論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我响個西人牧師開的agent請左個工人, 做左一個月就resign (唔知係咪因為牧師唔收佢地agency fee, easy come easy go D), 依家等緊佢另一個replacement, 42 yrs old, 仲有D担心.

牧師成日讚佢D工人, 又話一D工人做唔長係因為僱主要求高, 又
harsh, 唔係工人的問題. 點解佢成日都企响工人嗰邊, 個工人唔好, 我都好可憐, 好似個工人走左, 我成家都好唔方便.

仲有, 佢係靠佢個工人同菲律賓嗰邊聯絡 -- 係佢個工人over the phone 同我講個新工人點樣點樣適合我屋企. 佢個工人做埋agent D 野, 是否佢本人同個工人都已經違犯勞工法例呢?

大宅

我識人經施牧師請左個工人, 佢話幾好喎! 你個工人幾多歲? 之前有無來過打工? 我同事果個就26歲, 只得phil 經驗. 來到有禮貌同識分尊卑. 不過就要教囉. 你個工人係自己resign? 係咪homesick? 請過一個要唔要再比錢?

洋房

原文章由 HHCC 於 08-1-28 09:41 發表
我識人經施牧師請左個工人, 佢話幾好喎! 你個工人幾多歲? 之前有無來過打工? 我同事果個就26歲, 只得phil 經驗. 來到有禮貌同識分尊卑. 不過就要教囉. 你個工人係自己resign? 係咪homesick? 請過一個要唔要再 ...

re your so many questions (just to guide me reveal more facts):
1. age: 29 yrs old
2. no HK/overseas experience
3. reasons for leaving: not known (as i heard from her several times or from others who knew her, the answers are always different) tell you one thing, my previous helper always called her for chatting. after she left, my previous helper called again and told me their conversation. this 29-yr-old helper chatted with my previous helper and didn't let me know their "friendship". my previous helper even knew she lost my bedsheet cos she hang it out of the window and blew away..... but before that, this 29-yr-old told me that she ironed it and put it back to the wardrop and "disappeared". in this case, what do think of the reliability/ethics of this 29-yr-old helper. she is a christian! (ok, as the pastor said "christians are just human being", but i think it is very basic for an employee to be honest)
4. replacement: free! but I LOST MUCH TIME AND EFFORT FOR REPLACEMENT. IT IS BEYOND MATTER OF $$$$$$$$$$$$$$$.

BTW, are you someone who represents the pastor or who wants to protect the fame of that agent??? seems that all questions you asked just want to guide me tell something!

伯爵府

好媽媽勳章

首先, 個教會係唔係"正"教先. 仲有冇咩指定奉獻金之類要工人畀. 如不正當教會, 我怕有控制工人, d工人做做下會唔開心.

原文章由 hangbobo 於 08-1-27 23:25 發表
我响個西人牧師開的agent請左個工人, 做左一個月就resign (唔知係咪因為牧師唔收佢地agency fee, easy come easy go D), 依家等緊佢另一個replacement, 42 yrs old, 仲有D担心.

牧師成日讚佢D工人, 又話一 ...

[ 本文章最後由 easybring 於 08-1-28 13:27 編輯 ]

大宅

我想你太敏感了! 從你個post 亦看出你好憤怒. 其實我現正著手找工人, 之前我同事就是介紹呢間agent比我. 所以我先想了解多點這agent的可靠性. 我記得好耐以前, 見過呢度有人講, 但我找不到個post. 而家見你提起, 所以想問你攞多d 料而已. 我本打算今個星期上去找工人的, 現看見你個post, 又有點猶疑了. 你說d 工人不用比錢來香港, 是真的嗎? 因為佢 agent費也收得不便宜. 佢重話有咩問題, 可以叫工人返去再train過. 令你有誤會, 真係唔好意思, 我當然明白換工人有幾煩惱啦! 唉, 諗諗下, 可能同工人續約算了!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我都想請工人, cos bb七月出世。
有冇Website 個 link 可以給我 look look 呀?

