論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

6年黎都用印印, 一向都聽教聽話, 同工人都相處溶融洽, 今次請老賓, 係因為聽人講用個老經驗既湊初生b, e+ bb未出世我已經頂佢唔順, 1月尾就兜鬼左佢, 2月再請番個印妹.

濕濕星星既衰野:

1. 只做表面清潔, 按章工作, 半日工, 下午4:00已經烚眼訓, 成日無精神無活力.

2. 即使我地放假在家(唔係佢假期), 都唔會扮下野搵d野做下, 依然坐起度, 你叫佢先做, 老賓擺明灘開幅牌比你睇, 佢就係咁.

3. 無衛生常識, 在我仔面前痾尿, 鬧完佢都仲要有第2次.

4. 洗衫唔check袋, 連熨衫時都仲未發現到褲袋內有朱古力及硬糖, 鬧完佢, 依然比我發現無 check 袋.

5. 我的床單掛在露台條欄杆, 即床單貼外牆, 嘩~~ 大姑, 外牆咁多塵, 掛我床單後再放回床上給我訓 , 仲再係今日先發現, 即呢2個月黎都係咁啦, 我外牆乾淨晒啦.

6. 無大無細, 狂飲食我地d奶茶/唐茶/公仔面/餅乾等既儲備, 等我地想飲想食時一d都無, 唔會留有餘地. 專食好野, 佢自己煮野難食到自己都唔食. 有隔放飯送第2日 lunch 都唔食 (我都係帶飯焗住食), 佢就煮晒我地d貴價面, cheap面就唔食, 再用我錢買一丁比自己食.

7. 工人執野方式係"眼不見為乾淨", 把d物品乜都放入箱, 問佢d一箱二箱內係乜野, 佢就話: 唔知呀! 要用既野問佢放左去邊, 又係個句: 唔知呀!

8. 上星期6我安排好叫工人煮 栗米肉粒飯比亞仔lunch, 回家後佢話亞仔唔食d飯, 就另外煮了一丁面比亞仔, d粟米肉粒就無食過, 連工人都唔食, 仲賴我仔叫佢煮. 但亞仔話其實係工人自己煮面食唔食飯, 分一半面比佢. 但我已講左n次, 亞仔要減肥, 唔可以食公仔面, 所以我地都唔買, 但工人就用我錢買仲分比我仔食.

9. 今個星期6, 我回家 lunch, 叫工人整熱d舊送比我食, 死老賓只炒熱d菜比我, 飯同肉餅都係凍冰冰, 頂~~~ 我日日返工咁辛苦, 難得星期6先要佢整一次 lunch, 都仲要比d凍既飯送我食?? 妖得佢少

10. 我既野就做, 因為佢想比d表現我睇, 好似今既佢一回家, 就洗了我既柸, 但我柸內既茶係沖左無耐, 岩岩灘凍想飲就比佢洗左. 亞仔個柸由昨晚放到e+佢都仲唔洗, 連收都無收入廚房. then 我同亞仔落左樓, 回到家 10:00倒, 工人己搵定亞仔乾淨睡衣同 un (我落街前叫佢搵定出黎), 但我地一入門口, 工人馬上say good night then關房門, 咁就唔使同我仔沖涼, 我見亞仔條un 太細, 入房幫我仔搵過另一條un, 發現個工人跟本唔係訓, 坐左起度, 佢跟本係唔想做野. 我開燈搵un 時問佢仲咩比條咁細既我? 死賓: 係呀, 得幾條闊乍, 呢條好細唔岩佢. 頂, 咁你唔比d大條既我?

