跳至

首頁

尾頁

洋房

如果打算餵全人奶,妳們會否要求醫院補奶粉呢﹖或只在未上奶前餵糖水﹖

大宅

如果唔夠奶..我會補奶粉...不過會盡量餵啦~
絕對唔會餵糖水....
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

洋房

在剛生完後的第一兩日很大機會都未上奶,故醫生建議如決心日後餵人奶,就先餵糖水先,雖然bb有可能會容易d黃,但只是暫時性。醫生話除非個b好蠢,佢當然會食容易d的奶樽而唔食阿媽d奶啦﹗我一月三十日就開刀,重考慮中—

大宅

我本來打算全人奶... 不過o係醫院時... 頭3餐個b都無食... 可能我未上奶.... 姑娘都建2我補.... 我都補左呀....

到第4餐個b就食.... 我到依差不多都係全人奶... 有時個b食完仲喊... 我都補少少... 但係我巳經上左奶架喇....

大宅

咁你補奶粉係咪都係用奶樽餵:idea:
原文章由 yyy008 於 08-1-28 00:27 發表
我本來打算全人奶... 不過o係醫院時... 頭3餐個b都無食... 可能我未上奶.... 姑娘都建2我補.... 我都補左呀....

到第4餐個b就食.... 我到依差不多都係全人奶... 有時個b食完仲喊... 我都補少少... 但係我巳經上左奶 ...

大宅

我留院時都係人奶加奶粉,因為BB面黃,我啲奶又未上到,但我見醫院姑娘用杯或NUK奶嘴餵BB,佢哋話呢種嘴同媽媽奶頭近似,出院到現在我都用呢個方法!

別墅

我由上唔到,至谷脹乳腺,到現在上奶都差不多五、六日,不過我都間中補奶粉,好讓我身體有得休息
始終唔知BB吃了多少奶,唯有一喊就餵人奶…
原文章由 yyy008 於 08-1-28 00:27 發表

到第4餐個b就食.... 我到依差不多都係全人奶... 有時個b食完仲喊... 我都補少少... 但係我巳經上左奶 ...

洋房

我留咗言在香港母乳育嬰協會查詢,他們很快作出回應,有興趣可看看此link參考:

http://www.keyhk.com/cgi-bin/guestbook/view.cgi?id=94397

複式洋房

我第1,2日都無補奶, 攪到bb食到我好痛, 但係其實當時未上奶, bb食得太太太少, 所以成日都肚餓要食。第2晚終於開始補奶粉, bb又飽又開心, 而我每次都keep住先餵人半個鐘, 未飽再補。可能bb為食, 他依然好鍾意食人奶, 所以我好後悔點解唔一早補奶粉, 攪到我鬼咁辛苦。

今日bb第6日, 已經好多奶, 但係bb都唔夠飽, 所以依然係人奶再補奶粉。

首頁

尾頁

跳至