夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

以前我成日就晒老婆0既...
我放棄工作同佢搞生意...錯左...
因為搞生意搞到資金周轉問題放左層樓...錯左(因為層樓升左五十萬40%)...
而家生意叫做好左d...佢又想買樓...但我覺得而家個價偏高..我要繼續支持佢???

我可以點?

別墅

[quote]原文章由 williamso3012 於 08-1-28 03:54 發表
因為搞生意搞到資金周轉問題放左層樓...錯左(因為層樓升左五十萬40%)...
而家生意叫做好左d...佢又想買樓...但我覺得而家個價偏高..我要繼續支持佢???

咁又無話支唔支持既,睇定D先再算啦!你有之前既經驗架.買樓唔同買菜呀!三思而後行!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果你地afford到既,再睇定d咪買囉..
始終都要住,而家租屋都唔平la..

大宅

原文章由 williamso3012 於 08-1-28 03:54 發表

...

每個人都有自己想法,太遷就對方未必係好事,自己亦唔開心,開心見成同老婆傾la

大宅

如果層樓係買黎住又舒服嘅,價格唔係一個大問題,純粹為炒嘅就諗過先啦。

每個人對投資都會有唔同意見,你唔須要完全就哂你老婆,除非你D資金完全係俾佢操控。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主你的問題,應該好好同老婆傾下,倆公婆有咩就攤開來講啦,你覺你就晒你老婆,為個家付出好多,但係你老婆角度,又是否這樣想呢?
你地唔傾,各自認為自己付出好多,這樣到最後只會傷感情。
有關樓價,我覺還是觀望一下,不景買樓不是買菜,作個詳細預算比較好,雖然不是炒賣,但還是希望拿出合理價錢能買回合理的樓宇。

珍珠宮

樓價雖然似乎日日升,但千期唔好心急亂來。
做生意始終有風險,要預留資金周轉,錢綁實係層樓度好危險,有時唔係話你肯蝕讓就即刻可以甩身。如果生意好左,何不儲多些錢,有機會就一筆過付款。反正你供樓連本帶利都分分鐘要比一個double架啦,斷估樓價點升都未有耐升一個double啦。

問題係,如果你兩公婆一家的收入來源都係晒檔生意度,真係要穩陣d好!今時今日,供樓係負債。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

兩公婆最緊要有商有量啫
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

翡翠宮

嘩你咁盲目支持5掂架喎 聽老婆話係會發達 但你都要有自己既分析能力先得架 佢話一你就唔話二咁樣我又唔覺得你係尊重緊老婆:-x 而係無左自己立場多d囉 家陣個樓市就算5係摸頂都甚為高企買5過喎 忍下手遲多一年半載都未池呀 sorry此乃純為個人意見 有咩虧損與本人無關
原文章由 williamso3012 於 08-1-28 03:54 發表

...

大宅

我覺得她不太信任你,會否平時相處時,你表現得太無主見?買樓、生意這些大事多數由老公決定。今次,你只需說出自己的想法,她喜歡怎樣做就由得她,當結果顯示她做錯決定時,你立刻說:當初,我勸過你不要買樓,你又不聽,現在你自己去收拾殘局,請你以後在買樓這方面由我決定。

首頁

尾頁

跳至