公爵府

電話21511125,或看[url=http://www.arrowes.hk,該公司為一美國牧師主理,但他在港多年,能操流利廣東話及看中文,另有一香港職員負責,可上網選傭,看啱後問牧師意見,或可直接叫佢地介紹一個合用的.可以無須親身去佢公司找,佢可以傳真資料俾你, 仲可以喺家中用idd直接與菲傭面談,我而家係佢度請個菲傭都算ok.中規中矩]www.arrowes.hk,該公司為一美國牧師主理,但他在港多年,能操流利廣東話及看中文,另有一香港職員負責,可上網選傭,看啱後問牧師意見,或可直接叫佢地介紹一個合用的.可以無須親身去佢公司找,佢可以傳真資料俾你, 仲可以喺家中用idd直接與菲傭面談,我而家係佢度請個菲傭都算ok.中規中矩[/url]啦.

牧師勝在夠老實,不似外面agent大話連篇.皆因佢視此為一項事奉神的工作來做,不是為牟利,有問題佢樂意同你講個幾鐘都得,選工人時佢會同你分析呢個有甚麼問題,真係老實到你唔信,連工人個性或身體上有病如貧血生過癌呀佢都話你知,佢唔會hardsell, 你唔請都無所謂,出面agent則講大話都唔識眨眼,無論好醜,都推俾你,最好你換得多重好,有錢分呀.我聽過牧師話工人來要俾錢,但沒有出面agent要求咁多.但話時話,佢知得都係有限,不一定保證個工人一定好的.但我覺得到出面撞到個唔好的機會就高,因為出面agent喺人就介紹俾你,唔好的都埋沒良心話好.我係牧師請呢個菲傭都是千挑萬選的,我問咗牧師許多次,過濾咗好多個才要這個.

至於話牧師偏幫工人,我自己就唔覺,我都投訴過我工人,他沒有偏幫佢,也沒有批評我,反而佢好明白香港人的文化,例如工人投訴我大聲話佢,牧師就話佢知香港人講嘢喺大聲。工人話我呢度成個下午要同小朋友玩有D辛苦,牧師覺得呢個唔係僱主問題,不過,牧師好中肯給我意見,說可以多D鼓勵工人,和若可行給她小休。所以,我唔認為牧師偏幫,我都覺得佢好中肯。佢地仲教工人如何對僱主及工作態度等,當然亦會教僱主如何對工人,但講得合情合理,一d都唔覺佢偏幫工人,甚至乎有d工人唔喜歡同牧師傾,或都有派對唔請佢去,可想而知佢不是for哂工人.

呢個教會是正統的,不是甚麼異端邪教.絕對不會控制工人,但佢地鼓勵星期日工人可返佢地教會,讓佢地認識信仰.好過佢地周圍學壞.接收錯誤的價值觀.

洋房

原文章由 小圓圓 於 08-1-29 16:08 發表
電話21511125,或看www.arrowes.hk,該公司為一美國牧師主理,但他在港多年,能操流利廣東話及看中文,另有一香港職員負責,可上網選傭,看啱後問牧師意見,或可直接叫佢地介紹一個合用的.可以無須親身去佢公司找,佢可以傳真 ...

小圓圓:

多謝你的回履, 我都同意你對牧師的COMMENTS. 當初, 我也是因為他是好人一個, 才幫襯佢, 唔通貪佢收費貴過人. 佢的確是香港agent中最講道德的了. 佢會將佢對potential candidates 所知的優缺點都講比我知, 不過佢同其他agent一樣, 唔係先知, 亦沒有親手train 親眼見個candidate 的表現, 唔知佢地真實的優缺點. philippines training centre 只是train d 人7日, 知幾多呀.

