跳至

首頁

尾頁

別墅

近期天氣比較凍 , 係屋企我已經同阿囝著多咗衫(長袖底衫+羊毛底衫+厚睡衣+冷背心+長袖外套) , 奶奶有時都話阿b隻手仔凍再同佢著多件夾綿背心
睡覺時我同阿囝會著長袖底衫+羊毛底衫+厚睡衣+夾綿背心睡袋+1張薄被 , 但我奶奶時常問我點解唔比夾綿被阿囝睡覺時用
有時我放工返屋企撞啱阿囝瞓覺 , 見倒佢著晒所有衫(平時屋企著嗰d)再加夾綿睡袋+薄綿被 , 佢起身時我都唔知可以再俾咩衫佢著先得
唔知妳哋有冇呢個問題 ?

*我同老公都有同佢哋解釋只緊要阿囝背部及額頭夠暖便ok !

禁止發言

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 mrsyam 於 08-1-28 11:18 發表
近期天氣比較凍 , 係屋企我已經同阿囝著多咗衫(長袖底衫+羊毛底衫+厚睡衣+冷背心+長袖外套) , 奶奶有時都話阿b隻手仔凍再同佢著多件夾綿背心
睡覺時我同阿囝會著長袖底衫+羊毛底衫+厚睡衣+ ...

我99都成日話阿仔隻手凍冰冰, 話我地著唔夠衫比佢架...

而家係屋企
1.薄綿質長袖衫底
2.羊毛長袖底
3. 包腳夾衣
4. 長袖羊毛冷衫
5. 背心一件

出街著多件厚的包腳夾衣外套 , 其實我已經覺得好誇張, 不過一返到99屋企, 就會即刻摸下bb手仔, 之後換一件薄少少的外套咁...我見阿仔又冇出汗, 著左隻手仔又真係暖返, 都冇阻止佢, 不過阿仔就變身做機械人

侯爵府

home :
- 長袖底衫
- 長袖包腳夾衣 + 再加褲
- 羊毛底
- 薄背心
- 衛衣 (有帽)
- 厚背心 (ym 送既)

outdoor :
- 長袖底衫
- 羊毛底
- 薄背心
- 衛衣 (有帽)
- 厚褸

sleeping :
- 長袖底衫
- 長袖包腳夾衣
- 羊毛底
- 薄背心
- 衛衣 (有帽)
- 厚 Blanket

尋晚用背心 sleeping bag, hh 轉唔到手成晚醒. 除左 sleeping bag 就瞓得好好多!!

男爵府

嘩...你地同bb著咁多衫既???

klemens日頭只係得綿質長袖衫x2加毛巾質jacket仔,一條褲~~

瞓覺得同上加睡袋同毯一張...

不過我住的地方唔太凍,尋晚我地大人都淨係短袖衫only~~

別墅

原文章由 jjwmkk 於 08-1-28 12:10 發表
home :
- 長袖底衫
- 羊毛底
- 薄背心
- 衛衣 (有帽)

outdoor :
- 長袖底衫
- 羊毛底
- 薄背心
- 衛衣 (有帽)
- 厚褸

sleeping :
- 長袖底 ...

我都覺得阿囝著得多 , 妳仲多 ! 妳係唔係住新界 ?

大宅

原文章由 jjwmkk 於 08-1-28 12:10 發表
home :
- 長袖底衫
- 羊毛底
- 薄背心
- 衛衣 (有帽)

outdoor :
- 長袖底衫
- 羊毛底
- 薄背心
- 衛衣 (有帽)
- 厚褸

sleeping :
- 長袖底 ...

著咁多衫實瞓得唔好啦....... 不過我哋都唔弱 (因為mos真係好 ) 日間, 著長袖樽領底衫+羊毛底衫+長袖包腳夾衣+褲+背心 (再凍啲就著埋有帽褸)~~~ 瞓覺就除咗背心著睡袋+2張被仔, 都好勁呢:;pppp:

侯爵府

原文章由 mrsyam 於 08-1-28 14:01 發表

我都覺得阿囝著得多 , 妳仲多 ! 妳係唔係住新界 ?

我住粉嶺, 凍到爆.

雖然 hh 著好多衫, 但係佢一d汗都無出. 前晚著少件衛衣就瞓, 半夜我摸佢手仔,係凍架! 所以尋晚先搵返個 sleep bag 出里.

而我凍到一定要著 sock 先瞓到.

前排凍, 有 friend 里, 佢地係我 home 內都唔可以除底件大褸呀!!

今晚決定開暖氣, 甘 hh 就可以著少d!!!

別墅

原文章由 jjwmkk 於 08-1-28 16:39 發表

我住粉嶺, 凍到爆.

雖然 hh 著好多衫, 但係佢一d汗都無出. 前晚著少件衛衣就瞓, 半夜我摸佢手仔,係凍架! 所以尋晚先搵返個 sleep bag 出里.

前排凍, 有 friend ...

