論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨晚, 我比咗份rules 比工人. 但冇解釋內容比佢聽(因已有印尼文) 及冇要求佢簽名. 剩係話比佢 for reference. 咁得唔得. 駛唔駛要佢簽 ?

珍珠宮

簽左都唔等於咩架~ 要玩野, 簽左一樣當你冇到!! 最緊要係佢自己一心黎打工, 做好本份, 做僱主既亦要肯定自己既地位, 佢做唔做到一個好工人, 有70%都係睇僱主點騎住個工人的.

水晶宮

你比份rules佢,係咩目的先?
如果係諗住用作日後既"呈堂証供",咁既想法就太天真啦.
如果係用來幫工人了解你既要求,幫大家溝通同適應,咁你應該同佢解釋清楚囉.
你剩係比佢份文件比佢,佢都未必知你既standard架麻.
佢初來步到,你唔講清楚,或幫佢了解你既standard,日後先來唔高興,工人都好難適應架.

大宅

原文章由 方方媽媽 於 08-1-28 14:06 發表
你比份rules佢,係咩目的先?
如果係諗住用作日後既"呈堂証供",咁既想法就太天真啦.
如果係用來幫工人了解你既要求,幫大家溝通同適應,咁你應該同佢解釋清楚囉.
你剩係比佢份文件比佢,佢都未必知你既standard架麻.
佢初 ...

冇諗過話做日後既"呈堂証供", 我剩係想比佢知道我既standard. 但我一比佢, 佢第一時間問係咪agent比我. 我話唔係, 係我朋友比我. (但佢個樣有d d 怪咁) 跟住話"Thank you 太太", 然後入咗房, 睇咗大約5分鐘就訓覺喇.

水晶宮

原文章由 evawa 於 08-1-28 14:53 發表

冇諗過話做日後既"呈堂証供", 我剩係想比佢知道我既standard. 但我一比佢, 佢第一時間問係咪agent比我. 我話唔係, 係我朋友比我. (但佢個樣有d d 怪咁) 跟住話"Thank you 太太", 然後入咗房, 睇咗大約5分鐘就訓 ...

咁你第二日就要“的”佢來講解一番啦.
下次,你唔好講話份野係你朋友比你啦,
應該係:呢的係我既要求!Agent都係收我錢來提供服務,我係Agent既顧客,同埋係你老板.日後你工作上有咩唔明,就直接問我,我有咩意見,亦會直接同你講.如果我講極係都唔明,或者做唔到我要求,我就會叫Agent同你講,Agent都係依我既要求同吩咐同你講解多一次咁即.

大宅

原文章由 方方媽媽 於 08-1-28 15:49 發表

咁你第二日就要“的”佢來講解一番啦.
下次,你唔好講話份野係你朋友比你啦,
應該係:呢的係我既要求!Agent都係收我錢來提供服務,我係Agent既顧客,同埋係你老板.日後你工作上有咩唔明,就直接問我,我有咩意見,亦會直接 ...

THANKS, 我明白喇.

珍珠宮

原文章由 evawa 於 08-1-28 14:53 發表

冇諗過話做日後既"呈堂証供", 我剩係想比佢知道我既standard. 但我一比佢, 佢第一時間問係咪agent比我. 我話唔係, 係我朋友比我. (但佢個樣有d d 怪咁) 跟住話"Thank you 太太", 然後入咗房, 睇咗大約5分鐘就訓 ...

「佢第一時間問係咪agent比我. 我話唔係, 係我朋友比我. (但佢個樣有d d 怪咁) 」~~ 係我都覺得怪啦, 用朋友嘅rules ?
好似方方媽媽所講, 要serious d 同佢講一次, 你依家就咁俾佢, 佢覺得你都唔多care, 佢又點駛理?

珍珠宮

原文章由 SandraLo 於 08-1-28 17:13 發表
「佢第一時間問係咪agent比我. 我話唔係, 係我朋友比我. (但佢個樣有d d 怪咁) 」~~ 係我都覺得怪啦, 用朋友嘅rules ?
好似方方媽媽所講, 要serious d 同佢講一次, 你依家就咁俾佢, 佢覺得你都唔多care, 佢又點駛 ...

用埋呢個評核表啦:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1257204&page=1#pid20736385

大宅

原文章由 SandraLo 於 08-1-28 17:13 發表

好似方方媽媽所講, 要serious d 同佢講一次, 你依家就咁俾佢, 佢覺得你都唔多care, 佢又點駛 ...

之前我冇諗到, 而家我自己都覺得怪. :loveliness: :loveliness:

大宅

原文章由 SandraLo 於 08-1-28 17:20 發表

用埋呢個評核表啦:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1257204&page=1#pid20736385

唔好意思, 我想問個評核表有咩用架 ??

珍珠宮

原文章由 evawa 於 08-1-28 17:37 發表
唔好意思, 我想問個評核表有咩用架 ??

你入去睇第二個post就知啦.... 我講咗点解好用....

首頁

尾頁

跳至