自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

受 內 地 大 風 雪 影 響 , 被 困 湖 南 而 延 遲 了 廿 四 小 時 的 港 鐵 京 九 直 通 車 昨 午 返 港 , 車 上 乘 客 以 「 恐 怖 列 車 」 形 容 這 次 歷 程 , 極 度 不 滿 地 訴 苦 說 列 車 滯 留 期 間 停 電 、 停 暖 氣 、 停 水 , 荒 謬 的 是 有 杯 麵 售 賣 , 卻 苦 無 熱 水 泡 食 , 簡 直 是 飢 寒 交 迫 ! 車 廂 不 停 有 人 吸 煙 令 煙 霧 瀰 漫 , 洗 手 間 滿 布 排 泄 物 無 人 清 理 , 乘 客 死 忍 大 小 便 及 不 洗 澡 近 五 十 小 時 。 這 次 慘 痛 經 歷 令 不 少 乘 客 不 敢 再 乘 坐 長 途 直 通 列 車 、 「 不 想 再 受 煎 熬 」 。

不 少 列 車 上 旅 客 訴 說 困 在 車 廂 內 十 多 小時 , 儼 如 幾 日 的 艱 苦 生 活 。 因 沒 有 工 作 人 員 清 理 , 車 廂 生 一 塌 糊 塗 及 令 人 吃 驚 。 不 少 乘 客 不 理 其 他 乘 客 感 受 , 不 停 吸 煙 造 成 車 廂 煙 霧 瀰 漫 , 冰 冷 的 車 廂 又 沒 有 毛 氈 供 應 , 不 少 乘 客 瑟 縮 一 團 。火 車 無 免 費 食 物 提 供 , 即 使 有 食 物 出 售 , 亦 被 搶 購 一 空 , 令 人 捱 餓 近 廿 多 小 時 , 工 作 人 員 在 列 車 滯 留 期 間 沒 有 清 潔 生 間 , 排 泄 物 充 斥 令 人 作 嘔 , 根 本 沒 有 人 捱 得 住 進 入 去 大 小 便 或 洗 澡 。 乘 客 均 指 這 次 是 難 忘 的 旅 程 , 但 不 想 再 遇 上 。

伯爵府

好媽媽勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

珊瑚宮

大宅

我以前讀書時試過搭呢架列車來回北京, 已經覺得唔會再試, 因為困o係架車上面o甘多個鐘真係覺得好逼好辛苦.

香港上北京o個程間房6張床全部香港人都好D, 北京返香港o個程就辛苦囉, 要同幾個大6人同房, 佢地d離譜野唔講喇, 淨係講其中1個大6男人d腳臭味, 已經令我有跳車o既衝動啦

所以我好同情呢架列車上面o既人, 難為仲要忍受多1日車程:cry:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 lou218 於 08-1-28 11:20 發表
我以前讀書時試過搭呢架列車來回北京, 已經覺得唔會再試, 因為困o係架車上面o甘多個鐘真係覺得好逼好辛苦.

香港上北京o個程間房6張床全部香港人都好D, 北京返香港o個程就辛苦囉, 要同幾個大6人同房, 佢地d離譜野唔 ...

大宅

侯爵府

horrible.........

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

原文章由 lou218 於 08-1-28 11:20 發表

香港上北京o個程間房6張床全部香港人都好D, 北京返香港o個程就辛苦囉, 要同幾個大6人同房, 佢地d離譜野唔 ...

下...... 我老公仲'乙水'緊我跟佢上北京忝...

大宅

大宅

原文章由 tkkmama 於 08-1-28 12:13 發表

下...... 我老公仲'乙水'緊我跟佢上北京忝...

你叫你老公同你搭飛機上去咪得囉:lol

大宅

真係老婆擔遮o羅!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

貼$買難受

內地的火車都未能逹國際水平
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

冇法 la, 天災人 wor
平時 OK ga
Not very clean , but not dirty law

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

洋房

首頁

尾頁

跳至