婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

last year,我老公新年係比左$8000奶奶,但奶奶竟然只封$20給我同我老公!!!! 我收$20都算,但果個係你個仔,奶奶你真係cheap:tongue: 仲要係你派利是果時雙手都係鑽介,一路派一路說 我一視同仁呀
你根本只有二個仔一個新抱,我都吾明你點可以甘cheap!!!!!!!

複式洋房

回覆 #1 粉紅冰 的文章

等我幫吓你, 叫你老公同奶奶講,
媽-俾多七千元你過年.
另外, 俾多(如果你想要200元一封及只得你同你老公)$400你派利士俾我同老婆. 計吓計吓, 節省$600元啦.

這是我對我老媽子的方法, 心想俾一個數目, 然後把其中一個部份說成派利士俾自已. 因為我媽咪又係好鬼"姑"寒,為免在我老公面前出事, 這個方法都幾好架:tongue: 實行了好久

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 ac119 於 08-1-27 11:29 發表
媽-俾多七千元你過年.
另外, 俾多(如果你想要200元一封及只得你同你老公)$400你派利士俾我同老婆
. 計吓計吓, 節省$600元啦.

這是我對我老媽子的方法, 心想俾一個數目, 然後把其中一 ...

哩個好橋

別墅

我未結婚前都係比十蚊封我咋…今年第一年結婚仲要生埋bb 我唸佢連派都唔派

http://hk.myblog.yahoo.com/cherry1213lee

民房

我就寧願好似你咁收$10封,我99扮晒好人封一百蚊封比我同我c6,但係佢會不停提住唔好趺左封利是呀,唔好將封利是比左人呀,唔好乜,唔好物,好似好大封咁,仲要講足一年,話佢幾大方比封"大"利是你:;pppp:

原文章由 粉紅冰 於 08-1-27 11:22 發表
last year,我老公新年係比左$8000奶奶,但奶奶竟然只封$20給我同我老公!!!! 我收$20都算,但果個係你個仔,奶奶你真係cheap:tongue: 仲要係你派利是果時雙手都係鑽介,一路派一路說 我一視同仁呀
你根本只有二個仔一個新 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公年年都封5000台幣俾6299同太99(係一人封5000喎!)
我嗰個死人cheap 99都係毛都冇條俾我呀!62都係封番一百蚊台幣咁大把咋!
上年過年我仲未結婚,今年結左婚就黎生埋bb仲要返左hk冇同佢地過年,更加唔會有!
出年都未必會有!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

老實講,比我就唔會嬲lor..
可能佢老人家諗,你地都比得咁多錢我,都應該唔在意封利是有幾多ga la...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 ac119 於 08-1-27 03:29 發表
媽-俾多七千元你過年.
另外, 俾多(如果你想要200元一封及只得你同你老公)$400你派利士俾我同老婆. 計吓計吓, 節省$600元啦.

這是我對我老媽子的方法, 心想俾一個數目, 然後把其中一 ...

呢個都係好方法...

侯爵府

原文章由 我愛Corina 於 08-1-27 20:45 發表
可能佢老人家諗,你地都比得咁多錢我,都應該唔在意封利是有幾多ga la...

我都咁諗...

複式洋房

我都係同大部分人一樣,62.99毛都無比過一條我..我覺得無論點窮都好,拎多一百幾十出黎比個心抱都唔係好難jie!!

瑪瑙宮

係hk,唔係結左婚就係派利是,係冇利是收ga ma..

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-1-28 02:01 發表
係hk,唔係結左婚就係派利是,係冇利是收ga ma..

唔係架,"利是利是"係一種意頭
老人家俾利是係想新嘅一年d後生"利利是是,順順利利"
如果連一封都冇就真係"大吉利是"囉
所以好多長輩唔理d後生有冇結婚都會俾架
我66就係呢d人啦,而且大時大節同生日佢都會俾
因為佢都幾迷信覺得咁先吉利,仲幾大封吓
有時高興就俾多幾封囉
雖然我唔在意佢d$$,不過可以睇到66份人係唔緊d$$
咁就可以煩小樣啦:lol

瑪瑙宮

原文章由 angel_cheng 於 08-1-27 18:51 發表

因為佢 ...

我6299都有比利是我..我都覺得怪怪地..
因為我見我亞媽冇再比利是我結左婚既表哥,表嫂..
但我媽咪有比我wor..

禁止訪問

男爵府

我62.99近6.7年都係封$20-咋,再之前就$100-+$20-!!!
我舊年三家姐封咗$2000-大利是比我,話我多咗個女,要駛錢 !!!

男爵府

6299最近呢幾年都成日返香港過新年。第一年同她過新年時,她係人都派但就係無派俾我們兩公婆,後來62醒起點解無我們份,叫99俾利是。她講:唔使俾啦,他們都結左婚啦。唔使唔使俾的。但個問題係,她細路夠結左婚啦,仔都大晒,點解她又要俾呢?後來我62係咁意俾左一封利是我們兩個。係,得一封,係50元。

我無所謂,因為點解,人家話派利是就通常派雙封,派單封的就一係離左婚,一係另一邊唔係度。她喜歡做成咁的,我都幫唔到她。

原文章由 cfunallc 於 08-1-28 04:26 發表
我所有長輩都會比利是結左婚o既後輩, 媽咪都會比利是阿e&舅父等....其實好多長輩都會派利是比結左婚o既後輩,親戚.

粉紅冰, 我都覺我你99好"姑"寒.....其實我99都係咁,雖然c6無你o地比咁多錢99, 但佢上年只比$10一個 ...

大宅

我隻9果邊咪一結咗婚,純為買樓註冊先都當,一封利事都冇,當真大吉利是?-(
原文章由 angel_cheng 於 08-1-28 02:51 發表

因為佢 ...
仔仔06-12-2003出世

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

佢又唔係比其它人多d, 是但啦
原文章由 我愛Corina 於 08-1-27 20:45 發表
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 大眼肥妹 於 08-1-28 15:01 發表
我奶奶都係比$20我咋,不過我冇所謂,最緊要佢封封大d既比個女就得啦.

我6299都係$20雙封,其實佢2老無收入,平日都慳,同埋佢仔女,新抱孫女婿一視同仁我都OK,佢D$咪又係我地俾,佢太豪都唔係幾好!
我記得舊年有D媽咪重慶係仔同孫就$100隻封新抱督$10雙封,哩D CASE先慶!

首頁

尾頁

跳至