自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位,

有要事向各位請教,bb看過醫生後,總會有一些藥物(如:發燒、感冒)未有使用;一般而言,會放在雪櫃內以備不時之需,請問這些藥物其實可以存放多久 ?

先謝 !

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

最多6個月!

原文章由 lkm1099 於 08-1-28 11:03 發表
各位,

有要事向各位請教,bb看過醫生後,總會有一些藥物(如:發燒、感冒)未有使用;一般而言,會放在雪櫃內以備不時之需,請問這些藥物其實可以存放多久 ?

先謝 ! ...
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實D藥擺得耐咗D藥力係會退減。

禁止訪問

複式洋房

多謝各位的資料。:-P:-P

原文章由 ha8mo 於 08-1-28 12:51 發表
一般建議多數係開封3個月就唔再食
但你可以照keep來做以後既參考

不過唔一定要放雪櫃架喎
你睇清楚指示先放呀
因為出入雪櫃會有可能令入面多左水分改變濃度,所以除非必要,否則唔一定雪 ...

男爵府

yes, 我個醫生都話唔使放雪櫃. 陰涼地方就ok. and only keep for 3 months
原文章由 ha8mo 於 08-1-28 12:51 發表
一般建議多數係開封3個月就唔再食
但你可以照keep來做以後既參考

不過唔一定要放雪櫃架喎
你睇清楚指示先放呀
因為出入雪櫃會有可能令入面多左水分改變濃度,所以除非必要,否則唔一定雪 ...

首頁

尾頁

跳至