樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

股市大跌樓價大升怪現象仲可以維持幾多天呢 ?

[ 本文章最後由 bigballball 於 08-1-28 20:37 編輯 ]

男爵府

原文章由 bigballball 於 08-1-28 15:04 發表
股市大跌樓價大升怪現象仲可以維持幾多天呢 ?

我都好明白你無奈既心情, 幾十曾樓賣晒, 落重注落股市度又輸得七七八八. 所以做人千祈唔好太過相信自已呢, 尤其係過往自已講親都錯, 買親都輸.

別墅

very soon no longer to see....
The road will be same.

I am sure.

Pls carefully listern, mostly agent said that will increase after Chines New year, yes, I cfm also.

But After April ? After may ? And after Aug ?

Low interest rate cannot keep longer time, is should be change in the future. Like Japanese Yen interest near O% ? Why Japanese properties does not same HK ?

Pls think about !

If you buy for investment, buy Shanghai.
Shanghai will be instead of HKG.

[ 本文章最後由 fid 於 08-1-28 15:27 編輯 ]

複式洋房

原文章由 MRNT 於 08-1-28 15:20 發表

我都好明白你無奈既心情...

我都好明白你無奈既心情, 你未來得切走貨, 個樓市開始轉勢啦!

以下內容節錄自今天既蘋果日報:

最 近 有 樓 巿 評 論 員 表 示 , 樓 巿 與 股 巿 是 兩 個 領 域 , 近 期 股 巿 累 積 跌 幅 雖 大 , 但 不 能 阻 撓 樓 巿 升 勢 。 不 過 , 想 深 一 層 , 港 人 的 投 資 習 慣 是 樓 股 分 不 開 的 , 兩 個 不 同 領 域 的 投 資 工 具 , 大 多 同 時 存 在 於 一 個 投 資 者 戶 口 中 , 基 於 持 倉 股 票 巿 值 大 減 , 無 論 是 業 主 或 買 家 , 其 戶 口 可 動 用 的 資 金 自 然 減 少 , 結 果 業 主 稍 為 回 歸 現 實 , 放 盤 叫 價 略 減 。 至 於 買 家 追 價 的 決 心 , 亦 受 股 巿 下 跌 影 響 而 稍 為 放 軟 。 如 果 這 成 為 趨 勢 , 樓 巿 成 交 量 縱 使 可 保 持 , 但 樓 價 也 未 必 因 減 息 這 單 一 因 素 而 大 升 。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原文章由 bigballball 於 08-1-28 16:40 發表

我都好明白你無奈既心情, 你未來得切走貨, 個樓市開始轉勢啦!

以下內容節錄自今天既蘋果日報:

最 近 有 樓 巿 評 論 員 表 示 , 樓 巿 與 股 巿 是 兩 個 領 域 , 近 期 股 巿 累 積 跌 幅 雖 大 , 但 不 能 阻 撓 ...

都話你唸問題簡單咖啦!

睇完份生果日報就來駁我? 睇多d較專業, 較全面既評論啦, 睇下人講好既, 點解好, 講壞既, 點解壞. 同埋可以嘗試下溶入自已既分析, 從而計劃出適合自已既投資組合. 開頭係比較難d, 多d參考別人既意見就會有進步.

任何一個投資市場都同時會有利好及利淡因素存在, 自已應該從中取得平衡, 如果一有利淡因素就話要沽貨, 我d樓點可能有02年抓到依家, 一間都未放過? 股市都唔一定同樓市係同步既, 00年科網熱, 股市創新高, 樓市一樣跌, 好彩果陣唔識你, 如果果陣聽你點, 入左市, 今日我就無咁風蘇啦.

今日個股市, 炒作既資金, 香港市民既比例經已比97年時大幅減少, 可以講係歷史上香港市民佔最低比例的一次, 而且好多人無你咁勇, 三萬點關口好多都沽左, 等到今日咩? 今日再摞出來玩既錢都係d閒錢. 不過據我自已個人估計, 就算連股市, 都唔一定就此一沉不起.

複式洋房

原文章由 MRNT 於 08-1-28 17:21 發表

都話你唸問題簡單咖啦! ...

