自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

星期六收到稅局逾期繳稅附加費通知書
話我欠06-07年度稅3,022.00
及加附加費151.00
合共3,173.00
我的人工得萬零並已交了另一張稅單是392.00元的也收到了稅局的收據
打了電話一問
稅局話我老公有物業是收租的所以要收物業稅
而我是和我老公合併告稅的所以我就要交那逾期繳稅附加費通知書的稅
我的問題是
1.我老公06-07年度不用交稅因有退稅.
2.物業只有我老公的名
那麼我覺得自己好像要交回老公的退稅因老公的退稅大約也是3,000
有無人好似我一樣
歡迎參觀洪洪影樓相

珍珠宮

原文章由 mayleung0916 於 08-1-28 11:33 發表
及加附加費151.00
合共3,173.00
我的人工得萬零並已交了另一張稅單是392.00元的也收到了稅局的收據
打了電話一問
稅局話我老公有物業是收租的所以要 ...

如果你無選擇"個人入息課稅"的話,物業稅係還物業稅,點都要交,無得減免的!!!
你 check 下係唔係真係無揀到"個人入息課稅",如果係,寫信去稅局,請佢地再 assess 過,但呢張單就點都要交左先,有得退 $ 先會退番比你!!

睇下呢度:
http://www.ird.gov.hk/chi/tax/ind_per.htm

[ 本文章最後由 webjen 於 08-1-28 11:42 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

原文章由 webjen 於 08-1-28 11:38 發表

如果你無選擇"個人入息課稅"的話,物業稅係還物業稅,點都要交,無得減免的!!!
你 check 下係唔係真係無揀到"個人入息課稅",如果係,寫信去稅局,請佢地再 assess 過,但呢張單就點都要交左先,有得退 $ 先會退番比你!!

...

你所指是報稅選擇個人息課稅定與配偶合併報稅
我是選擇與配偶合併報稅
是否因為這樣我就要交我老公的物業稅
歡迎參觀洪洪影樓相

珍珠宮

原文章由 mayleung0916 於 08-1-28 11:51 發表

你所指是報稅選擇個人息課稅定與配偶合併報稅
我是選擇與配偶合併報稅
是否因為這樣我就要交我老公的物業稅

no,no,no, 2 樣黎架,個人入息課稅同配偶合併報稅係 2 樣野,我估你先生無揀埋"個人入息課稅",一係你打去稅局問問!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

原文章由 webjen 於 08-1-28 11:57 發表

no,no,no, 2 樣黎架,個人入息課稅同配偶合併報稅係 2 樣野,我估你先生無揀埋"個人入息課稅",一係你打去稅局問問!!

唔好意思想再問多d,如果我老公真係無揀埋"個人入息課稅",
打去稅局何否改反,改反是否只我老公自己交反定不用交稅呢
歡迎參觀洪洪影樓相

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

稅局好似有啲事, 我Daddy 都係收到稅局逾期繳稅附加費通知書, 打上去問, 原來稅局另一組都未做到我媽媽個FILE,跟本唔使交住,但又唔知點解出左稅單....?????

建議你都係打上去稅局問問.

原文章由 mayleung0916 於 08-1-28 11:33 發表
及加附加費151.00
合共3,173.00
打了電話一問
稅局話我老公有物業是收租的所以要 ...

[ 本文章最後由 clpapa 於 08-1-28 12:18 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 mayleung0916 於 08-1-28 12:04 發表

唔好意思想再問多d,如果我老公真係無揀埋"個人入息課稅",
打去稅局何否改反,改反是否只我老公自己交反定不用交稅呢

講真,你依家問我都照你講o既答你,實際係點真係要睇過晒 d 野先知"係唔係真係要改!!"
要改的話,寫信去稅局改!
改左駛唔駛交稅,就要睇晒 d 數先知!!

洋房

梗係打上去稅局問下啦........!

首頁

尾頁

跳至