11. 最令我激氣既決定兜佢 --- 星期6 中午2:00我回到家, 佢就已經唔使做, 坐起度, 睇住我仔玩, 我仔跌到成地玩具, 佢唔會幫下我仔執, 都算, d玩具唔見左一舊, 砌唔到野, 咁我仔問工人見唔見到, 幫佢搵下, 死野話: i don't see that. 幫都唔幫我仔搵, 仲要我在家佢都係咁 , 然後我入左房, 亞仔搵極都極唔到個搖控, 問工人見唔見, 叫佢幫手搵, 我聽住死老賓講: i don't see that, you used this morning. 亦唔幫下我仔, 我真係火都黎埋 你黎唔係照顧我仔咩? 乜都唔幫佢? 我仔識講叫佢做都唔做, bb出世後乜都講唔出, 更加唔知佢會點到我亞b. 亦因為咁, 我決定舊迎新過鼠年.

我連新年豆利是既機會都唔比佢, 我用佢2個月都咁辛苦(自問 eq都好高), 點捱埋個22個月合同期? 本來諗住佢對我初生b好都算了, 現在無機會睇佢點湊好初生了! 死老賓, 你迫我架~~~~~

禁止訪問

大宅

算啦. 老bun老屎x係咁o架啦. 我都好辛苦, 日日想死咁忍左個衰老bun1年, 終於忍唔住炒左佢. 現在請個24yrs old, 係hk得2年, 暫時都叫好, 希望佢好落去啦.

原文章由 PINKAVA 於 08-1-27 23:46 發表
6年黎都用印印, 一向都聽教聽話, 同工人都相處溶融洽, 今次請老賓, 係因為聽人講用個老經驗既湊初生b, e+ bb未出世我已經頂佢唔順, 1月尾就兜鬼左佢, 2月再請番個印妹.

濕濕星星既衰野:

1. 只做表面清潔, 按章工作 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩,您個老seafood真係好唔掂喎.
一定兜得,比埋一個月佢計清尾數掃佢返鄉下啦.:;pppp: 比我一早己丙到佢發瘟啦.:tongue:

翡翠宮

old seafood is hardest to due with.

they love to sit and hide, the word they say most is : I don't know.:tongue:
and they are very good in avoding your complain, the best excuse of them are : sorry I forgot but never feel their sorry at all.

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 FA8866 於 08-1-28 01:04 發表
嘩,您個老seafood真係好唔掂喎.
一定兜得,比埋一個月佢計清尾數掃佢返鄉下啦.:;pppp: 比我一早己丙到佢發瘟啦.:tongue:

俾我實點佢淨做清潔,做到我滿意為止先炒Q佢

公爵府

雖然你個老賓懶懶閒都唔幫手搵玩具就唔啱,但我反而覺得你應該培養下亞仔既責任心, 自己玩完既玩具,要自己執好. 自己無手尾整唔見, 自己又唔去搵就要負上無得玩既後果囉. 唔係乜都依靠人幫手做既.

珍珠宮

睇左一半已經唔洗再睇~ 都知佢係[極品人渣], 去死啦!!

大宅

你家老seafood同我家34歲係香港做咗8年既菲律賓小姐好似, 不過我家小姐可能好你少少, 起碼佢無係我仔面前小便, 無食我提供比佢以外既食物(我分咗1格廚櫃放佢d食物), 唔會用我d錢買自己食物(因我無錢過佢手):lol
非常開心見到有同志甩難, 恭喜你新一年萬事如意, 心想事成, 恭喜恭喜!!

男爵府

原文章由 alik 於 08-1-28 08:05 發表
雖然你個老賓懶懶閒都唔幫手搵玩具就唔啱,但我反而覺得你應該培養下亞仔既責任心, 自己玩完既玩具,要自己執好. 自己無手尾整唔見, 自己又唔去搵就要負上無得玩既後果囉. 唔係乜都依靠人幫手做既. ...

我仔唔係唔自己執野, 反而係死老賓唔做野(當時只係下午2:15)坐在我仔旁"睇"住我仔砌積木(但只係睇, 個腦發緊夢), d積木跌晒落地, 全部都係我仔自己執, 佢完全唔幫手, 到我仔發現欠一舊, 搵極都搵唔到, 唔知彈左去邊, 先叫工人幫下手搵, 個死野連地下都唔望一眼就話: i don't see that.

