跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿b仔早兩日初嘗蘋果蓉,點知一食佢就la口la面 ,食米糊就冇問題,係咪佢唔鐘意食蘋果蓉?你地bb有冇咁樣?

大宅

好媽媽勳章

我囡囡5個半月時試過比新鮮蘋果蓉佢食...佢又係食得兩啖就唔肯食...打曬冷震兼吐番之前個d出嚟 ...我之後試過個蘋果...可能囡囡厭個apple唔夠甜無咩味...我之後好懶無再比佢試...我阿媽話最好買d熟d嘅蛇果...咁就會香甜d...bb會易接受d 喎...

星期六再比佢食亨氏蘋果蓉佢...佢都唔肯食...食到苦瓜干咁...見到隻匙就擰開...我自己試過亨氏蘋果蓉個味帶酸...似係青蘋果多過紅蘋果...其實個樽身都係青蘋果樣...我阿媽仲串我叫我看圖識字:;pppp: ...

之後我試下加落米糊...佢都唔多鍾意...囡囡似乎鍾意食甜d...所以我再加咗d奶落碗糊仔度...佢先肯食...其實碗糊個買相已經好差...比係我一定唔會食... 亦好彩囡囡食完都而家都無肚仔唔舒服姐...

我仲有樽嘉寶蘋果蓉...我打算今個星期六再比佢試埋...希望佢會鍾意食啦...

我早兩日見嘉寶蘋果汁6支裝特價...買咗都未比佢試...

或者你可以試下比d蘋果汁佢試下先...佢慢慢試下或者會鍾意呢...

大宅

我諗住比佢試下香蕉同梨先,之係再比佢試返蘋果,其實我係買富士蘋果,我都有試過,甜中帶少少酸,我起初以為佢會好鐘意食添,點知食到:;pppp: 我遲d比佢試下蘋果汁,希望佢會鐘意啦

大宅

好媽媽勳章

係呀...梨甜d...bb應該會鍾意食...

仲有呀...第一次比香蕉bb食時, 唔好比咁多呀, 因為有d bb 會對香蕉敏感架...我有個同事個bb 而家歲半都唔食得架...第一次就出疹(around 6month), 第二次就對眼眉微腫(around 12month)...你要小心d 留意下喎...

原文章由 sai_lam 於 08-1-28 15:44 發表
我諗住比佢試下香蕉同梨先,之係再比佢試返蘋果,其實我係買富士蘋果,我都有試過,甜中帶少少酸,我起初以為佢會好鐘意食添,點知食到:;pppp: 我遲d比佢試下蘋果汁,希望佢會鐘意啦 ...

大宅

vernachung
Thanks,咁你bb食過梨未?你比乜野梨佢食?我都未諗到買乜野梨好

原文章由 vernachung 於 08-1-28 15:50 發表
係呀...梨甜d...bb應該會鍾意食...

仲有呀...第一次比香蕉bb食時, 唔好比咁多呀, 因為有d bb 會對香蕉敏感架...我有個同事個bb 而家歲半都唔食得架...第一次就出疹(around 6month), 第二次就對眼眉微腫(around 12mo ...

大宅

好媽媽勳章

我係一個好懶嘅mami... 梨蓉好似得亨氏有...如果新鮮的話...我媽咪話熟啤梨會好d...
加上bb係婆婆揍...我都係星期六日先會比呢d 囡囡食架..

原文章由 sai_lam 於 08-1-28 15:54 發表
vernachung
Thanks,咁你bb食過梨未?你比乜野梨佢食?我都未諗到買乜野梨好

複式洋房

d育嬰書話bb第一次唔食唔代表以後都唔食,再過幾日比bb再試下,你地有冇加d水開淡d呀,咁樣bb會容易接受d,然後慢慢減少水量,希望你地bb食多d啦!

複式洋房

原文章由 vernachung 於 08-1-28 16:43 發表
我係一個好懶嘅mami... 梨蓉好似得亨氏有...如果新鮮的話...我媽咪話熟啤梨會好d...
加上bb係婆婆揍...我都係星期六日先會比呢d 囡囡食架..

heathly times 都有梨蓉呀! 我比蒸咗ge蘋果蓉alvin食, 有d 酸不過佢都肯食.

男爵府

我個b反而唔鍾意食米糊(heathy time brown rice),我已經係用奶開, 個咀好似拉鏈咁拉實左. 唔肯食. 仲有明治既米糊都唔鍾意. 我媽咪話佢可能唔喜歡太過"糊"口既野, 槳住哂喎. 等我仲係百佳做特價兼9折時買左幾盒添, 依家唯有溝落d奶都比佢食. (2茶匙米糊溝7oz奶)

而蘋果, 香蕉, 啤梨, 南瓜, 橙等等就超鍾意. 個spoon未去到佢個咀, 佢就已經"mark"大個咀. 同食米糊有極大分別.