佢唔收菲傭agency fee, 只收hk傭主 $, 真係好人, d菲傭好貧困, 想幫佢地. 其實, 牧師隨左幫佢地來港搵$, 改善生活, 另一目的是帶佢地返由這牧師在香港開的菲傭團契 (令團契擴大, 令佢地信仰生活是牧師的正務, 做agent生意是支援這主要業務, 菲傭才是佢真正的 target customers), 所以盡量勸僱主比佢地sunday放假返團契, 又教育僱主如何做好, 比佢地應有的權利和尊重, 等佢地開心, 我個29-yr-old 來我屋企, 佢來左一個月煮野難食, 我忍, 又要分開煮自已的餸, 我忍, 佢飛左我張床單落街, 話唔知點解熨好放左入柜消失左, 我一直無踢爆佢, 佢唔聲唔聲在間屋好以外星人, 我忍, 我星期日打破glass jar, BB赤腳周屋走, 我同老公又要清理broken glass, 又要顧住亞B, 佢留在自已房唔出來幫 (因為佢星期日放假是應有權利)..... 一個月後, 佢仍然唔識煮 (連教過佢整的餸都好難食 --- 佢本人唔願意改口味/適應食中國餸, 又點會學得好), 我終於忍唔住發怒駡了佢一餐, 比佢d 壓力要佢快d pick-up, 佢第二日就resign, 再過一日佢捉住我講的一句話"I WON'T KEEP YOU" 話係我炒佢, 佢想我比一個月錢又可以即走, 佢就想! 其實佢第一日來港就計劃shopping和旅遊完就走, 結果破壞我屋企計劃, 我不知佢同牧師/Nelly講我點對佢, 但我老公係個老實人, 我對佢點可以做証....nelly 係菲傭, 佢幫牧師手開解新來港菲傭, 可以容易d溝通, 但佢地是否會側埋一邊呢, nelly 同個工人傾計, 沒有同個僱主傾, 會否唔識平衡相方. 按法例, nelly 不可以做外傭合約之外的工作, like this.

隨了今次, 你在 "論盡家傭" 介紹這間老實AGENT, 可見你真是牧師的FANS, 想眾外傭僱主受恵, 例如:

哪一間僱傭介紹中心有本質保證?
好d的agent
無個可保證工人一定好,只能找個好d的agent, 以前找的agents無個好,現在找到一處是一個西人宣教士主理,有菲無印,但佢好老實,佢知有關工人的缺點都話你知,你想過才請,收費$3400,有意pm取電話
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1278008&page=1#pid21018796

海盈梗係差
海盈旺角個間唔好,我係佢度請咗個印傭好古惑,做咗三四個月玩嘢,誣告我打佢無放假等,佢地濶佬懶理,根本佢地無理工人好唔好都推介俾你,有事又唔覆電.一D都唔關心你件事,最後只識叫你上來找過個.
我最近幫襯個AGENT十分老實,有關工人缺點都講俾你知.只有菲無印,收三千四,有意PM我取電話.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1275179&page=1#pid21017431

my husband has to work every sunday (8:00am to 4:00pm, sometimes til 6:00pm). my son is only 3 yrs old -- he is quite active and i am the only person to take care of him every sunday. i need a helper who can work on sunday, yet the agent just emphasize that good employers should let their helper take the rest day on sunday because their filipinna fellowship has gathering every sunday. at first, i requested the 29-yr-old helper to enjoy her rest day on Saturday/Monday and join my church's english sunday service so that it won't affect her religious life. she always said the pastor invited her to this and that activities held on sunday..... i followed the "doctrine of being kind to your helper" as taught by that agent and let her take the rest day on all sundays -- even i am exhauseted to take care of the little monkey alone and exhausted every sunday. in return, i got a resignation letter. what i complain is that i was unlucky to hire such a helper.

in sept/aug 07
i signed contract with that 29-yr-old helper

in late oct 07
she arrived hk

in late nov 07
she resigned (just one month after the contract commenced)

in early dec 07
i signed contract wiht the 42-yr-old replacement helper

in early jan 08
last day of the 29-yr-old helper. since then, i need to do all houseworks la. my hard life starts. less time with my son, less time to look for jobs. less time to study......

in late jan 08
the replacemnet helper still can't come to hk. (ALMOST TWO MONTHS AFTER SIGNING CONTRACT)

in coming early feb 08
possibly the new helper may arrive my house. but still need to take further a couple of months to get her familiar with my house practice.

FOR HALF YEAR! MY FAMILY HAS BEEN SUFFERING FROM INSTABILITY DUE TO CHANGE OF HELPERS. IF YOU ARE A GOOD FRIEND OF THIS RESPECTFUL PASTOR, TELL HIM MY AFORETOLD STORY.

