論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

請問你哋D印印識唔識英文?

大宅

Yes! I only talk to her in eng.

伯爵府

識睇識講英文 :-P

別墅

原文章由 honglong 於 08-1-28 17:48 發表
識睇識講英文 :-P

我個聽講都ok,但唔識睇

大宅

我個印印唔識講又唔識睇, 所以搞到我好慘好難溝通, 又唔識Cantonese , 初時諗住俾心機教佢廣東話加body language , 但係到現在佢已經係度6個幾月啦, 佢都仲係9唔搭8,好easy 都唔明呀! (我個人覺得佢無俾心機學, 可能年紀大成 35啦) 如果我&老公唔係屋企, 只用電話同佢講, 咁仲更加激死 ,(有次試過佢因為一句9唔搭8既答案, 嚇到我&老公立即2個一齊請假飛成百幾元 x 2 taxi番屋企, 原來佢同我囡著得多衫得滯以為佢發高燒!) 佢要照顧我bb囡 (都ok既,只係太蠢囉! 不過我bb話唔like佢, 可能溝通唔到啦, 叫佢攞樣野, 佢都唔知邊樣, 我囡囡喊咗好耐! 但係其他野都ok既, 只不過有時唔記得咁). 其實refer 番佢既detail ,話識英文同係singapore 做過2年 , 但完全兩回事, 我覺得佢同agent夾埋騙我 , agent 又無support , 但老公話覺得佢都做到野, 只係溝通唔到 (但有時會扮聽唔到)叫我慢慢教俾機會人 , 其實我好唔鍾意佢, 好想"畢"咗佢 , 所以個人認為溝通唔到係好麻煩架..

別墅

回覆 #4 cheryl2004 的文章

she can understand,
read a little
but not good at talking in Eng

it doesn't matter, bcuz she cares a lot my baby

大宅

畀面勳章

原文章由 Aurea 於 08-1-29 00:27 發表
我個印印唔識講又唔識睇, 所以搞到我好慘好難溝通, 又唔識Cantonese , 初時諗住俾心機教佢廣東話加body language , 但係到現在佢已經係度6個幾月啦, 佢都仲係9唔搭8,好easy 都唔明呀! (我個人覺得佢無俾心機學, 可能 ...

我個印印今個月22號黎,又係星加坡做過三年,d英文好叻,仲識少少普通話&廣東話,聽得明,但唔識講太多要用英文溝通,但我d英文半桶水,到我要睇書練下,慢慢來,多點時間教佢,再係咁先算!看看有冇親人幫手睇佢做,教下佢!

複式洋房

my current one claims she understands english, but whenever i "scold" her in english, she said she does not understand lor:tongue:

actually, it is not the first one like that, my last one also like that, you know claim to know english but actually she does not know

大宅

I want to find Indo / Phili which can speak little Cantonese to communicate with my child in daytime. If she is Indo, it is better to have overseas experience like Singapore or Taiwan so can teach the child English or Putonghua. If anyone have it, pls refer to me.

原文章由 kwki88 於 08-1-29 01:23 發表

我個印印今個月22號黎,又係星加坡做過三年,d英文好叻,仲識少少普通話&廣東話,聽得明,但唔識講太多要用英文溝通,但我d英文半桶水,到我要睇書練下,慢慢來,多點時間教佢,再係咁先算!看看有冇親人幫手睇佢做,教下佢! ...

首頁

尾頁

跳至