跳至

首頁

尾頁

大宅

我照oscar (收費$1,250)果陣, 私家醫生順便幫我booked埋20週去照結構性超聲波 (收費$1,400), 不過私家醫生叫我去開政府醫院產檢果陣順口問下有無得照, 因為平好多.

我12月尾 (差唔多14週)去醫院做產檢, 見醫生果陣我見個醫生個樣都唔係後生, 諗住佢都應該唔係見習啦, 於是多口問下佢醫院有無得照結構性超聲波, 佢就答我要睇下full晒未, 結果佢即場係電腦同我book左20週果陣去醫院照, 仲即刻係張appointment letter度簽名, 收費係$68咋, 大家如果去醫院產檢時記得問醫生呀, 可以慳番$1,400. 我打過去醫院問, 姑娘話個照聲波係照bb器官同身體其他部份, 咩都照晒架!

[ 本文章最後由 hicaca 於 08-1-28 15:21 編輯 ]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 hicaca 於 08-1-28 15:08 發表
我照oscar (收費$1,250)果陣, 私家醫生順便幫我booked埋20週去照結構性超聲波 (收費$1,400), 不過私家醫生叫我去開政府醫院產檢果陣順口問下有無得照, 因為平好多.

我12月尾 (差唔多14週)去醫院做產檢, 見醫生果陣 ...

請問妳邊間醫院呢? 係唔係間間政府醫院都有呢?

大宅

我係瑪嘉烈做產檢, 我諗政府醫院間間都係咁上下啩, 你booked左私家先, 再多口問下政府醫院, 有得做咪做law, 如果無或者full晒都仲可以去私家吖ma.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 hicaca 於 08-1-28 15:20 發表
我係瑪嘉烈做產檢, 我諗政府醫院間間都係咁上下啩, 你booked左私家先, 再多口問下政府醫院, 有得做咪做law, 如果無或者full晒都仲可以去私家吖ma.

等我今個星期5問下醫生先!
妳好似都係搵龔醫生做oscar, 不過佢加左價lu, $1350喇

大宅

原文章由 biancaho7 於 08-1-28 15:23 發表

等我今個星期5問下醫生先!
妳好似都係搵龔醫生做oscar, 不過佢加左價lu, $1350喇

係呀, 我係龔醫生度照, 12月中佢都仲係收緊$1,250咋!

總之記得要問個醫生, 等佢寫埋紙比你, 我屋企人之前都係瑪嘉烈做產檢, 但就只係照普通超聲波, 我今次係去醫院另外一座既病房照, 唔同普通果d架!

[ 本文章最後由 hicaca 於 08-1-28 16:21 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 hicaca 於 08-1-28 15:45 發表

係呀, 我係龔醫生度照, 12月中佢都仲係收緊$1,250咋!

總之記得要問個醫生, 等佢寫埋紙比你, 我屋企之前都係瑪嘉烈做產檢, 但就只係照普通超聲波, 我今次係去醫院另外一座既病房照, 唔同普通果d架! ...

thanks for your sharing!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 hicaca 於 08-1-28 15:45 發表

總之記得要問個醫生, 等佢寫埋紙比你, 我屋企人之前都係瑪嘉烈做產檢, 但就只係照普通超聲波, 我今次係去醫院另外一座既病房照, 唔同普通果d架! ...

我想問下..如果睇appointment slip 知唔知係普通定係唔同普通果隻呀?

別墅

我有在PWH做產檢, 將會在25/2照U/S, 張SLIP唔會睇到, 我都係自己打電話去醫院問個u/s是否照結構的, 起初個姑娘很敷衍話唔知醫生安排, 你到時就知嘞!
聽到後我咪話如果我想照結構但到25/2先知, 想再預約出面私家就太遲了, 那姑娘才死死氣叫我等等, 不到1分鐘就覆我當天是安排照結構的.
所以如果你在政府度做, 如果是安排在約20wk的時間照u/s, 最好都主動問多句.

原文章由 fre124124 於 08-1-28 17:17 發表

我想問下..如果睇appointment slip 知唔知係普通定係唔同普通果隻呀?

大宅

我都係pwh醫生主動同我book ga
1蚊都唔洗

大宅

你要自己打去問架, 不過好似aromayeung咁講,
預約時間係20週左右都應該係黎.

原文章由 fre124124 於 08-1-28 17:17 發表

禁止訪問

複式洋房

原文章由 aromayeung 於 08-1-28 18:57 發表
我有在PWH做產檢, 將會在25/2照U/S, 張SLIP唔會睇到, 我都係自己打電話去醫院問個u/s是否照結構的, 起初個姑娘很敷衍話唔知醫生安排, 你到時就知嘞!
聽到後我咪話如果我想照結構但到25/2先知, 想再預約出面私家 ...

請問PWH是否廣華呀, 如果係, PHW係咪好過 QE 呢?

別墅

PWH =威爾斯

原文章由 csbbt 於 08-1-29 12:55 發表

請問PWH是否廣華呀, 如果係, PHW係咪好過 QE 呢?

大宅

你地就好啦,我係屯門做產檢,我2個幾月時打電話去已經話full左啦,我諗我要自己出去私家度做!!
其實可唔可以去問其他政府醫院呢???

禁止訪問

子爵府

原文章由 carollee33 於 08-2-1 16:35 發表
QE有嗎?:恭: :喜: :發: :財:

QE無得做呀,我用181去QE睇,第一次檢查已是17週,到第二次覆診是6週後,其間會安排一次照普通超聲波,我問醫生係咪結構性同埋會否安排結構性,醫生話好FULL,叫我如擔心就去私家做~廢話。靠佢真係死得。
PWH真係好好多,我第一胎係PWH生,好好,可惜我而家搬左好遠呢!

大宅

我想問呢... o係威爾斯照結構俾唔俾老公陪, 同埋會唔會有相ga?

禁止訪問

複式洋房

原文章由 carollee33 於 08-2-2 21:17 發表

我第一胎都係用181係QE睇,都冇照普通超聲波呀!

181 係嘜呀?

我上一胎小產前做檢查, 有得照 ultrasound 喎~
咁你有冇問醫生點解冇得照?

冇得照, 點知個bb仔有冇事呀?

大宅

原文章由 csbbt 於 08-2-3 17:50 發表

181 係嘜呀?

我上一胎小產前做檢查, 有得照 ultrasound 喎~
咁你有冇問醫生點解冇得照?

冇得照, 點知個bb仔有冇事呀?

181係公務員係政府醫院睇醫生既證明,係唔使錢!!

係政府醫院,唔會次次覆診都同你照,好似只係得2-3次,覆診時只會同你聽bb既心跳同度你肚同bb既大少,睇下你有無事!!
如果你要次次照就要自己出去睇私家啦!!

首頁

尾頁

跳至