[ 本文章最後由 hangbobo 於 08-1-30 00:26 編輯 ]

男爵府

原文章由 hangbobo 於 08-1-29 21:24 發表
小圓圓:

多謝你的回履, 我都同意你對牧師的COMMENTS. 當初, 我也是因為他是好人一個, 才幫襯佢, 唔通貪佢收費貴過人. 佢的確是香港agent中最講道德的了. 佢會將佢對potential candidates 所知的優缺點都講比 ...

hangbobo,
其實我覺得你唔使聽個牧師話,你先最清楚自己家庭狀況.既然你老公要返星期日,比我會一早同佢講定無得放星期日,佢肯來便來,唔肯就選另一個.你今次唔好再就範啦!就算你想比佢放,都等佢表現好時,當獎勵佢一次半次好啦!咁樣,反而可能佢識感恩添!
其實我遲d都要找工人,可唔可以你新工人來了再update一下情況?唔該你! 希望你新工人ok啦!

子爵府

HHCC,

For your info of the previous topic: CLICK HERE
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

公爵府

字數限制分兩次回應

hangbobo:
見到你回應,知道你困苦,我都特登花時間回應番幾句:

1.
我同牧師非親非故,介紹者和被介紹人都無優惠.我只是第一次在他處請工人,而個工人都ok,比起以前的工人已好得多,我覺得佢比起其他公司好好多,才告訴大家.正如你都同意他是最講道德的.世上沒有一個最好的AGENT,只有次好.但佢都係人,所知有限.工人差又壞,佢當然未必全掌握.只就所知盡量講.質素無百分百保證.但這已好過好多公司了.

2.
牧師講過工人要俾錢,但無出面要求咁多,但不知實際收幾多.

3.
我無考究佢真正目標是否工人,在我投訴工人過程中,佢無話一定要令工人開心,反而工人話我大聲話佢,牧師話香港人講嘢係大聲和直接,無叫我温柔同佢講.工人話晚睡,牧師叫佢寫過工作時間表俾佢,佢無叫我俾佢早睡,因佢明白香港人是晚的,不像菲律賓.佢重話佢地教工人不要駁咀,要用一個學習的心去聽,僱主講未必全對,但對否可以用心去聽. .我覺得佢給僱主的意見甚為合理合情.如叫我多鼓勵工人和可以的話有小休.牧師曾對我說:我唔敢話我地有最好的工人,我可以話我地有最好的僱主.

4.
牧師工人nelly有同僱主講嘢,而且無全幫工人,你亦可以主動聯絡佢,佢樂意同你傾,有兩次我同nelly通電,其中有一次是她在牧師處聽到我投訴工人後主動來電的,我們傾了好耐,nelly英文流利,態度可親,意見中肯,我投訴工人態度唔好,佢話佢地會教工人對僱主應有的態度等等.佢無叫我要如何改變自己就工人,令佢地開心.此外,我地又傾咗其他嘢,我問佢為何工人不愛用風筒.為何沖兩次涼等,佢一一解釋俾我聽,佢自己都唔用,因為會有頭皮和白頭髮, 我重教佢要用風筒吹頭,否則年老會頭痛等,你重多謝我教她,直情可以當佢係朋友咁傾.至於佢應否參與牧師工作,我就無考究,不知條款可否附加此工作,正如最近狗場單新聞,個印庸合約條款有附加照顧狗的工作的.

公爵府

第二次回應

5.
至於放周日的問題,我盡量給工人放周日,因為一來周日我唔需要佢,二來周日佢返教會,好過佢去第二度學壞.但我有時都要佢周日幫手的,佢唔鍾意都無辦法.牧師無叫我一定放周日,只是鼓勵放而已.正如其他媽咪意見, 可以先問工人周日唔放可否,佢願意先好來.我請呢個工人前,在長途電話告訴佢我家情況,甚至問埋佢有無甚麼病,佢願意不介意才好來做.

6.
你係咪第一次請工人?因為過往我換工人,都要等兩個月呀,菲印都咁上下, 就算replacement出面公司都係.我當然很明白你的痛苦,我自己以往換工人咪一樣,同樣在兩個月過度期中做到死,極度疲累,又係咁捱過去.有時我一個人帶住細路,帶埋裝備,搭的士出出入入,下雨都無人幫都係咁.個個僱主換親人都係煩的.我常怪香港政府無能,佢地法例偏幫外傭,就算工人差極我都要俾錢佢走,佢地可以激我炒佢都得,吹咩!又無試用期,一落機就係你管.第二日走都要賠.而且工人做嘢認真差,打碎嘢唔報告,又唔掃乾淨,安全意識低, 態度惡劣,同我吵咀都試過.為這些事,我都同人發過許多牢騷.

