跳至

首頁

尾頁

大宅

我家淇淇最钟意食白粥,加carrot都得,但加其他o野就唔多钟意,(如南瓜或节瓜)肉我就未试,我都好烦,有无办法?

仲有你0地D BB试0左鸡蛋黄未呀,我仲未因为较高敏,但就有食过方饱,好钟意。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-1-27 17:15 編輯 ]

男爵府

畀面勳章

我阿b之前都係咁, 後黎個個都叫我試魚粥, 於是比左d菜+魚, 佢果然肯食喎。開頭都有比肉佢, 但佢冇耐性咬, 之後整到d肉再茸d, 佢又肯食。慢慢黎啦, bb需要時間適應新既味道同texture。

原文章由 Smallpigbb 於 08-1-27 17:10 發表
我家淇淇最钟意食白粥,加carrot都得,但加其他o野就唔多钟意,(如南瓜或节瓜)肉我就未试,我都好烦,有无办法?

仲有你0地D BB试0左鸡蛋黄未呀,我仲未因为较高敏,但就有食过方饱,好钟意。 ...

大宅

我bb唔太鍾意食粥, 每次都要唱晒歌仔佢先肯食
試過一次加肉碎, 完全唔肯食:-|
所以我都係用肉煲出味, 再加碎菜或瓜.

另外, 佢6個月大時, 唔肯食蘋果, 但早幾日, 差唔多8個月大, 再試, 佢就肯食啦
所以佢而家唔肯食嘅野, 可以遲些再試, 可能到時肯食, 唔好灰心

大宅

我都知道要慢慢來, 所以都亞女0尋日唔肯食節瓜粥, 我都無逼佢,0米俾返支奶佢食囉.

不過佢就最鐘意食蕃薯同萍果, 食完蕃薯poo poo仲好暢通
0添.

大宅

我b豬初初食魚粥都係咁. 食一啖就作嘔 . 攪到有段時間唔食粥. 之後我又再試,先先用節瓜, 瘦肉, 跟住南瓜, 波菜, 蕃薯, 西蘭花等...最近我再煮番魚粥, 佢都肯食,都唔知食得幾知味. 遲啲我會比啲萍果佢食. 因為之前食過一啖就嘔咗一安奶出黎.

原文章由 Smallpigbb 於 08-1-28 09:36 發表
我都知道要慢慢來, 所以都亞女0尋日唔肯食節瓜粥, 我都無逼佢,0米俾返支奶佢食囉.

不過佢就最鐘意食蕃薯同萍果, 食完蕃薯poo poo仲好暢通
0添. ...

大宅

我亞女咩都鐘意食, 就算食木瓜(有陣味)變哂樣照食

佢都食咗2餐旦黃啦

男爵府

我阿囡唔肯食瘦肉粥, 一嗅到粥仔味就合埋口 好似拉左拉錬咁, 所以家食緊兩餐糊仔, 請問你地通常用咩魚煲粥仔架 我都想俾佢試下魚粥

大宅

其實唔一定要食肉既.有冇試過煮南瓜粥? 又有營養又好味. 節瓜,波菜, 蕃薯, 西蘭花都唔錯. 你可以試下每次煮一樣試下先.

原文章由 碟碟 於 08-1-28 13:45 發表
我阿囡唔肯食瘦肉粥, 一嗅到粥仔味就合埋口 好似拉左拉錬咁, 所以家食緊兩餐糊仔, 請問你地通常用咩魚煲粥仔架 我都想俾佢試下魚粥

別墅

hi,我就煲過節瓜+瘦肉粥,番茄+瘦肉粥,波菜瘦肉粥,南瓜瘦肉粥,最最最鍾意食番茄瘦肉粥,可以食2大碗架,

複式洋房

我仔仔乜都食..四個月大就飲橙汁..又食萍果溶..我地夜晚食飯..就比魚佢食..平時有都一兩餐粥..魚粥..菜粥..同埋我媽媽煲豬腰..bb都食 仲有呀去飲茶食牛肉腸添..雖然果時未有牙仔..但都會咪下咪下咁食..但而家有兩隻牙仔..食得仲快.

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我亞B.....基本上食得入口嘅佢都仲意食:tongue:
連唔食得嘅 remote, 計數機, 字典.....都食

大宅

my BB is the same. He likes the remote control most.

原文章由 fishmum 於 08-1-28 21:46 發表

別墅

大家咁話, 佢最鍾意食紙!
原文章由 fishmum 於 08-1-28 21:46 發表

複式洋房

係喎....講小左我阿仔都係一拎野上手就食架喇:tongue: 仲大大啖好似你講既唔食得既野都係放入口..例如玩具車..電話..電線..仲有好多好多

子爵府

好媽媽勳章

我個b最鐘意食魚粥, 紅衫魚最甜, 最鐘意, 但要小心起肉, 好易有細骨. 有時食鯇魚腩, 呢個就易整好多, 有時會食三文魚, 我買三文魚壽司, 用啲魚煲粥, 舊飯就唯有我食囉. 另外加南瓜最妳味, 好甜呀

男爵府

呢的材料我依家用緊黎整糊仔,我仲會加埋bb雞蓉/魚魚糊仔, bb都鐘意食, 但係唔知點解一用黎煲粥仔佢就 我諗佢可能唔鐘意瘦肉個陣味...除左瘦肉, 佢基本上乜都放入口試下(佢的玩具/remote/電話/眼鏡/我的手指.... )

原文章由 piggy2007 於 08-1-28 15:08 發表
其實唔一定要食肉既.有冇試過煮南瓜粥? 又有營養又好味. 節瓜,波菜, 蕃薯, 西蘭花都唔錯. 你可以試下每次煮一樣試下先.

男爵府

請問你們瘦肉是否用免治豬肉 ?
定買瘦肉回家攪碎 ?
如何做瘦肉粥仔?
是否粥仔滾後將免治豬肉攪落去 ?
Thankyou.

別墅

原文章由 Agneschoi 於 08-1-29 13:31 發表
請問你們瘦肉是否用免治豬肉 ?
定買瘦肉回家攪碎 ?
如何做瘦肉粥仔?
是否粥仔滾後將免治豬肉攪落去 ?
Thankyou.

Below is the post that I post before. Hope can help U la.

可以用鲩魚,桂花魚,菜心,菠菜, 生菜等
我用明火煲粥,魚先蒸熟,D 魚汁加入D粥一齊煲,好好味嫁。菜切細細粒,魚選 D肉,到D粥差唔多 得,就 放菜同魚煲多 5 min 。煲 pork有小小 tip,D pork chop好後加少少水攪到糊狀, 再放入粥煲 5 min,D pork 吾会一 舊舊,阿仔好 like

大宅

話時話, 點解BB咁鐘意 remote 呢?
我小瑜又係, 成日同佢老豆爭remote

原文章由 piggy2007 於 08-1-28 22:47 發表
my BB is the same. He likes the remote control most.

大宅

b仔今日試左龍利柳煲粥, 佢都幾喜歡woh, 得兩隻牙仔, 學人 chiu 下 chiu 下咁

首頁

尾頁

跳至