論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

發現工人偷嘢(食物/ 飲品),駡完她之後你們會點做?
請俾D意見。

注意:偷的東西,不是一d零食,而是一d有少少貴的保健食物/ 飲品。如我之前提過的蜜糖,蔘粉。

我自己就有諗過以下做法:
1.INSTALL CAM, 每個星期抽d日子來看。除了可以知道她有冇偷竊,也可以知道她有冇偷懶, 也可以有阻嚇她,她不認數時也有證據。當發現工人都老實的話,就不check得咁密,但可能自己要花d時間看.

2.不install cam, 但check 緊d. 留意多d d 嘢的分量隻眼開隻眼閉,見到d嘢消粍得不是太誇張的話,就當工人冇偷就算。又安慰自己,如果她真是偷,當她一個月偷生果(最多一,二百元)/偷飲了一支蜜糖的話(最多一百元),其他零星飲料如維記牛奶(最多一,二百元), 一個月最多冇JOR 六百元,算數

3. 鎖住D貴&有少少貴的食物,飲料, 例如我的蜜糖,蔘粉,其他平D的東西,如生果, 好立克,等發現才駡她..

[ 本文章最後由 siucatcat 於 08-1-27 15:57 編輯 ]

別墅

有冇人可以回應HA....

別墅

push push ....真是好需要你們的意見AR!!!

[ 本文章最後由 siucatcat 於 08-1-27 14:57 編輯 ]

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

別墅

原文章由 ANDREAMLEE 於 08-1-27 15:26 發表
siucatcat,

駡完之後,咪要好似警犬咁巡視多d,留意多d lor

咁你有冇諗過, 鎖住D貴&有少少貴的食物, 飲料....OR INSTALL CAM AR??

男爵府

其實計落條數真係食唔得幾多錢, 裝 cam 既錢仲唔化算, 而且又要花時間去睇cam, 用工人要用到日防夜防又真係夠煩, 但問題係條氣唔順.

不如在罐上寫明"for family only", 同在樽上mark上記號, 顯示所餘份量.

已刪除用户

別墅

原文章由 PINKAVA 於 08-1-27 17:25 發表
其實計落條數真係食唔得幾多錢, 裝 cam 既錢仲唔化算, 而且又要花時間去睇cam, 用工人要用到日防夜防又真係夠煩, 但問題係條氣唔順.

不如在罐上寫明"for family only", 同在樽上mark上記號, 顯示所餘份量. ...

pinkava,

但你已經同工人講了, D食/ 飲要得你批准/ 你分給她才可以食,在罐上寫明"for family only",仲有冇用??

同在樽上mark上記號, 顯示所餘份量.--->你屋企人會不會這麼做?

同埋你工人有冇不問自取你D生果??

其實計落條數真係食唔得幾多錢
--->如果我買開D 約一百元的HONEY, 你覺得給她偷了算多不多錢??

你覺得有CAM可否阻嚇工人偷嘢??

別墅

原文章由 ANDREAMLEE 於 08-1-27 17:34 發表
siucatcat,

INSTALL CAM有,我有諗過,未來兩個月我會做,等個新工人將近到,而個賤印快要走之前會做,不過唔知用什麼款式就真(因太多la),我完全無頭緒,我個C6又唔讚成 (我要靠自己,我要問人lor),至於貴嘢,如燕窩等,我反而放在公司雪 ...

咁你INSTALL CAM 是否防工人偷嘢??

已刪除用户

別墅

原文章由 ANDREAMLEE 於 08-1-27 18:18 發表
防工人偷嘢其一,其二係有無偷懶,或者有無打我d寶貝lor,到時就有証據報警lor

如果你屋企冇細路,或者你d細路有咁上下大的時候(這是我的情況),你會不會install cam , 去防工人?!

你打算install 邊度, 廚房會不會??

男爵府

其實我都有用 cam 架, 有咩用喎, 唔通日日睇住佢? 我朋友在cam睇住個工人, 工人都可以mark 大眼 say no啦! 所以我都係炒佢算了!

別墅

原文章由 PINKAVA 於 08-1-27 22:46 發表
其實我都有用 cam 架, 有咩用喎, 唔通日日睇住佢? 我朋友在cam睇住個工人, 工人都可以mark 大眼 say no啦! 所以我都係炒佢算了!
\

PINKAVA, 你install cam 本來有什麼用途?是看工人有冇偷嘢食/飲?

你宜家諗住請個新工人, 食/飲會不會防她?

但你已經同工人講了, D食/ 飲要得你批准/ 你分給她才可以食,在罐上寫明"for family only",仲有冇用??

同在樽上mark上記號, 顯示所餘份量.--->你屋企人會不會這麼做?

同埋你工人有冇不問自取你D生果??

其實計落條數真係食唔得幾多錢
--->如果我買開D 約一百元的HONEY, 你覺得給她偷了算多不多錢??

大宅

i will not lock up the things or set the cam. i will check more frequently. if she steals again, then fire her. i will not live with a thief and i will not live in a nervous way.

珍珠宮

請工人時, 有冇講明唔可以食呢D野?? 係指住D食物同佢講唔準食?

男爵府

原文章由 siucatcat 於 08-1-27 23:06 發表
\

PINKAVA, 咁你install cam 本來有什麼用途?是看工人有冇偷嘢食/飲?

你宜家諗住請個新工人, 食/飲會不會防她?

但你已經同工人講了, D食/ 飲要得你批准/ 你分給她才可以食,在罐上寫明"for family only",仲有冇用? ...

我個cam本來唔係用黎check 工人飲食的, 主要係當時我大仔出世, 唔放心比工人一個人跟, 所以我在公司幫下眼睇仔, 有咩e旭我就打番屋企搵工人。 而且我d舊工人一向無偷野食的, 只有呢隻死老鬼咁衰, 仲要係我直接請由菲請番黎,無agent 跟的, 所以我再請工人, 都一定比 agent 做, 有咩 agent 鬧, 自己唔使勞氣。

複式洋房

真接同佢講佢有咩可以食,有咩唔可以食

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實唔算貴既野,如普通飲品,生果,糖餅呢d,我會由得佢食架。
如果發覺佢食我d貴野(如貴咖啡),我米買番同類但平價既,話係比佢食/飲架 lor

但生果點都要比佢食架啦,唔係咩?

首頁

尾頁

跳至