自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友預測高度方法

計算男孩方程式:父親高度+(母親高度+14cm)/2

計算女孩方程式 :
(父親高度-14cm)+母親高度/2

[ 本文章最後由 TIKTIKMA 於 08-1-28 14:12 編輯 ]
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

大宅

點解無得預計女仔高度嘅?!?

原文章由 TIKTIKMA 於 08-1-28 13:52 發表
小朋友預測高度方法

計算男孩方程式:(父親高度-14cm)+母親高度/2

男爵府

第二個佢打錯咗, 係女仔高度計算方法, 頭先都市閒情李家仁醫生講 (成日上電視, 有唱兒歌嗰個兒科醫生), 佢仲講咗幾個方法, 好似仲有一個girl 3yrs高度x1.78或boy 27mths高度x2

原文章由 puncos 於 08-1-28 13:56 發表
點解無得預計女仔高度嘅?!?

大宅

哦,原來係咁,唔該哂!

原文章由 pandacat_bb 於 08-1-28 14:05 發表
第二個佢打錯咗, 係女仔高度計算方法, 頭先都市閒情李家仁醫生講 (成日上電視, 有唱兒歌嗰個兒科醫生), 佢仲講咗幾個方法, 好似仲有一個girl 3yrs高度x1.78或boy 27mths高度x2

...

大宅

原文章由 TIKTIKMA 於 08-1-28 13:52 發表
小朋友預測高度方法

計算女孩方程式 :
(父親高度-14cm)+母親高度/2

哈哈...如果女孩計算方式岩既...
我個囡咪2xx cm...無乜可能丫..嘿嘿~

大宅

Boy 3 yrs x 1.87 Girl 3 yrs x 1.73

OR

Boy 27mths高度x2 Girl 20mths高度x2

原文章由 pandacat_bb 於 08-1-28 14:05 發表

...
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

系唔系真嫁~

大宅

我個女去醫院覆診,醫生幫佢預計高度,我問佢點計的!
(醫生補充當然不是100%準確,還有其他成長因素)

爸爸(高度cm)+媽媽(高度cm)除2
男仔再+6cm
女仔再-6cm

例子:爸爸168cm+媽媽150cm除2=159cm
男仔再+6cm=165cm
女仔再-6cm=153cm

男爵府

其實都係預測啫, 仲有好多因素, 只作參考, 我都用((爸爸身高-14)+媽媽身高)/2, 計到我161cm, 但係我有165cm喎

原文章由 細BB 於 08-1-28 14:36 發表
系唔系真嫁~

男爵府

計算女孩方程式應該係 :
(父親高度-14cm)+母親高度===>計咗總數先再/2 度
唔係(父親高度-14cm)+(母親高度/2)

所以你咪計到2xxcm囉 :-P

原文章由 雪瑩媽咪 於 08-1-28 14:16 發表

哈哈...如果女孩計算方式岩既...
我個囡咪2xx cm...無乜可能丫..嘿嘿~

大宅

thanks thanks!!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Realty

子爵府

應該唔可以作準我朋友兩兄弟同父母但哥哥身高一個六尺,細佬得五尺五差好遠.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

thanks

大宅

原文章由 支支 於 08-1-28 14:47 發表
我個女去醫院覆診,醫生幫佢預計高度,我問佢點計的!
(醫生補充當然不是100%準確,還有其他成長因素)

爸爸(高度cm)+媽媽(高度cm)除2
男仔再+6cm
女仔再-6cm

例子:爸爸168cm+媽媽150cm除2=159cm
男仔再+6cm=165cm
女仔 ...

可作參考!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

依個方法我仔得175cm咋喎

但係如果用27 mths x 2... 佢就有190cm

如果用Boy 3 yrs x 1.87 ...重有 193cm添...

邊個先岩?
一係太short一係太高喎

大宅

左計右計.....亞仔高度似Dad, 亞女就似我!:tongue:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

今日都市日報講, 細路仔成長後既高度, 決定在細時夠唔夠蛋白質, 睡眠時間夠唔夠及環境空間多與少既, 所以在外國長大既中國人普遍都會比香港長大既細路高大, 因為佢地多吃肉, 蛋及奶, 功課壓力唔大, 無乜劇集追所以可以早睡, 而且外國空間多, 佢地週圍碌都得. 相反10年前國內OR越南好多成10歲既小朋友身型同HK7歲既身型相約都係因為上述原因.
所以, 要小朋友高大些, 最快可以做到既就係俾多D高蛋白質食物俾小朋友食.

複式洋房

agree!!!!!!!:-P
原文章由 Bambi 於 08-1-29 10:33 發表
今日都市日報講, 細路仔成長後既高度, 決定在細時夠唔夠蛋白質, 睡眠時間夠唔夠及環境空間多與少既, 所以在外國長大既中國人普遍都會比香港長大既細路高大, 因為佢地多吃肉, 蛋及奶, 功課壓力唔大, 無乜劇集追所以可 ...

首頁

尾頁

跳至