想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

hi babykei

唔好意思,我沒有您所講既經驗,但係睇到您的文章講腹腔鏡,想請問一下您的經驗, 因為我都想做, 但係又好驚, 因為始終都係 一個手術.
您既情況唔知同我一唔一樣,我地兩夫妻檢查都無問題,所以醫生叫我做手術,我係睇毛醫生架.

想請問一下,您未做手術之前,有無徵象知道係輸卵管塞架?
謝謝您.

原文章由 babykei 於 08-1-28 13:38 發表
我在1月頭做完腹腔鏡(子宮內膜異位,2邊輸卵管塞咗,手術時通返,多囊証)想問下:
1)月經幾時來?
2)有無人做完好快bingo?
3)幾時可行埋?

大宅

睛靈勳章

Babykei

我都試過同你一樣,不過就無子宮內膜異位,但都三四年前,唔記得晒lu,淨係記得月經好快就黎左,好似係個零禮拜,幾時可以行埋,你應該問醫生喎,我果時都等左好耐,唔知係咪耐無郁動,我同老公個小腹d几肉都好痛

cckpri

腹腔鏡只係個手術既模式,你無端端做咩要做手術呀?你係咪想問照輸卵管d野呢?照輸卵管唔洗做腹腔鏡架.

子爵府

原文章由 babykei 於 08-1-28 13:38 發表
我在1月頭做完腹腔鏡(子宮內膜異位,2邊輸卵管塞咗,手術時通返,多囊証)想問下:
1)月經幾時來?
2)有無人做完好快bingo?
3)幾時可行埋?

我係因為多囊整做腹腔鏡, m 響手術後28日黎. 手術後8個月做iui, then 1次bingo.

複式洋房

我左邊輸卵管塞咗,上年10月頭做咗手術時通返. 經期沒有太大影響都是在10月中比前一次遲咗兩三日. 手術後的兩星期我找中醫調理身體,11月來經後便努力做人,係今個月成功咗.
其實幾時可以行埋都要睇o下自己身體情況,我中醫對我說,通常通完輸卵管的人會好容易懷孕,不過你最好再請問o下醫生.
祝你好運.

原文章由 Ling0103 於 08-1-28 18:05 發表

我係因為多囊整做腹腔鏡, m 響手術後28日黎. 手術後8個月做iui, then 1次bingo.

別墅

我月經在手術後42天才來!
行埋就在手術後兩個月!
手術後四個月仍未bingo!

複式洋房

Dear DoubleOs,

謝謝您的回覆.我係想照輸卵管有無塞,我知照x-ray都可以知道,但我有一個朋友,都係照左x-ray,話佢無塞.結果成2年幾都未成功,又試過iui,都唔得.結果都係要做腹腔鏡,做左之後,話佢輸卵管塞左.
所以我好煩惱,想問下仲有無其他方法,除左做手術.

真的很感激您既回覆.

原文章由 DoubleOs 於 08-1-28 15:08 發表
Babykei

我都試過同你一樣,不過就無子宮內膜異位,但都三四年前,唔記得晒lu,淨係記得月經好快就黎左,好似係個零禮拜,幾時可以行埋,你應該問醫生喎,我果時都等左好耐,唔知係咪耐無郁動,我同老公個小腹d几肉都好痛

cc ...

複式洋房

hi yanyan8888
你有冇量體溫,check排卵?我唔知係咁o岩定真係work. 我每個月都有量體溫,在上個月排卵期前後個幾星期內我隔晚煲蕃茄薯仔魚燙(中醫教的,要多d薯仔少d蕃茄及用新鮮魚煲)同時間每晚都攬暖水袋暖個子宮及一個星期內隔晚行房,之後我每晚都攬暖水袋,日頭袋著個暖包,就係咁今個月就bingo.

原文章由 yanyan8888 於 08-1-28 22:35 發表
我月經在手術後42天才來!
行埋就在手術後兩個月!
手術後四個月仍未bingo!

別墅

原文章由 Sibbyf303 於 08-1-28 22:58 發表
hi yanyan8888
你有冇量體溫,check排卵?我唔知係咁o岩定真係work. 我每個月都有量體溫,在上個月排卵期前後個幾星期內我隔晚煲蕃茄薯仔魚燙(中醫教的,要多d薯仔少d蕃茄及用新鮮魚煲)同時間每晚都攬暖水袋暖個子宮及一 ...

