懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有左四個月成日都唔舒服..
頭果三個月因為作小產所以成半個月都冇返..

諗住而加四個月會好d, 點知又係成日頭暈作嘔..
一搭完車又暈..

搞到要成日請假...
但唔係每次都會去睇醫生...
好驚公司話我礦工...

有冇人同我一樣呀, 有佐成日都返唔到工...
但又唔係次次有醫生紙..???

大宅

原文章由 cherrielovely 於 08-1-27 23:22 發表
有左四個月成日都唔舒服..
頭果三個月因為作小產所以成半個月都冇返..

諗住而加四個月會好d, 點知又係成日頭暈作嘔..
一搭完車又暈..

搞到要成日請假...
但唔係每次都會去睇醫生...
好驚公司話我礦工...

有冇人同 ...

咁...唔舒服,
就要請假休息架啦,
冇野比bb重要架,
只要你有假紙,
公司話你d咩呀?
不過跟勞工法例,
要有4日病假以上,
先可以有5/4人工,
如只得1、2日病假,
公司有權扣你人工 or annual leave,
如有問題,
可以打去勞工處check 真d.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Bo-Bo 於 08-1-27 23:41 發表

咁...唔舒服,
就要請假休息架啦,
冇野比bb重要架,
只要你有假紙,
公司話你d咩呀?
不過跟勞工法例,
要有4日病假以上,
先可以有5/4人工,
如只得1、2日病假,
公司有權扣你人工 or annual leave,
如 ...

我既問題就係唔係次次有醫生紙點算..
有時頭暈作嘔唔舒服想係屋企休息..
變左冇出去睇醫生..冇睇醫生當然冇醫生紙啦..

公司暫時冇講d乜, 只係我想問清楚先...

大宅

原文章由 cherrielovely 於 08-1-27 23:47 發表

公司暫時冇講d乜, 只係我想問清楚先... ...

咁....冇睇醫生,冇醫生紙,
當然不冇病假啦,
如果咁...你如請大假囉...

大宅

我初初都係咁, 一個禮拜返3-4日工咋, d 有薪病假都俾我放哂添。所以我同公司講橫掂no paid, 有時會請年假, 甚至無薪事假架。不過, 有d 公司真係要求比較嚴格, 就算只係頭暈作嘔都一定要求有醫生紙架。

如果, 公司有medical claim 不如同公司傾吓, 唔睇醫生可以減低公司claim ratio, 公司都有著數, 未必一定要你俾醫生紙嘅。

再唔係你去睇普通科醫生, 其實通常1-2日佢地都會肯開醫生紙架。我都係睇普通科, 醫生都成日叫我休息多d。

原文章由 cherrielovely 於 08-1-27 23:47 發表

公司暫時冇講d乜, 只係我想問清楚先... ...

首頁

尾頁

跳至