跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

我全職湊仔湊倒就快癲了,有時覺得自己簡直是有點depression,湊仔後覺得生活圈子好狹窄,個人又孤癖o左,脾氣差o左,有時又無拉啦啦流眼淚........

我諗係時候要變一變了,這樣下去我驚c6都頂我唔住. 我想出番去做野.

不過我阿媽話不如生多個先一片心搵工,我諗起舊年日日嘔住返工,覺得生多個先都係好事.

不過c6驚我繼續下去未有得生已經抑鬱.

而我個朋友就講,佢生完bb後搵工,好多公司都問佢會唔會再生,就算你答唔生,好多公司都唔請有細b的女人,特別是一個b的.好煩呀!

若果你係我會點做?快d追番個定做番野先?

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

如果我係你, 經濟無咩大問題,
我又想生多個, 我會生完先找工作,
一黎返正都辛苦, 一次過, 好過過多幾年再辛苦,
(因為年紀越黎越大, 越遲生越辛苦)
二黎你揍慣0左小b, 突然要出黎做野, 你會好唔慣, 日日掛心, 被炒都係遲早~~
不如你而家得閒就放小b去你媽度幾個鐘,
自己約朋友行下街, or自己去行街輕鬆下:-P

子爵府

其實唔係返唔返工問題而係你要点样用d時間.得咪去吓街,visit吓d幼兒園,找些目標,唔好淨係湊仔.有時太多時間会亂想嘢o架,記住開心mama才有開心babyo架

公爵府

lee個問題好難答, 我是一個工作狂, 唔做嘢會死, 所以我在極度不願意的情況下都要比99湊晴晴:-| 而且我唔想做3等公民: 等老公放工, 等比家用, 等bb大
如果我中了3,5千萬mark-six又另作別論, 我會生多個, 養多隻狗, 請工人做家務, 自己得閒去學吓嘢, 湊吓bb
如果還年青, 可以生多個, 2-3年後再做嘢都得, but我老了, 沒有時間, 到時別人也不會請我:(

別墅

睛靈勳章

原文章由 ankle 於 08-1-28 13:49 發表
如果我係你, 經濟無咩大問題,
我又想生多個, 我會生完先找工作,
一黎返正都辛苦, 一次過, 好過過多幾年再辛苦,
(因為年紀越黎越大, 越遲生越辛苦)
二黎你揍慣0左小b, 突然要出黎做野, 你會好唔慣, 日日掛心, 被炒 ...

我都驚自己會掛住個仔,不過成日困住,真係幾唔開心,睇睇o下d post都流眼淚.

我都有間唔中放低個仔自己行開o下,但係所有朋友日頭都返工,所以我都係只可以一個人行o下,又或是一個人做gym.:cry:

別墅

睛靈勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-1-28 14:00 發表
lee個問題好難答, 我是一個工作狂, 唔做嘢會死, 所以我在極度不願意的情況下都要比99湊晴晴:-| 而且我唔想做3等公民: 等老公放工, 等比家用, 等bb大
如果我中了3,5千萬mark-six又另作別論, 我會 ...

我依家就係成日等c6放工,可惜佢成日夜晚都要開工,佢若果返黎唔係好理我,我就發癲

子爵府

原文章由 avisf 於 08-1-28 14:01 發表

我都驚自己會掛住個仔,不過成日困住,真係幾唔開心,睇睇o下d post都流眼淚.
我都有間唔中放低個仔自己行開o下,但係所有朋友日頭都返工,所以我都係只可以一個人行o下,又或是一個人做gym.:cry: ...

你唔慣吧,我个妹都係咁(she is a full time mom also).个个星期都等星期日,因為我地会返阿媽度打牌,佢先冇咁悶.慢慢会慣o架啦!加油

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

你d問題,我都有諗過

我都係全職媽咪,都有諗住生多個,不過我上一胎係開刀生,醫生話最少要等一年。?-( ?-( ?-(

因為仲有排等,而我又諗住最少湊到bb讀n1,所以早排都好似有dd抑鬱... 不過c6鼓勵我多d自己一個同bb出街,於是每朝阿b一食完奶,我就同佢出去散步,呼吸一下朝早嘅空氣,成個人都開心哂 。間中我仲會同bb去shopping,好正!

你都試下啦! 四圍行下,人都醒d!:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 avisf 於 08-1-28 13:41 發表
我全職湊仔湊倒就快癲了,有時覺得自己簡直是有點depression,湊仔後覺得生活圈子好狹窄,個人又孤癖o左,脾氣差o左,有時又無拉啦啦流眼淚........

我諗係時候要變一變了,這樣下去我驚c6都頂我唔住. 我想出番去做野.

...

別墅

睛靈勳章

原文章由 chunyatmama 於 08-1-28 14:09 發表

你唔慣吧,我个妹都係咁(she is a full time mom also).个个星期都等星期日,因為我地会返阿媽度打牌,佢先冇咁悶.慢慢会慣o架啦!加油

我初時都同先己講"未慣o都!",但咁耐都唔慣係咪等於"唔適合"?

