跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我小b自出世開始就住响我媽咪那裡, 再加賓賓姐姐照顧。最近見小b好似易"揍"咗於是由上星期開始weekend帶小b番屋企住吓..... 一開始小b好好奇新環境, 仲不時"騎騎笑", 見到咁, 我同老公都冧哂!! 但點知一到星期日, 一到姐姐放假, 小b就會喊到失控, 又唔肯食奶同瞓..... 我唯有即刻帶小b番屋企求救我媽咪。雖然我媽咪安慰我話因小b開始認人同認地方, 但自己情緒仍唔好.... 亦喊咗出o黎因覺得自己唔識take good care of my baby, 覺得自己唔識做人媽咪。

大宅

唔好咁唔開心啦, 我呢個情況已經維持左個幾月lu. 開始睇化左 !!! (剛開始時我都會好似你咁喊的. 我亞爸仲笑我呷個女醋. 又話我梗係我無愛心啦, 所以個女唔跟我 !!! 因為我同媽咪相隔都幾遠, 而我又收得晏. 有時專登收早返去陪個女餵佢食奶做下親子, 但亞女食左幾啖望清楚唔係亞婆就喊到成隻野咁:cry: 個一刻勁唔開心架 )

就算而家亞女馮星期六跟我返屋企, 佢都係到玩長途賽 (又喊又扭幾粒鍾, 都冇哂佢辦法) 但星期日佢又回復正常又肯跟你. 死未 :tongue:

亞媽話 亞女而家仲係細, 只會認住邊個成日對住個人, 同埋邊個比奶奶佢食. 但係大D的時候就會知邊個係佢媽咪喎.

唉 ~~ 冇法啦. 如果我唔做, 亞女就要食屎屎 lu.

原文章由 Babemama 於 08-1-28 15:12 發表
我小b自出世開始就住响我媽咪那裡, 再加賓賓姐姐照顧。最近見小b好似易"揍"咗於是由上星期開始weekend帶小b番屋企住吓..... 一開始小b好好奇新環境, 仲不時"騎騎笑", 見到咁, 我同老公都冧哂!! 但點知一到星期日, ...

大宅

原文章由 Babemama 於 08-1-28 15:12 發表
我小b自出世開始就住响我媽咪那裡, 再加賓賓姐姐照顧。最近見小b好似易"揍"咗於是由上星期開始weekend帶小b番屋企住吓..... 一開始小b好好奇新環境, 仲不時"騎騎笑", 見到咁, 我同老公都冧哂!! 但點知一到星期日, ...

Babemama可以用另一角度諗,起碼你屋企位賓賓姐姐一定對BB唔錯,佢先會依賴佢。如果賓賓姐姐走開咗,BB反而好開心,咁你就會驚賓賓姐姐虐待BB啦。

大宅

自小B出世我同老公堅持夜晚返屋企自己湊佢, 所以到依家佢識得我地o架, 爸爸噯佢, 佢識笑o架!

別墅

日頭我係Bun Bun 加屋企人湊,但我由返工後都好堅持早上返工前會餵奶,等佢見到我,抱下佢,同佢講媽咪返工,放工再同您玩,同一放工就全程陪阿b,

其實我都好明白您地的感受,因為我之前曾經經歷過您地的情況,就是阿b鐘意阿賓多過自己,好hurt!!!! 所以我要改變自己係阿b心目中的地位,辛苦d,但當佢好喜歡同自己玩,同埋當我放工佢就開心到跳舞又笑得好開心時,就乜都冧晒啦!!

大宅

睇尼我地的bb都係差不多, 我b囡都係在婆婆屋企湊, weekend 先番屋企, 好在我地住得近, 我地可以晚晚放工上去同佢玩, 晚上先番自己屋企訓。
大家努力啦, 小b一定認得媽咪的.

大宅

原文章由 babychin 於 08-1-28 17:06 發表
睇尼我地的bb都係差不多, 我b囡都係在婆婆屋企湊, weekend 先番屋企, 好在我地住得近, 我地可以晚晚放工上去同佢玩, 晚上先番自己屋企訓。
大家努力啦, 小b一定認得媽咪的. ...

係啊, 加油啊, 小B其實知o既, 試過佢唔肯飲奶, 我嘮佢兩句, 佢唔彩我架! 我一抱佢佢就喊, 爸爸抱佢就冇事, 佢真係知架!!

所以一定要盡量自己湊返BB, 多D時間同佢一起, 享受佢成長既過程!!

複式洋房

多謝各媽媽o既分享, 我唔會放棄gar..... at least, 小b見到我都會笑, 會"er er" 聲同我傾計 (這情形已經唔係最差)。我會好好學習做過好媽媽gar!!!!

大宅

努力呀, 我地支持你

複式洋房

奸爸嗲

別墅

原文章由 babychin 於 08-1-28 17:06 發表
大家努力啦, 小b一定認得媽咪的. ...

我呀b都係婆婆揍,我都住得遠,但堅持每晚都上婆婆到餵一餐奶,婆婆亦好悉做,我回來佢會盡量不在呀b面前出現,迫不得意才會出手,so far ok,但明顯婆婆餵奶佢會飲多d,我餵佢就摟d ,dad餵就更加唔使講,呀b已將我地排位置 ,婆婆當然係第一位,不過無計啦,婆婆真係比足心機湊,都值既,唯有自己努力d,盡量抽時間同呀b一齊啦!

複式洋房

係呀!! 如不是太多o野做我都會every nite番媽咪屋企見小b, 希望我仔仔明白雖然我要返工好少時間伴佢, 但其實我每時每刻都好掛住佢gar......

原文章由 evapan 於 08-1-30 09:34 發表

我呀b都係婆婆揍,我都住得遠,但堅持每晚都上婆婆到餵一餐奶,婆婆亦好悉做,我回來佢會盡量不在呀b面前出現,迫不得意才會出手,so far ok,但明顯婆婆餵奶佢會飲多d,我餵佢就摟d ,dad餵就更加唔使講,呀b已將我地排位置 ...

公爵府

親子王國15週年勳章

我個BB2,3個月時已開始認人了!我們一家和老爺奶奶住,早上奶奶湊,晚上睡覺也跟爺爺嫲嫲睡同一間房!我和老公只是和BB玩數小時,但總算日日見面。玩時BB任何人也跟,但一到晚上睡覺前就一定要找爺or嫲!但自上個月開始,BB見陌生人和到陌生地便表現不安,今個月更會哭和害羞呢!

複式洋房

我小b都有出現這情況, 所以怕新年時小b去到親戚屋企會失控, 但我老公就抱住樂天嘅attitude,話我擔心係無謂。我都係要多d時間同小b周圍去吓, 令佢適應同習慣新環境先.....

原文章由 BBG1 於 08-1-30 15:38 發表
我個BB2,3個月時已開始認人了!我們一家和老爺奶奶住,早上奶奶湊,晚上睡覺也跟爺爺嫲嫲睡同一間房!我和老公只是和BB玩數小時,但總算日日見面。玩時BB任何人也跟,但一到晚上睡覺前就一定要找爺or嫲!但自上個月開始,BB見陌生人 ...

首頁

尾頁

跳至