自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1) 亞媽d親戚 ~ 我個仔應該叫我表妹係點稱呼?? 係唔係叫表姨呢?
2) 亞媽d親戚 ~ 我個仔應該叫我表妹個仔係點稱呼?? 係唔係叫表兄弟呢?
3) 亞媽d親戚 ~ 我個仔應該叫我表弟點稱呼?? 係唔係叫表舅父呢?
4) 亞爸d親戚 ~ 我個仔應該叫我老公個表妹係點稱呼?? 係唔係叫表嬸呢?
5) 亞爸d親戚 ~ 我個仔應該叫我老公個表弟係點稱呼?? 係唔係叫表叔呢?

d親戚關係攪到好亂, 唔該幫下我啊!

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

全對

大宅

4) 亞爸d親戚 ~ 我個仔應該叫我老公個表妹係點稱呼?? 係唔係叫表嬸呢?

呢個好似係表姑姐喎!

大宅

唔該曬啊

子爵府

第4個錯左,老公表妹係你囝囡嘅
表姑姐
表嬸係表叔嘅老婆,唔好搞錯:lol

大宅

想問, 我個仔又應該點稱呼我亞哥既外父外母呢?

男爵府

原文章由 suet_lts 於 08-1-28 13:09 發表
1) 亞媽d親戚 ~ 我個仔應該叫我表妹係點稱呼?? 係唔係叫表姨呢?正确
2) 亞媽d親戚 ~ 我個仔應該叫我表妹個仔係點稱呼?? 係唔係叫表兄弟呢?正确
3) 亞媽d親戚 ~ 我個仔應該叫我表弟點稱呼?? 係唔係叫表舅父呢?正确
4) 亞爸d親戚 ~ ... 表姑姐

5) .......................... 正确

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 食神 於 08-1-28 13:28 發表
想問, 我個仔又應該點稱呼我亞哥既外父外母呢?

呢d 仲複雜喎!
好似我妹既老爺奶奶咁, 我兩個細佬就會稱呼為寶寶爺爺, 寶寶 麻麻.
寶寶, 係我妹個仔.....

首頁

尾頁

跳至