別墅

睛靈勳章

原文章由 pauljr 於 08-1-28 14:11 發表
你d問題,我都有諗過

我都係全職媽咪,都有諗住生多個,不過我上一胎係開刀生,醫生話最少要等一年。?-( ?-( ?-(

因為仲有排等,而我又諗住最少湊到bb讀n1,所以早排都好似有dd抑鬱... 不過c6鼓勵我多d ...

我原先都係好似你o甘諗住湊到bb讀n1,不過依家覺得條路好漫長........

我都有帶bb出街,不過都只係出去一陣行個圈罷了.唔知係咪自己無用,好怕一個人同佢出街,覺得好"論盡".

公爵府

點解你會唔做嘢?

大宅

我都有你既問題!full time媽咪係生活上360度轉變真係一個好大既考驗!
有時我都覺得自己對住c6好似雞蛋挑骨頭......
但我就無地方可以放底BB,所以我只可以克服一個人帶BB去街既問題!其實唔係好困難,去多幾次就會OK!
加油 !!

原文章由 avisf 於 08-1-28 14:21 發表

我原先都係好似你o甘諗住湊到bb讀n1,不過依家覺得條路好漫長........

我都有帶bb出街,不過都只係出去一陣行個圈罷了.唔知係咪自己無用,好怕一個人同佢出街,覺得好"論盡". ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

avisf,

湊bb真係好唔容易,有時真係比返工仲辛苦,不過可以睇住bb成長,你又可以成為佢第一個老師,每一天佢從你身上學到唔同架新知識,真係會好開心架!
如果你經濟無太大問題,你可以考慮做part-time,一來個人可以鬆一鬆又唔會同社會脫節。

原文章由 avisf 於 08-1-28 14:21 發表

我都有帶bb出街,不過都只係出去一陣行個圈罷了.唔知係咪自己無用,好怕一個人同佢出街,覺得好"論盡". ...

別墅

睛靈勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-1-28 14:42 發表
點解你會唔做嘢?

其實我同c6早幾年o係外地生活同做野,後來有o左覺得有屋企人o係身邊好d先返hk,我o係舊年呢個時候先大住個肚返hk,所以返o黎settle就連工都無埋.

別墅

睛靈勳章

原文章由 kelyung 於 08-1-28 14:51 發表
我都有你既問題!full time媽咪係生活上360度轉變真係一個好大既考驗!
有時我都覺得自己對住c6好似雞蛋挑骨頭......
但我就無地方可以放底BB,所以我只可以克服一個人帶BB去街既問題!其實唔係好困難,去多幾次就會OK!
...

多謝kelyung,我覺得pauljr & 你都好叻, 我都要努力試o下.
不過有時d地方又多樓梯,地方又窄真係好難去.

別墅

睛靈勳章

原文章由 sjlam 於 08-1-28 14:53 發表
avisf,

湊bb真係好唔容易,有時真係比返工仲辛苦,不過可以睇住bb成長,你又可以成為佢第一個老師,每一天佢從你身上學到唔同架新知識,真係會好開心架!
如果你經濟無太大問題,你可以考慮做part-time,一來個人可以鬆一鬆 ...

我都有諗過做part time, 而且仲有朋友話可以介紹我,不過人工就好低,係以前full time 的 5份1. 似乎part time d人工好難高,因為唔可以負責好多野.而且我阿媽同99唔可以時時幫我睇b,我要請人湊仔,咁就要蝕,所以唯有放棄.

[ 本文章最後由 avisf 於 08-1-28 15:22 編輯 ]

公爵府

原文章由 avisf 於 08-1-28 15:11 發表

我都有諗過做part time, 而且仲有朋友話可以介紹我,不過人工就好低,係以前full time 的 5份1. 因為我阿媽同99唔可以幫我睇b,我要請人,咁就好唔抵,所以唯有放棄. ...

如果你做全職, 咁你可否放心交bb比工人湊?-( , 到時兩頭唔到岸仲慘

別墅

睛靈勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-1-28 15:20 發表

如果你做全職, 咁你可否放心交bb比工人湊?-( , 到時兩頭唔到岸仲慘

所以我諗要搬近99,等佢同62得閒可以幫o下眼.

其實我是千萬個不願意住近他們的,但若果出去做野,這是唯一出路.始終99&62雖然年紀大但得閒d.而且佢地得一粒孫,會好錫我個仔,我阿媽就週身唔得閒,因為佢仲有2個孫要湊.

公爵府

原文章由 avisf 於 08-1-28 15:29 發表

所以我諗要搬近99,等佢同62得閒可以幫o下眼.

其實我是千萬個不願意住近他們的,但若果出去做野,這是唯一出路.始終99&62雖然年紀大但得閒d.而且佢地得一粒孫,會好錫我個仔,我阿媽就週身唔得閒,因為佢仲有2個孫要湊. ...

me too.....:-( :-( :-( :-( :-(
但現在找地方租好難, 賣盤就多, 但我冇首期

大宅

唔係話生就有, 而且而家已經有1個bb都有壓力(我唔敢做全職媽咪), 如果經濟容許, 不如好似小倩咁將bb放嬰兒園(可以學到好多野), 或者請工人分擔家務同幫手睇bb, 自己試下出返黎做part-time/full-time都好架, 到時有咗先唔做

首頁

尾頁

跳至