我之前都係住粉嶺 (我媽咪) , 下次我入開黎睇吓會唔會撞倒妳個b !

大宅

律律係屋企只係著一件薄長袖衫,因為我開左四部暖爐,房&廳的都開晒,(佢依家行來行去,一定要開晒),而每部暖爐只係調到500w以下.

而出街....1件薄長袖衫+1件有帽薄爪毛衫+1件羽絨背芯.

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-1-28 17:31 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mos係好凍架,我一早已開咗暖風機,不過開個度數唔係好高,keep住間屋係17-18度,一來佢唔使著咁多,二來黎幾日咁濕,開咗間屋爽d,大家都舒服d囉
原文章由 Stepy 於 08-1-28 16:27 發表

著咁多衫實瞓得唔好啦....... 不過我哋都唔弱 (因為mos真係好 ) 日間, 著長袖樽領底衫+羊毛底衫+長袖包腳夾衣+褲+背心 (再凍啲就著埋有帽褸)~~~ 瞓覺就除咗背心著睡袋+2張被仔, 都好勁呢:;pppp: ...

大宅

我室內都有開暖器,不過只開一部, 因為其實都唔係好凍. HALEY響屋企著一件棉質背心,一件棉質長袖,一件衛衣, 出街就加多一件夾棉衣.

男爵府

你屋企係咪向北呀?咁勁!

原文章由 jjwmkk 於 08-1-28 16:39 發表

我住粉嶺, 凍到爆.

前排凍, 有 friend ...

大宅

我想問,每朝起床時,恩恩隻手仔都係凍冰冰,其實係唔係代表佢唔夠暖?(佢隻手仔一定放在頭上,所以蓋唔到被.)
而佢每次剛剛訓著,佢都會出汗,你地個bb有冇敢的問題,
hello

侯爵府

原文章由 happyvv 於 08-1-29 10:42 發表
你屋企係咪向北呀?咁勁!

屋企向東北, 凍到飛起.

尋晚開左 heater, hh 就只係3件衫. 底衫 + 羊毛底 + 衛衣, 對手好暖, 係大床玩得好開心. 亦瞓得好好, 全晚只係起左一次身.

男爵府

而家咁凍都仲瞓著出汗?鏗鏗呢個火星人而家瞓覺都無汗啦.(太凍)

原文章由 waitingbaby2006 於 08-1-29 14:19 發表
我想問,每朝起床時,恩恩隻手仔都係凍冰冰,其實係唔係代表佢唔夠暖?(佢隻手仔一定放在頭上,所以蓋唔到被.)
而佢每次剛剛訓著,佢都會出汗,你地個bb有冇敢的問題, ...

大宅

嘩~!
吾怪得喇,咁真係要開暖爐先得.
我屋企向東南&西南都開左四部,
因為律律剛剛識行,如果著太多衫好論盡,容易失重心跌倒.再加上地下好涷,又吾可能同佢係屋企著鞋,只好開四部機,每部開最細溫度.

原文章由 jjwmkk 於 08-1-29 14:24 發表

屋企向東北, 凍到飛起.

尋晚開左 heater, hh 就只係3件衫. 底衫 + 羊毛底 + 衛衣, 對手好暖, 係大床玩得好開心. 亦瞓得好好, 全晚只係起左一次身. ...

複式洋房

home :
- 長袖底衫

- 長褲
- 長袖綿衫
- 厚背心

outdoor :
- 長袖底衫
- 羊毛底
- 去街長袖衫
- 厚長褲
- 厚褸
- 帶hat
- 帶頸巾

Sleeping:
- 長袖底衫
- 長褲
- 長袖綿衫
- 厚被一張

bath & poo poo會開暖爐

大宅

可能我屋企都係唔凍...所以一路我自己同老公都係著短袖衫咋~
仲要我奶奶超怕熱,所以屋企係無暖爐哩樣野!(完全唔駛諗):tongue:

而亞囡都俾我地訓練到唔太怕凍,係屋企著:
一件和尚袍+一件包腳既Body+棉外套!!
訓覺就除左件外套,著兩件衫蓋一張羽絨被!(最凍個兩日都幫佢著多左件衫)

不過今日入我媽咪到(粉嶺),佢都著到機械人咁款,因為粉嶺真係唔講得笑,係凍好多架...

原文章由 Kirin_Lui 於 08-1-28 13:35 發表
嘩...你地同bb著咁多衫既???

klemens日頭只係得綿質長袖衫x2加毛巾質jacket仔,一條褲~~

瞓覺得同上加睡袋同毯一張...

不過我住的地方唔太凍,尋晚我地大人都淨係短袖衫only~~ ...

子爵府

亮晶晶係屋企:
長袖夾衣底衫
間綿衫
間綿背心
間綿褸
間綿褲
一對襪
出街就加多件羽絨+鞋仔
訓覺就一張被仔
其實我屋企平時真係好暖, 不過呢2日真係好 , 可能我屋企近海掛

首頁

尾頁

跳至