都話你唸問題簡單咖啦, 我幾時同你講股票係3萬點無走晒貨 ? 但可以話你知, 我已經賣晒樓揸現金等地產佬大減價既時候入貨.

侯爵府

股票大跌.....離場,準備買樓,大勢所趨,走對了路。

[ 本文章最後由 Ben2003 於 08-1-28 20:23 編輯 ]
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 Henrymama 於 08-1-28 21:59 發表
【明報專訊】中原集團主席施永青昨日出席一論壇時表示,今年本地樓市將是「一枝獨秀」的投資工具,因為未來幾年每年1.2萬至1.5萬個單位的供應量實在不足夠,加上負利率因素及本地和海外股市非常混亂,奧運前內地又會繼續壓抑樓市,投資者的選擇有限。但他認為,現時市場渴求的是面積700餘呎至1200呎的單位,四、五百呎的小單位並非主流需求,沒有甚麼投資價值。他建議,一般小投資者還是應該選擇大型屋苑或地鐵站上蓋物業來入市,不宜選新市鎮的樓來入市。

施生又估錯, 過去幾個月升幅最勁的正就是四、五百呎的市區小單位, 現時市場最渴求的也是這些。

禁止訪問

大宅

原文章由 Henrymama 於 08-1-28 22:49 發表

有無留意發展商已唔多喜歡起細單位, 點解?

大單位尺價較高, 可以賺多d.

大宅

原文章由 youma 於 08-1-28 22:39 發表

施生又估錯, 過去幾個月升幅最勁的正就是四、五百呎的市區小單位, 現時市場最渴求的也是這些。

我一向好buy施先生的意見,尤其是地主消息。我覺得他不是一個為了自己生意而亂咁說話的人,因為記得很久以前,他也曾預測樓市會下跌若干,也給他講中了。始終他的隊伍在前線,觸角快人一步。所以我非常喜歡閱讀他的文章。尤其是最近他在730寫的有關民主的是與非,真是一針見血地寫出我的心聲,大家有機會上730網看看。

其實早在幾個月前,施先生已經用好肯定的語氣預言未來樓市必升無疑。如果當時有彈葯跟他的話,現在已經可以退休了。

大宅

原文章由 Henrymama 於 08-1-28 22:49 發表

C生一向睇大方向, 而且在同一屋苑內, 3房呎價多數高過2房

有無留意發展商已唔多喜歡起細單位, 點解?

你講得一d都無錯。我2000年買左一層一手樓二房向東的單位。
細佬回流,舊年才在我隔離座買左個二手樓3房向西的單位。

現在是,我賬面profit只有50萬。加上我已經付了許多銀行利息。
細佬賬面profit卻有100萬有多。

我買的時候,兩房和三房的只相差20萬左右!所以細佬真好運!

[ 本文章最後由 busymami 於 08-1-29 01:46 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

原文章由 busymami 於 08-1-29 01:36 發表

我一向好buy施先生的意見,尤其是地主消息。我覺得他不是一個為了自己生意而亂咁說話的人,因為記得很久以前,他也曾預測樓市會下跌若干,也給他講中了。始終他的隊伍在前線,觸角快人一步。所以我非常喜歡閱讀他的文章。 ...

施生掌握了市場上第一手資料, 而且個人唔係違背良心亂講野既人, 我都經常睇佢既分析, 真係講得好有point.

男爵府

四、五百呎的市區小單位雖然係今日當炒, 因為呢兩年結婚率偏高, 造就不少小家庭. 但如果睇兩至三年, 因為近期生育率提高, 港人家庭人口上升, 市場可能會炒中上尺數單位. 所以我都會認同C生觀點, 投資中上尺碼單位.

複式洋房

原文章由 ha8mo 於 08-1-29 09:22 發表
地產佬大減價買的話,
咁咪要坐好耐至有得走?

我有錢的話就會等D小業主屎淋尿賴走鬼走唔切時趁火打劫
可惜我冇

買地產佬大減價樓最穩陣, 坐幾耐都無大問題但一定有好既回報.

首頁

尾頁

跳至