論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我之前在這裡有提及我的印妹成日要我比多D時間佢講電話,如果唔系老公話成日唔見佢call會攪到離婚咁話;重話系我做成的!火都嚟呀! 重有好多問題例如無記性,無心工作,日日唔知醒等等...........令到我决定炒佢!(雖然佢對我個囡幾好!)都諗咗好耐但已靜靜咁揾咗第個,3月尾應該到,到時就bye bye 哩個印!

點知佢近排做嘢幾好,又上心!又知道我唔鐘意佢晚上講咁耐,主動好早就訓...我afternoon唔系到又無講電話...我話佢,佢又無黑面,只系話知知道咁!佢對我個囡都好好又驚佢凍親又驚佢凍會好快肚睋咁。

老公話唔好想咁多,要炒就唔諗佢D好嘢!但佢近日又真系好鬼好喎....咁點呢?

如果系你,咁要唔要返佢呀?(當無咗3千幾 replacement fee算!?)

[ 本文章最後由 kadie 於 08-1-28 01:24 編輯 ]

翡翠宮

dose she know you are planning to fire her?
it's very improtant, if she dosen't know, worth to give her a chance.

大宅

Thanks canies!!

I guess she know I may fire her! becoz sometimes when i get really angry, I told her if she continue to behave like this, I have no choice but to replace another one...she just silience lor....and she will act ok for 2 days and back to problem again..

but these few days she really perform well and I just dont know what to do la!!?-(

翡翠宮

at lease she seems to treasure her job.

observant more in the mean while...

大宅

no, keep the original decision. difficult for a person to change totally.

珍珠宮

突然轉死性? 你都請到新人, 就緊係舊人唔好你先請啦~ 你工人依家只不過係做場[戲]你睇啫~ 到散場又回覆本來面目架啦~ 要改唔一早改? 叫佢收皮返屋企等老公養啦!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可能佢知道你打算炒佢咪扮下野囖,如果你吾炒佢,遲下佢又衰翻,咁你又再比$再請另一個呀?

男爵府

我係過來人, 當初就係衰心軟, 出埋機票炒工人, 基於佢之後果2個月又超好, 搵咗replacement, 出埋VCA都reject咗, 所以個新agent以後都唔睬我啦, 一搵佢就咁樣, 卒知用多半年, 又係還完基本步, 比之前更甚, 唯有再忍心, 上2個星期炒咗佢, 而家疊埋心水等新工人到

珍珠宮

畀面勳章

決定左就唔好番轉頭,佢90%會還原基本步

大宅

唔好心軟, 佢一定知你唔要佢啦, 佢先甘出力.

男爵府

江山易改, 本性難移.

洋房

of course fire her immediately la!!

大宅

好多謝大家嘅意見呀!其實我個心都系15/16..不過聽完大家講之後,都系唔好心軟喇!老公都叫我千其唔好諗返轉頭,佢話第時佢又系咁重激死我呀!雖然佢依家好好咁囉...

伯爵府

好媽媽勳章

咁你又扮住唔抄佢先羅.

原文章由 kadie 於 08-1-28 12:12 發表
好多謝大家嘅意見呀!其實我個心都系15/16..不過聽完大家講之後,都系唔好心軟喇!老公都叫我千其唔好諗返轉頭,佢話第時佢又系咁重激死我呀!雖然佢依家好好咁囉... ...

別墅

好媽媽勳章

是否一定要抄先? D印印比我的感覺係個個都係咁衰, 請人只不過係唔好請過太衰, 貪$, 黑面, 態度惡劣, 奸炸, 博抄, 屈你UNDERPAID.......

民房

要好的話吳洗等e家,我相信你已經想了很9才決定炒佢!不能回頭!我同你情況相似,但我有三個小孩,一定要找到較好的工人才叫佢回老家!

大宅

我相信佢有諗過我會炒佢!但到哩一刻都未郁佢可能佢諗住我比機會佢啦!

其實我相信唔系個個印都咁衰嘅!工人嘅缺點睇吓僱主包唔包容到囉!我就唔可以容忍工人成日講電話影响工作..重要理直氣狀話無問題嘅態度。我有D朋友嘅意見就叫我算數唔好炒,因為只系電話問題姐...但我就覺得唔得囉... 我又唔系唔比佢講,只系做完嘢咪傾吓囉,但我個印話唔夠..要傾到一兩點先訓,第朝又8點几先起身!又話凍又話隻眼開唔到!比佢激死!

伯爵府

好媽媽勳章

講咁耐, 電話費好貴羅. 我都唔知續唔續我個工人, 佢做野都幾好, 不過欠電話費幾千, 去左財仔出信追緊, 佢又講大話, 話唔見左錢(我未知真相, 只係估佢講大話), 可能搏我借畀佢.

原文章由 kadie 於 08-1-28 16:59 發表
我相信佢有諗過我會炒佢!但到哩一刻都未郁佢可能佢諗住我比機會佢啦!

其實我相信唔系個個印都咁衰嘅!工人嘅缺點睇吓僱主包唔包容到囉!我就唔可以容忍工人成日講電話影响工作..重要理直氣狀話無問題嘅態度。我有D朋友嘅 ...

首頁

尾頁

跳至