樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家放緊樓賣, 有個 agent 昨日帶客睇完樓後, 個 agent call 我話個客有興趣, 不過個客暫時無錢, 要同銀行申請 95% 接揭, 想先比 5%訂, 另外 5% 一個月後比,五月中先比埋尾數.

當我二月成交, 層樓要拖成三個月先比錢, 係咪咁架. 我問番個 agent 依家係咪可以拖咁耐架 ?-( . 個 agent 話視乎個客喎, 有快有慢.

想請教下大家 ...一般賣買成交後, 係幾時比大訂同幾時比尾錢.

男爵府

只要雙方同意, 拖好耐都得, 我試過最長成交期超過半年. 不過個買家未必係去申請95%按揭, 有可能係炒家, 用5% hold 住你個單位, 跟住再摩出去. (我純粹斷估, 我唔知實際情況)

複式洋房

回覆 #1 detungmama 的文章

Assume the property price is continuously rising, then the price in May must higher than now. Please consider whether you are willing to be locked the price at present level.

別墅

MRNT, 11d

我都估可能係 d agent 自己入貨, 因為聽聞 d 棲過左農曆年會升. 所以佢地想我減價, 我都 say "NO"

[ 本文章最後由 detungmama 於 08-1-28 15:06 編輯 ]

男爵府

原文章由 detungmama 於 08-1-28 15:05 發表
MRNT, 11d

我都估可能係 d agent 自己入貨, 因為聽聞 d 棲過左農曆年會升. 所以佢地想我減價, 我都 say "NO"

太多人係咁樣估計, 變左而家市場上根本無人願意放盤, 全世界等過完年, 所以我都有d擔心過完年升勢能否持續. 不過如果睇長d, 例如12-24個月, 我覺得升的機會好大.

別墅

d 人話上半年, 下半年就未知

原文章由 MRNT 於 08-1-28 15:09 發表

太多人係咁樣估計, 變左而家市場上根本無人願意放盤, 全世界等過完年, 所以我都有d擔心過完年升勢能否持續. 不過如果睇長d, 例如12-24個月, 我覺得升的機會好大. ...

男爵府

原文章由 detungmama 於 08-1-28 15:10 發表
d 人話上半年, 下半年就未知

而家又睇唔倒下半年會有咩突變, 除左炒完奧運概念. 香港經濟又唔係太差, 樓市又剛再次起步. 長升到年尾就可能難d, 不過大跌就應該唔會喇.

大宅

細訂 簽臨約時1-3%
大訂 簽臨約後around 10% (未減小訂前)
尾數 簽臨約後多數45日 (即成交日)

呢個買家9成係炒家等摩出, 如果你唔等$用, 可以再等其他買家. 如果跌價,炒家通常會在付訂前達訂唔要.

比我, 會要求收3-5%細訂+15-20%大訂 或者加多3-5%樓價先可以要求特長成交啦期

別墅

thanks for your information.

原文章由 仔仔錫錫你 於 08-1-28 15:54 發表
細訂 簽臨約時1-3%
大訂 簽臨約後around 10% (未減小訂前)
尾數 簽臨約後多數45日 (即成交日)

呢個買家9成係炒家等摩出, 如果你唔等$用, 可以再等其他買家. 如果跌價,炒家通常會在付訂前達訂唔要.

比我, 會要 ...

大宅

咁岩既..我都有同樣既case, 不過我層樓就放租緊,所以我又係唔知點好...不過我有同個agent講..如果要拉長成交..要俾多d訂..同埋我要收租收到生約完先可以成交. 跟住佢就話要同個買家傾下先.
ps. 我個agent係 - 中X

原文章由 detungmama 於 08-1-28 14:53 發表
我依家放緊樓賣, 有個 agent 昨日帶客睇完樓後, 個 agent call 我話個客有興趣, 不過個客暫時無錢, 要同銀行申請 95% 接揭, 想先比 5%訂, 另外 5% 一個月後比,五月中先比埋尾數.

當我二月成交, 層樓要拖成三個月先 ...

首頁

尾頁

跳至