跳至

首頁

尾頁

大宅

今年年初四, 會同屋企人團拜及外出食晚飯, 有成16-20人(要分2圍), 由於各家庭分佈香港/九龍/新界都有, 想係旺角或地鐵沿線搵食, 中菜會好d, 味道,環境及價錢中等便可以, 請介紹邊樹好? 因為想而家早d訂定位

公爵府

原文章由 iamchingching 於 08-1-28 16:42 發表
今年年初四, 會同屋企人團拜及外出食晚飯, 有成16-20人(要分2圍), 由於各家庭分佈香港/九龍/新界都有, 想係旺角或地鐵沿線搵食, 中菜會好d, 味道,環境及價錢中等便可以, 請介紹邊樹好? 因為想而家早d訂定位 ...

我昨晚食團年飯, 16人一張枱, 在太子鳳城酒家, $3380+10%, 唔知要唔要收茶介?-(
1. 乳豬拚盆
2. 江搖柱+發菜
3. 花支, 蝦球....
4. 清蒸海上鮮
5. 雞燉鮙(好正! 可用筷子食)
6. 冬菇"囉"片
7. 炸子雞
8. 上湯 水餃
9. 炒麵
10.糖水

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-1-28 16:59 發表

我昨晚食團年飯, 16人一張枱, 在太子鳳城酒家, $3380+10%, 唔知要唔要收茶?-(
1. 乳豬
2. 江柱+
3. 花, 蝦球....
4. 清蒸海上鮮
5. 雞燉(好正! 可用筷子食)
6. 冬菇
7. 炸子雞
8. 上湯 水餃
9. 炒麵
10.糖水

哈哈, 呢位同學...
好明顯係

大宅

咁早就團年
原文章由 Cammy3007 於 08-1-28 16:59 發表

我昨晚食團年飯, 16人一張枱, 在太子鳳城酒家, $3380+10%, 唔知要唔要收茶介?-(
1. 乳豬拚盆
2. 江搖柱+發菜
3. 花支, 蝦球....
4. 清蒸海上鮮
5. 雞燉鮙(好正! 可用筷子食)
6. 冬菇"囉"片
7. 炸子雞
8. 上湯 ...

公爵府

冇辦法:( 年年(任何節日)正日都被99霸佔了, 好像只得她家有家人要做節咁, 亦好彩我家人冇乜所謂, 今年仲要霸佔了我個囡
公司都有一個霸佔節日的習慣, 中秋, 團年都要在最近的星期日, 唔去又問你點解唔去, 都唔想想我有2家人的飯要食 , 今年公司食飯在3/2星期日, 仲問我點解唔帶晴晴去, 是否食完飯之後唔洗返工

男爵府

非常明顯, 你公司一定係家族生意, 重要係好多親戚一齊做, 最有錢個老闆, 一定又係最有say個個親戚.
邊有公司食星期日食公司飯, 食個時包括埋其他無係你公司做的親戚, 噤佢地噤當做左節. 各位親戚唔洗出錢, 老爺又可以claim公數.

原文章由 Cammy3007 於 08-1-29 09:40 發表
冇辦法:( 年年(任何節日)正日都被99霸佔了, 好像只得她家有家人要做節咁, 亦好彩我家人冇乜所謂, 今年仲要霸佔了我個囡
公司都有一個霸佔節日的習慣, 中秋, 團年都要在最近的星期日, 唔去又問你點解唔去, 都唔想 ...

男爵府

如果我公司weekend做節, 我一定唔去~ 一至五仲見唔夠咩, weekend都要對住佢地食飯~:tongue:
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

公爵府

原文章由 babushka 於 08-1-29 11:03 發表
非常明顯, 你公司一定係家族生意, 重要係好多親戚一齊做, 最有錢個老闆, 一定又係最有say個個親戚.
邊有公司食星期日食公司飯, 食個時包括埋其他無係你公司做的親戚, 噤佢地噤當做左節. 各位親戚唔洗出錢, 老爺又可 ...

正確,
5圍枱有2枱親戚

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 cy_cheung 於 08-1-29 11:13 發表
如果我公司weekend做節, 我一定唔去~ 一至五仲見唔夠咩, weekend都要對住佢地食飯~:tongue:

weekend响香港, 都好過我要返大6吖
唔去又要睇人面色

公爵府

原文章由 小倩 於 08-1-29 11:15 發表

weekend响香港, 都好過我要返大6吖
唔去又要睇人面色

她以前叫過我去, 我唔去咋, 食完幾點回家

王國長老

原文章由 Cammy3007 於 08-1-29 11:19 發表

她以前叫過我去, 我唔去咋, 食完幾點回家

11點半趕關尾車囉
(仲要係唔想放人嗰隻)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩!天氣咁凍....就算包車都唔多想去呀

原文章由 小倩 於 08-1-29 12:27 發表

11點半趕關尾車囉
(仲要係唔想放人嗰隻)

王國長老

原文章由 sjlam 於 08-1-29 14:24 發表
嘩!天氣咁凍....就算包車都唔多想去呀

天氣唔凍我都唔想上

男爵府

如果唔去又唔會抄尤的話比我都唔想去。:tongue:

首頁

尾頁

跳至