希望你下一個會是個好人,真係幫到手,正如我以前看過牧師公司網頁有一句,大意是:你需要的不只是一個工人,而是一個你信得過的人.

男爵府

bad experience

i also had bad experience with maid from pastor's agent.
pls read the link below:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1211317&extra=page%3D58

洋房

新工人上周六正式上班啦! 好好喎!

同上次個工人好唔同, 呢個在星加坡, 台灣, 香港都做過 (原來我記錯), 知大體, 做事懂緩急輕重 (會留意老闆何時要佢上前幫手, 何時可以清手頭工作), 衞生程度高, 性格溫柔, 內向但願意同人溝通, 所以一教就明, 幾聰明 (不過我英文都幾好o架:lol ), 有時間都會在sitting room stand-by, 我唔得閒佢會同BB睇書, 唔躲在房裡, BB幾鐘意佢, 最緊要是她有心 "做好呢份工", 賺錢幫補屋企. 佢來左三日, 我D計劃終於上番正軌, 我都有開聲多謝同稱讚呢個新工人.

ai ya, 上次那位先前是秘書小姐, 在家都有亞媽照顧自已和囝囝, 來香港可能只是為旅遊, 當我屋企係YWCA, 我原本想佢o既背景幾好ga mah -- 亞叔係傳道人, 同施牧師好熟, 又讀酒店管理, 點知....really it's another story. as pastor Smith said, "forgot her". 牧師/nelly覺得我唔接納佢性格唔夠cheerful唔成熟, 其實點只咁簡單, 基本心態有問題就真, 我點retain佢都無用. 我是個點樣o既僱主, 等個新工人同佢地講啦, 佢仲要係nelly o既親戚.

all in all, 小圓圓講得啱, 工人質素無補証, agent 是否負責任和願意跟進好重要, 我未試過其他agent, 唔可以比較. 但始終覺得僱傭介紹所和教會團契應劃清界線, Nelly 身份是牧師的家傭, 其工作範圍是受法例約束, 不應觸及agency business.

[ 本文章最後由 hangbobo 於 08-2-5 11:31 編輯 ]

公爵府

恭喜恭喜

hangbobo:

恭喜你啦!這可算是一份上好的新年禮物啦!工人衰,家庭多吵鬧,工人好,家庭多和諧.你這個工人咁好,真係極品!好難得呀,所以年紀大一點無問題,最緊要人好.有心做工,希望佢KEEP住都咁好,有D人久而久之會變差的.
其實,想番你件事,我都十分明白請了個咁差的工人係好氣憤,第一個駡的當然是AGENT,所以,我想牧師個度應改進一下,比如篩選要更嚴謹一些.但若佢補番個咁好的俾你,都值番D啦!你就開心番了!有的工人存心欺騙人都無計,牧師都係盡量做得好.其他AGENT真係無譜呀,明明唔好都話好,你炒佢佢只懂叫你來找過個,但下一個好唔好你自己睇,你揀錯係你的事.哪有良心道德的?

至於AGENT和教會是否劃分界線就見仁見智,因為牧師佢唔係當生意咁做,而係視之為一項事奉神的工作,是藉着介紹菲傭服侍到香港僱主,和幫到菲傭認識信仰,同出面公司的開辦宗旨唔同.如果只是為生意,牧師就唔會做啦,咁樣我地D僱主就唔會受惠,就少咁一個"最講道德"的AGENT啦!

至於NELLY的工作範圍,我就不予置評,會否佢合約有附帶此條件?

總之,有些在牧師處的僱主見到這些負面消息,都會猶疑,但在出面AGENT找工人咪重多問題.佢地有事就唔理你.希望牧師個度愈做愈好,咁我地僱主就有個好D的地方找工人,咁就BB開心, 一家和睦了!

洋房

:恭: :喜:

首頁

尾頁

跳至