嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個大孖日日都有臭臭去,不過,好似羊咩屎,一粒粒,比較硬,但係佢已經飲好多水,又食生果,又飲西梅蘋果汁(for bb個種),又食大蕉,佢每日去臭臭都大喊,癲咗咁反抗,見到個痰"冠"就喊定先,大家有咩良方妙法令佢d臭臭軟d呀,我諗佢係真係怕痛,所以好驚去臭臭,唔該大家幫手搵多d方法呀!!!

珍珠宮

BB係唔係食奶咪架, 會唔會住奶粉唔啱呀!

原文章由 ddlove 於 08-1-28 13:56 發表
我個大孖日日都有臭臭去,不過,好似羊咩屎,一粒粒,比較硬,但係佢已經飲好多水,又食生果,又飲西梅蘋果汁(for bb個種),又食大蕉,佢每日去臭臭都大喊,癲咗咁反抗,見到個痰"冠"就喊定先,大家有咩良方妙法令佢d臭臭軟d呀, ...

複式洋房

已經係雪印-詩敏兒啦

原文章由 bigbighei 於 08-1-28 15:00 發表
BB係唔係食奶咪架, 會唔會住奶粉唔啱呀!

大宅

臭臭好辛苦

我個細孖由6個月起開始難去便便,當時佢已經飲好多水(醫生話BB每日標準飲水量同佢體重成正比,假設BB8KG,佢每日應最少飲8安水,當然另加奶,天氣熱要飲更多),又飲西梅汁、開奶茶,食生果、麥皮,雖然有些少改善,但佢都係便便得好辛苦,次次都谷到面仔紅晒同成頭汗先去到。

另外,佢先得個幾個月人仔,佢個自以為好醒既阿麻一見佢谷到行,就抱佢去大人座厠上「努力」(我極力阻止 ,但呢個「至醒」麻麻就堅持話細孖因為唔想包住片屙,先谷住唔屙),間中成功,不過試過多次之後,細孖屙親就勁喊。 之後,兒科醫生親自「下令」「至醒」麻麻唔好太早俾Toilet Trainingb,因為有反效果,令BB抗拒便便。

與此同時,兒科醫生開Lactose(唔屬於藥水)俾佢日日飲,要飲超過一個月,目的係等佢D便便慢慢軟化,令佢覺得便便唔辛苦,再改變佢既便便習慣(等佢唔會因為怕痛或辛苦而谷住唔去),希望佢漸漸改善,最後可以去得好順暢。可惜,呢個方法對我個細孖唔係咁work。我除咗俾佢繼續飲Lactose外,佢1歲時轉過飲雀巢俾腸胃敏感BB飲個隻奶粉,但又唔work。於是輾轉去QMH覆診時見個西人女醫生,佢令我恍然大悟,佢話中國人以為香蕉可以通便係大錯特錯,香蕉其實反而令便便更難,其次是蘋果。佢建議食士多啤梨和木瓜,同埋俾bb多做運動。我又試俾含寡糖既蜜糖和少少純乳酪佢食,總之試過好多方法,先至有改善。不過佢都唔係次次順暢。

希望我既故事啟發到你啦!

Carrottwins

大宅

臭臭好辛苦

(AYA,仲有一段!)

最後,而家佢再無便秘,因為佢1歲半時患感冒,攪到又屙又嘔,病好後便秘就消失咗。細孖(生理上)同我地(心理上)先至鬆番晒。我諗原因係佢試過肚潟,知道便便唔辛苦,習慣咗就肯放鬆咁便便。
Carrottwins

大宅

ddlove,

我大孖(女)近呢星期都係好硬好大舊,同你一樣飲好多水同果汁

差不多我次次都要幫佢 ,不知點算好 ???
1歲前都係食呢隻奶粉(明治),可能依家有兩餐"難飯仔" ?

原文章由 ddlove 於 08-1-28 13:56 發表
我個大孖日日都有臭臭去,不過,好似羊咩屎,一粒粒,比較硬,但係佢已經飲好多水,又食生果,又飲西梅蘋果汁(for bb個種),又食大蕉,佢每日去臭臭都大喊,癲咗咁反抗,見到個痰"冠"就喊定先,大家有咩良方妙法令佢d臭臭軟d呀, ...

複式洋房

我最終帶咗大孖去睇醫生, 醫生話好腸胃唔好, 同埋柯到損咗,所以佢每次去臭臭都喊, 醫生比咗藥佢食, 同埋藥膏佢搽, 食3日藥,4日靠佢自己啦,跟住又食3日, 真係好WORK 呀, 搽咗幾日藥膏, 就已經冇再喊啦, 跟住都冇再喊啦, 醫生話唔好比大蕉WOO, 怕佢勁柯,難收WOO, 如果你BB情況都唔好轉, 都係帶佢比醫生睇下, 可能真係幫到佢呢, 我初初都以為好正常, 但係都用咩方法都唔得, 見到佢好慘,好辛苦, 都係比醫生評估,好過自己係度估, 你都考慮下呢個方法.

原文章由 in123cindy 於 08-2-10 16:33 發表
ddlove,

我大孖(女)近呢星期都係好硬好大舊,同你一樣飲好多水同果汁

差不多我次次都要幫佢 ,不知點算好 ???
1歲前都係食呢隻奶粉(明治),可能依家有兩餐"難飯仔" ?

...

大宅

ddlove,

Thank you !

不過呢排食緊西葯, 兩隻一齊傷風, 所以便便都少咗....

原文章由 ddlove 於 08-2-12 00:40 發表
我最終帶咗大孖去睇醫生, 醫生話好腸胃唔好, 同埋柯到損咗,所以佢每次去臭臭都喊, 醫生比咗藥佢食, 同埋藥膏佢搽, 食3日藥,4日靠佢自己啦,跟住又食3日, 真係好WORK 呀, 搽咗幾日藥膏, 就已經冇再喊啦, 跟住都冇再喊 ...

大宅

ddlove,我想請問可否介紹你個醫生給我?我都想帶我女女睇睇呀!

大宅

試下轉奶粉啦!! 我大孖細個又係咁(以前佢都係食雪印), 攪到我1個星期都一定要煲一次"開奶茶"比佢清下d 便便, 次次飲完都可以暢順1日....
後來見有mami話"美素高"唔錯, 於是見佢又岩岩1歲, 要轉奶粉...就比佢地試左...轉完之後, 又真係好左好多喎!! 所以e+我都keep住食厘隻奶粉喇!!

原帖由 ddlove 於 08-2-12 00:40 發表
我最終帶咗大孖去睇醫生, 醫生話好腸胃唔好, 同埋柯到損咗,所以佢每次去臭臭都喊, 醫生比咗藥佢食, 同埋藥膏佢搽, 食3日藥,4日靠佢自己啦,跟住又食3日, 真係好WORK 呀, 搽咗幾日藥膏, 就已經冇再喊啦, 跟住都冇再喊 ...

複式洋房

HI, 我PM咗你呀, 你睇下幫唔幫到你.

原帖由 Lamui 於 09-6-12 16:09 發表
ddlove,我想請問可否介紹你個醫生給我?我都想帶我女女睇睇呀!

首頁

尾頁

跳至