如果大家想食蘋果, 建議蛇果, 因為林d. 切一半, 拎去隔水蒸, 然後磨蓉就ok.

而啤梨都唔錯架, 但要揀個熟d既, 批左皮可以直接磨蓉, 又方便又快.

大宅

我bb食咗蘋果蓉就嘔

原文章由 cutepekkle 於 08-1-29 00:15 發表

heathly times 都有梨蓉呀! 我比蒸咗ge蘋果蓉alvin食, 有d 酸不過佢都肯食.

子爵府

我個女咩什食都中意食,一食什食佢勁開心,笑住食 !
佢中意食蘋果蓉,紅蘿蔔蓉!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pollymaksf 於 08-1-29 18:52 發表
我bb食咗蘋果蓉就嘔

我買一樽樽果d阿仔都唔鍾意 , 但新鮮生果就好ok喎!

大宅

蝦仔都唔多意食蘋果蓉, 香蕉先肯食~~:tongue:
另外我想問吓咁多位mama, 其他例如紅蘿蔔, 南瓜蓉等等係點整架?? 係咪就咁放落水都煲到林先再磨蓉呀?? 咁咪乜味都無哂??
因為有次我試整紅蘿蔔蓉, 但煲完之後磨蓉試咗啖, 真係乜味都無哂架, 加上咁煲發會唔會無哂d營養架?
Welcome to my blog蝦仔媽媽

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 蝦仔媽媽 於 08-1-30 00:12 發表
蝦仔都唔多意食蘋果蓉, 香蕉先肯食~~:tongue:
另外我想問吓咁多位mama, 其他例如紅蘿蔔, 南瓜蓉等等係點整架?? 係咪就咁放落水都煲到林先再磨蓉呀?? 咁咪乜味都無哂??
因為有次我試整紅蘿蔔蓉, 但煲完之後磨蓉試咗啖 ...

紅蘿蔔茸
  • 先將紅蘿蔔去皮洗淨,然後切粒。
  • 再將已切粒的紅蘿蔔煲至完全腍身,約廿至三十分鐘。
3. 然後用木棍壓爛即可。食用時放入米糊或粥仔內。

洋房

請問Karenbaby ...... 什麼是蛇果? 那裡可能買到?
Thanks

原文章由 karenbaby 於 08-1-29 15:04 發表
我個b反而唔鍾意食米糊(heathy time brown rice),我已經係用奶開, 個咀好似拉鏈咁拉實左. 唔肯食. 仲有明治既米糊都唔鍾意. 我媽咪話佢可能唔喜歡太過"糊"口既野, 槳住哂喎. 等我仲係百佳做特價兼9折時買左幾盒添, ...

洋房

請問 sarah_chow 那裡可以買到木棍?
Thanks

原文章由 sarah_chow 於 08-1-30 00:29 發表

紅蘿蔔茸

先將紅蘿蔔去皮洗淨,然後切粒。 再將已切粒的紅蘿蔔煲至完全腍身,約廿至三十分鐘。 3. 然後用木棍壓爛即可。食用時放入米糊或粥仔內。 ...

大宅

好媽媽勳章

蛇果即係最原始個d...紅噹噹長身d個d...有d人可能叫華盛頓蘋果...如果富士蘋果就無咁啱bb食...因為d纖維比較"un"

至於木棍...d bb舖頭多數都有d 一 set 6/7件嘅"嬰兒膳食料理"套裝...大約都係六七十蚊一SET...

紅蘿蔔, 南瓜蓉等等...我媽媽教去皮洗淨,然後切粒隔水蒸...咁隻碟仔可能有D水嘅...就用埋嚟開糊仔或放粥仔...婆婆話呢D係精華喎...

原文章由 lwshsarah 於 08-1-30 09:28 發表
請問Karenbaby ...... 什麼是蛇果? 那裡可能買到?
Thanks

大宅

我bb咩都食... 萍果.. 香蕉... 梨... 紅蘿蔔,南瓜, 薯仔, 椰菜, 白菜, 蕃薯, 蕃茄.... 好多好多都鐘意. 我一般都係比兩次.菜係我地飯面蒸下/用水煮下就加入亨氏米糊 . 生果就比佢當點心, 生食唔煮。

我都係買左一套食物處理的用具, (黃色小鴨)又可以用刀切到勁細都可以。

複式洋房

阿仔而家每日都會食一餐萍果蓉或者香蕉蓉當小食, 佢鍾意食香蕉多d, 而中午同埋晚餐食粥仔, 不過我會將d粥搞碎到好似糊仔然后再加魚腩蓉, 佢最鍾意食有南瓜0既粥仔, 餵慢啲都發脾氣嫁, 哈哈.

大宅

我個囡咩都唔like食, 包括生果, 米糊, 粥仔, egg黃, bb food (少少啦)...甚至奶有時都唔多lke, 佢真係好煩:tongue: :tongue:

首頁

尾頁

跳至