自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

是否只要回港証 ?
bb是否要親身去做証 ?

THANKS

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

passport + i.d. card
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我bb無passport 同 id card 喎......

原文章由 esmehouse 於 08-1-28 12:54 發表
passport + i.d. card

大宅

原文章由 phoebe37 於 08-1-28 12:53 發表
是否只要回港証 ?
bb是否要親身去做証 ?

THANKS

係呀, 回港証. 入境會叫你帶埋出世紙穩陣d. 不過我地出入澳門咁多次都只係睇回港証就得.

bb 要親身去做証. 同埋要有副署人橫誇張bb 相簽名. 呢一點好緊要.

大宅

我在22號的時候同亞女已辦妥此証件, 但你申請先最好拎以下資料 : -
約時間 (唔想排隊, 可預約2星期後的期)
申請次數 (單程証件為 $46- / 多程証件為 $140-)
亞b証件相 2 張
申請回港証form (可以在網上預先download 填好)
副署人証明form (可以在網上預先download 填好)

時間 : 1 小時 (其實唔需要咁耐, 因除了亞女相片影好外, 其他我係去到才填的. 而我自己就攞 特區護照)

大宅

唔該晒~

"有副署人橫誇張bb 相簽名." 係咩意思? 要係相上面簽名?
要帶埋個副署人去嗎?
我做埋個副署人得唔得?

大宅

"有副署人橫誇張bb 相簽名." 係咩意思? 要係相上面簽名? <= 對
要帶埋個副署人去嗎? <= 不用
我做埋個副署人得唔得? <= 我上次都係咁做. 但唔好比入境處知

大宅

原文章由 phoebe37 於 08-1-28 15:21 發表
唔該晒~

"有副署人橫誇張bb 相簽名." 係咩意思? 要係相上面簽名?
要帶埋個副署人去嗎?
我做埋個副署人得唔得?

係呀, 響相上面簽. 你d/l 張副署人果張form 就會見到大約係點簽法. 如果個名簽得好, 副署人可以唔駛去. 我個仔申請時婆婆做副署人, 佢簽中文名, 例如"陳大文" 咁, 佢簽到 "陳大" 響張form 度, 個"文" 字響張相度. 原來咁都唔得架, 因為一定要有起碼一劃係橫誇張相同張form.

張form 寫明, 父母或監護人都唔可以做副署人呀.

[ 本文章最後由 pluie 於 08-1-28 16:16 編輯 ]

大宅

Thanks for pluie & kikuko
e+ 清楚晒

首頁

尾頁

跳至