禁止訪問

大宅

cut左個now先啦,再即刻搵份part time頂住先

大宅

你老公好衰,唔顧你都耍顧d細路先la.....e幾日好凍呀,小心小朋友唔夠暖冷病喔:-|

禁止訪問

珊瑚宮

如果係真ge,我覺得你唔洗問人借啦,又唔洗等你老公啦,靠自己啦:-P

不過我想問下點介你講到咁慘(咁多個月)
你仲可以去問人電眼睫毛ge?-(

我就係因為無你咁慘.不過我又無你咁叻知道咩叫3d喎

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1278358&page=1#pid21000785

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

phoebelamlam,

不要唔會
我只幫個妹問d資料,不是我整:-(
如果我有$,大部分d$用來比小朋友開支及交費啦!

c6上次只比$1000我做家用,(1月頭)
佢話:「遲d一次過,比返哂d$我!」
點知,到依家......一d$都冇再比我:-( (問過佢)
成日都唔返屋企sleep,我病都唔理:-(
小朋友,有時話: 「想出街!」(想要toys)
我都冇$買 (我都想比幸福的生活她):-(
只得$1000,我會考慮......用來生活好? 還是交其他雜費好?
如果唔交雜費,會cut水cut電,我要考慮很多野,好大壓力!:-( :-(
但c6冇諗過我囉~~(佢太自私)

子爵府

畀面勳章

原文章由 家寶媽咪 於 08-1-27 15:13 發表
要社工/社署幫你,你要好充分比倒証明佢你真係無錢,如果你有資產(基金/私人樓有你名...),佢地就幫唔倒你,但就算証明倒你咩野都無了,都未必幫倒你,你有老公,你唔係單親難令社工/社署信你 ...

咁....我應該點做呀?
我冇基金,冇私人樓,乜都冇
我只靠c6分人工,作生活費!
佢有時只比$500 or $1000我! (每月)
所以,我好頭痛及有壓力:-( (晚晚cry)

禁止訪問

珊瑚宮

原文章由 bobo721 於 08-1-27 15:57 發表
phoebelamlam,

不要唔會
我只幫個妹問d資料,不是我整:-(
如果我有$,大部分d$用來比小朋友開支及交費啦!

c6上次只比$1000我做家用,(1月頭)
佢話:「遲d一次過,比返哂d$我!」
點知,到依家......一d$都冇再比我 ...

如果係咁,我覺得你要同你老公傾下呀,
佢咁hold住你,又唔分開,又唔比家用,你一個女人仔捱唔到好耐呀
因為無人會長時間借錢比你呀,
同埋佢唔同你攪清楚d野,你咩福利都唔可能攞得到呀

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 bobo721 於 08-1-27 16:06 發表

咁....我應該點做呀?
我冇基金,冇私人樓,乜都冇
我只靠c6分人工,作生活費!
佢有時只比$500 or $1000我! (每月)
所以,我好頭痛及有壓力:-( (晚晚cry) ...

只得$500-$1000點夠用?你老公吾知要交好多雜費咩?d仔佢吾駛養? 如果真係成日話老闆入左院 or 他上左大陸 or 未見倒老闆...., 咁多藉口, 不如叫佢辭佐份工吾好做啦。呢d咁吾負責任既人你仲信佢?不如為自己打算吓啦。

伯爵府

有冇搞錯呀?唔比$你都得...我老公比得果幾千蚊我...我要返工..請工人湊bb,每個月都唔係好夠洗呀!!!我同我媽咪講過..我媽咪好嬲...自己打比我老公鏟到佢爆..我老公先"良心發現"再+返dd比我咋!!!我媽咪直頭問佢呀...你娶我個女返黎係咪蝦佢呀?佢先再比多d我咋!!!d男人真係勁衰囉!!!你過埋年自己搵野做好過啦!!洗乜靠男人姐!

大宅

畀面勳章

我之前都好似樓主你甘冇做野要老公比$,而家就有自己工作可以自食其力,而家like買咩就買講野都大聲d呀,所以樓主既然你先生仲要甘不負責任你又有子女更應搭出第一步去工作搵$養自己同小朋友呀!!

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

yucopooh,

多謝大家關心
我會過左年努力揾工做!

nikiwong926,

我最擔心係.....冇人照顧我的小朋友!
因為平時只得我理佢 (c6不理)

首頁

尾頁

跳至