伯爵府

妳件BUN真係好極品,炒得好,費事細B出世後俾件野激多妳2錢。

之後妳自己湊嗎?定係搵陪月?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

早炒早著

男爵府

我記得以前都睇過你係到講你工人, 係咪人地介紹direct hire呀, 終於都頂唔順要抄呀, 咁你找到新工人未呀,
工人都係要睇佢積唔積極做, 定係求求其其過得一日得一日, 冇大錯就算. 我個工人好後生, 都有d 似你工人架, 未出過國打工, (所以唔係old seafood 先係咁) , 我係到就好d 囉, 我唔係到或者係房, 佢就自已坐係廚房都唔願出來同d 小朋友玩.
:-P

侯爵府

唉, 你終於都頂吾順抄, 開開心心過年啦

請到新人未?

男爵府

原文章由 mylulu007 於 08-1-28 09:49 發表
妳件BUN真係好極品,炒得好,費事細B出世後俾件野激多妳2錢。

之後妳自己湊嗎?定係搵陪月?

2月份會有另一位工人幫我手, 如果呢個工人都唔好既話, 我要請過另一個, 不過可能我要請陪月幫手了, 3月有無陪月好介紹? 點收費架?

原文章由 Krymum 於 08-1-28 10:00 發表
我記得以前都睇過你係到講你工人, 係咪人地介紹direct hire呀, 終於都頂唔順要抄呀, 咁你找到新工人未呀,

我個工人擺明做36, 唔做又36, 連門面功夫都唔做比我睇, 我已安排工人幫手, 隨時可以黎我家的, 不過e+等買到機票先炒個工人。

hinhinmama

連我老公一向唔多理工人個 part, 都頂個老賓唔順, 早炒早著, 老公仲話以後要搵d後生, 最好係新黎未在hk打工, 會純d喎, 但我無精神再去教一個毫無經驗又唔識講既工人.

[ 本文章最後由 PINKAVA 於 08-1-28 12:01 編輯 ]

子爵府

真係頂得佢少! (粗d 咁講都要!):
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-1-28 11:55 發表

2月份會有另一位工人幫我手, 如果呢個工人都唔好既話, 我要請過另一個, 不過可能我要請陪月幫手了, 3月有無陪月好介紹? 點收費架?

我個工人擺明做36, 唔做又36, 連門面功夫都唔做比我睇, 我已安排工人幫手, 隨 ...

唉, 我以前請過兩個bun, 年紀都大過我(但又未到40), 但佢地真係吾聽人講, 有自己既一套, 之後, 我搵工人都要後生, 吾請d 年紀甘大

大宅

虎到金來勳章

炒佢, 等大家開開心心過年啦!

而今一天都光哂! 之前妳話佢無衛生常識, 在仔仔面前痾尿, 已經好擔心妳

男爵府

原文章由 mrsanthony 於 08-1-28 12:52 發表
炒佢, 等大家開開心心過年啦!

而今一天都光哂! 之前妳話佢無衛生常識, 在仔仔面前痾尿, 已經好擔心妳

我會部署呢幾日要工人大清潔屋企, then 31/1晚比終止信佢, 出一張 14/2 既 機票比佢, 可改日期, 佢要早走佢既事, 我無眼睇了。

咁岩遇著 high season, 機票好貴呀 :cry: :cry: :cry:

朋友叫我忍佢到過年後先送佢走, 但新精頭又唔想對住個瘟神, 算, 當自己破財擋災。

男爵府

呢個工人係咪你朋友用過架, 跟住介紹比你呀, 佢唔 '至在' , 好心就咪應承你來做啦, 真係運吉!

原文章由 PINKAVA 於 08-1-28 15:02 發表

我會部署呢幾日要工人大清潔屋企, then 31/1晚比終止信佢, 出一張 14/2 既 機票比佢, 可改日期, 佢要早走佢既事, 我無眼睇了。

咁岩遇著 high season, 機票好貴呀 :cry: :cry: :cry:

朋友叫我忍佢到過年後先送 ...
:-P

首頁

尾頁

跳至