跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒有食開能恩想轉奶粉呢, BB6個月時我想幫BB轉A+, 但因為能恩是低敏的我怕轉了BB會不適應, 有沒有和我一樣想法的Mammy呢?

大宅

食得好好地,點解想轉呢

大宅

係囉, 好地地仲乜要轉, 我個女都係食能恩, 都冇乜問題, 我仲諗住同佢轉食2號仔添

大宅

我之前都係食能恩, 後來轉羊奶, 因為能恩除咗低敏之外就無野好, 同肥妹d米田共好臭, 而家轉咗羊奶, d米田共又靚, 又多營養, 又低敏都幾好

大宅

畀面勳章

回覆 #1 jecy媽咪 的文章

能恩低敏之外,個罐都有寫有DHA,ARA &優質蛋白etc...,你話無野好,你唔好嚇我啦,我個仔食咗成5個幾月喇

複式洋房

原文章由 carrie3825 於 08-1-28 01:15 AM 發表
有沒有食開能恩想轉奶粉呢, BB6個月時我想幫BB轉A+, 但因為能恩是低敏的我怕轉了BB會不適應, 有沒有和我一樣想法的Mammy呢?

me too, 我個仔又係食能恩, 佢差不多6個月囉, 我又係想轉a+. 因為我怕低敏, 第時食其他野敏感. 我諗住換罐400g試下先囉.

大宅

我BB之前食開a+, 因為佢唔肯飲奶, 依家轉明治, 好咗DD, 其實我覺得A+幾好, 我已經試過三隻奶粉(仲有FRISO), 都係A+最濃, 但係小B唔肯食, 我都冇法:(

大宅

回覆 #4 jecy媽咪 的文章

唔好嚇我喎, 冇野好? 我個女由出世食到而家, 都差唔多食左6個月, 只係d便便比較臭之外, 我又唔覺得有乜問題喎

公爵府

親子王國15週年勳章

食開能恩想轉奶粉

我BB一出世就食能恩,但到4個月時我便為佢轉食日本Bean Stalk。因為有人話能恩低敏,但營養低過其他奶粉。我見BB無敏感,所以便轉了。轉了一個多月,BB情況ok wow!

大宅

其實所有的初生嬰兒配方奶粉o既formula都係一樣架, 差唔去太多, 只係有d成分多d, 有d少d咁解, 用邊隻其實差唔去太多, 仲要睇同bb體質夾唔夾!

複式洋房

我一出世就食澳洲雪印,之前有試過 Bean Stalk, 不過個肚仔唔係好受得. 因為天氣轉冷同乾燥,皮膚好敏感,所以媽咪幫我轉能恩.食左能恩後,屎屎好臭. 之前食雪印冇咁臭.不過皮膚比之前好小小. 但都係時好時壞. 不過能恩有點苦. 唔好食. 最哀我太肥, 如果唔係多點選擇. 媽咪買錯左能恩1號, 其實我要食2號啦. 要下個月先有2號仔食. 其實而家所有香港買既奶粉,都好好營養,最緊要係睇下個肚仔受唔受得. 日本奶粉係多左點營養,但我食雪印都咁肥. 如果食到 Bean Stalk 都唔知肥成點lu.

公爵府

親子王國15週年勳章

我BB食 Bean Stalk,一D都不肥wow!D人話日本奶粉無咁甜,無咁油呢!我覺得能恩淡味過bean stalk,但油過bean stalk。其實選奶粉最重要是BB受不受呢!

複式洋房

雪印都唔肥啦, 人地當係減肥奶粉. 但係我食到隻豬咁. 手手腳腳全部一折折. 人地最多都係三折, 我手同腳都有五折. 最衰老豆幫我改個名叫思哲. 而家唔方唔一折折啦.:tongue:

大宅

其實A+先肥啊, 我試過小小, 爭D嘔 :tongue: 明治比A+甜小小, 淡DD, 但係日本奶粉入面, 明治明算肥仔粉囉 :)

大宅

我BB 都係食能恩, 我都唸緊佢六個月時同佢轉, 不過唔知轉邊隻好

原文章由 carrie3825 於 08-1-28 01:15 發表

大宅

原文章由 SzeChit 於 08-1-29 13:36 發表
我一出世就食澳洲雪印,之前有試過 Bean Stalk, 不過個肚仔唔係好受得. 因為天氣轉冷同乾燥,皮膚好敏感,所以媽咪幫我轉能恩.食左能恩後,屎屎好臭. 之前食雪印冇咁臭.不過皮膚比之前好小小. 但都係時好時壞. 不過能恩 ...

我個肥妹同你個名個音好似, 叫詩婕呀!!

大宅

其實我話能恩無野好係因為佢其他營養成份無咁多, 其實hk每隻牌子既奶粉都有佢既買點, 好似a+既DHA & ARA多D, 雅培既核苷酸多D咁, 睇下你覺得邊樣重要,不過我聽人講A+2有D BB會好難大便

複式洋房

原文章由 jecy媽咪 於 08-1-29 10:22 PM 發表

我個肥妹同你個名個音好似, 叫詩婕呀!!

真係同音bor. 豬仔叫思哲!!! 有機會一齊出來交流下呀.

首頁

尾頁

跳至