我夜晚成日都會起身去toilet , 所以我冇量體溫! (因為好似一定要足四個鐘訓才準確..and 我好懶! )

但近呢幾個月, 睇了中醫, 亦都有用d仔check 排卵並隔日dodo, 之前仲日日tim...但都一次又一次咁失敗! :-(

所以今個月, 都冇咩心機亦不太寄望成功了, 只係用d仔check 了幾日, 証實那幾天有機會係排卵日, 我地就dodo....同埋去了拜觀音, 同佢講如果佢送子給我, 我就將bb 契比佢!

但我相信....機會不大! 因為.....我前天去了check 流年, 話我2008年都沒有生育運....所以我已經係半放棄狀態了!

不過我都會試試你建議的湯, 因為我很愛飲蕃茄薯仔湯的!!
and 明天會買個暖水袋先!! 多謝你架!!

你記住多休息, 呢排要著多件衫!生個健康活潑的鼠年小寶寶架!:D

禁止訪問

複式洋房

多謝你的祝福,我會小心身體,要bb健康出世.
你都同樣要保重啊,還要得閒做o下運動.有健康的身體才容易受孕.喂,晚晚do唔work架,隔日do蟲蟲先活躍架. 不過講真,我平時do完後d蟲蟲好快溜番出o黍,但用左暖袋之後才do個d蟲蟲都有溜但少d囉,真的可以試試,不過最好用傳統入熱水個隻暖水袋, 入微波爐個d暖水袋我就覺得唔係咁好,因為怕有幅射,唔知會唔會有影響.
比心機呀,希望你同我一樣可以做鼠媽媽,等你好消息.

原文章由 yanyan8888 於 08-1-29 00:43 發表

我夜晚成日都會起身去toilet , 所以我冇量體溫! (因為好似一定要足四個鐘訓才準確..and 我好懶! )

但近呢幾個月, 睇了中醫, 亦都有用d仔check 排卵並隔日dodo, 之前仲日日tim...但都一次又一次咁失敗! :-(

所 ...

男爵府

其實個手術係點做ga, 我今年5月再覆診... 醫生話會安排我做手術. 我之前小產過, 但3年了都無bb.

我好擔心, 唔知做左會唔會有問題.

咁要留醫院幾多日ga, 仲有要休息幾耐?? 我怕公司唔比請咁多假... 好煩,, 不過我會試一試....

子爵府

原文章由 Mani_Fai 於 08-1-29 22:48 發表
其實個手術係點做ga, 我今年5月再覆診... 醫生話會安排我做手術. 我之前小產過, 但3年了都無bb.

我好擔心, 唔知做左會唔會有問題.

咁要留醫院幾多日ga, 仲有要休息幾耐?? 我怕公司唔比請咁多假... 好煩,, 不過我 ...

個手術唔痛架, 會響腰位開2個洞, 只係一粒米咁細. 手術後第2日就可以出院. 雖然唔痛, 但始終係一個手術, 都要抖返幾日架.

禁止訪問

男爵府

咁點同公司講話要請假呀,,, 唔通我話因為想生仔, 所以做手術咩.... HELP 下我啦..... 因為好似好快就要做了.... 我公司好煩ga,, 個人事部一定會勁問....

同埋... 有無覺得做完全身麻醉手術之後d記性好似差左好多...
我之前做過2次手術, ( 一次係小產刮宮, 一次生左個卵巢瘤 ).

比d comment 我呀....

多唔多人做完之後bingo??? 要幾耐??? 手術之後係唔係要做iui??? sorry, 太多問題了....

別墅

原文章由 Sibbyf303 於 08-1-29 16:22 發表
多謝你的祝福,我會小心身體,要bb健康出世.
你都同樣要保重啊,還要得閒做o下運動.有健康的身體才容易受孕.喂,晚晚do唔work架,隔日do蟲蟲先活躍架. 不過講真,我平時do完後d蟲蟲好快溜番出o黍,但用左暖袋之後才do個d蟲 ...

我do 完d 虫虫有時會起身返工, 跟住下午先流番出梨, 唔知係咪都正常呢?

係咪夜晚訓覺用暖袋, 而平時用暖包都ok?

THANKS!

禁止訪問

回覆 #15 Mani_Fai 的文章

禁止訪問

回覆 #15 Mani_Fai 的文章

複式洋房

我問過醫生,一次有咁多蟲蟲入你體內,有些流番出離係正常.
訓覺唔可以用暖袋,如果唔小心d熱水流出離會好危險o架.
應該係食完飯後,攬住看電視,平時返工袋住暖包囉.

原文章由 yanyan8888 於 08-1-30 12:22 發表

我do 完d 虫虫有時會起身返工, 跟住下午先流番出梨, 唔知係咪都正常呢?

係咪夜晚訓覺用暖袋, 而平時用暖包都ok?

THANKS!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至